Őrült világ, őrült történetek

Tibor Fischer fanyar humorát sokan ismerhetik korábbi regényeiből. Már a címekből is kitűnik, hogy a szerző nem az arany középút megrögzött híve, provokatív könyvei mindig telibe találnak. A béke segge alatt, az Aki hülye, ne olvassa és Az így urald a világot című regények után legújabb kötetében, Az utazás a négy fal közöttben egy grafikus lány extrém élettörténete áll a középpontban, megfűszerezve a főhős ismerőseinek még őrültebb, elképesztőbb kalandjaival. Nevettető és keserű, akciódús és filozofikus regény egy angol–magyar írótól.

2024. 04. 11. 5:42
Tibor Fischer író
Tibor Fischer író Fotó: Leemage via AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka manapság az olyan igényes irodalom, ami vicces is egyben; hiányzik is, mint egy falat kenyér. Fischer jókedvű szövegeiben nagyon komoly tartalmak is megbújnak. 

Az utazás a négy fal között lényegében egy szokatlan kamaradráma, az angol abszurd és magyar groteszk furcsa kevercse.

 Szereplői gyakran nevetségesen szánalmasak és gyarlók, ennek ellenére, vagy talán éppen ezért szerethetők. 

Tibor Fischer új kötetének, Az utazás a négy fal között című regénynek a bemutatója. Őrült világ, őrült történetek. Fotó:  Mathias Corvinus Collegium - MCC


A cinikus mesélő - Őrült utazás az emlékekben

A legújabb regény hőse is furcsaságában tipikus. A főszereplő Ocean, egy Dél-Londonban élő, jómódú grafikus lány, aki ki sem mozdul a lakásából, de történetei által eljutunk a világ több szegletére. Hogy miért kuckózik be lakásába, elsőre nehezen érthető. 

De sejthetjük, hogy kissé megkeseredett a világ őrültségeitől, talán még depressziós is, vagy pánikbeteg, ha feltétlenül diagnosztizálni szeretnénk. Ám igazán mozgékony elme, nem unatkozik, jól érzi magát a négy fal között; néha még a postaládáig is lemerészkedik, hogy beleolvasson mások leveleibe. 

Találóan jellemzi az a hobbija, hogy utazni akar, de otthon: egy különc utazási ügynök komolyan veszi hóbortját, és kreatív módon a lány lakásába varázsolja a látni vágyott országot, vidéket. Ha Ocean Finnországba szeretne utazni, lakásába hív néhány finn vendéget, feldíszíti szobáit finn módra, finn nemzeti ételeket vacsoráznak, és még más eredeti módokon is megteremti az illúziót. Ocean tehát látszólag fantasztikusan jól érzi magát a lakhelyén, sokat gondolkozik, monologizál. Mesél. Mesél és mesél, és közben úgy érezzük, hogy élete korábbi szakaszában rejtélyes módon köré gyűltek a földkerekség legfurcsább figurái. Ocean fiatalkora ellenére hisz a vásott, gyermeklelkű hímeknek, akik bármilyen mesét kitalálnak, hogy közel kerüljenek a nőkhöz. 


Kupi és háború- Az élet sűrűjében 

Mesél a múltjáról, például egy barcelonai erotikus klubról, ahol korábban dolgozott, és ami az emberi különcségek tárháza volt. Már ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy óvatosan kezelje embertársai, de a klubban ráadásul nagyon különös dolgok történtek: több kollégája belefulladt a medencébe, másokat lelőttek az utcán, sőt, az egyik ellenállhatatlanul vonzó konzumlány pillantása azt eredményezte, hogy az őket kukkoló helikopter sofőrje lezuhan. Ocean aztán hazamenekül az elátkozott intézményből, bezárkózik „várába”, de a kalandok elkísérik. 

Több olyan barátja is van, akiktől hihetetlen történeteket hall: egyikük például a délszláv háborúban volt önkéntes katona, és megtapasztalt mindent, amit egy férfi hasonló helyzetben megtapasztalhat, kivéve magát a hadakozást. 

Saját társai, zakkant figurák foglyul ejtik, kémkedéssel vádolják, végül az édesanyja menti ki szorult helyzetéből. 

Tibor Fischer
Tibor Fischer legújabb regénye, az Utazás a négy fal között őrült világot jelenít meg. Fotó: Forrás: Aurimages/Ulf Andersen/AFP


Krimi és filozófia - az angol abszurd és a magyar groteszk

Amilyen történeteket eddig leírtam, a jéghegy csúcsát sem teszik ki, annyira dús a regény. Mintha egy anekdotagyűjtemény lenne, amolyan mikszáthi módon; Fischer egyébként is hasonlóan mutatja be karaktereit, ahogy a nagy előd tette: egy-két tollvonással könnyedén felskiccel jellemeket. A regénybe belefér egy szerelmi szál, egy kis krimi, sőt, egy modern kincskeresés is. Tibor Fischer keserű-vidám regénye kiváló szórakozást nyújt. 

A szerző humora szokatlan és provokatív, egyszerre brit és magyar, az angol abszurd hagyományai keverednek Rejtő regényeinek hangulatával és Örkény groteszk szemléletével. Emellett kesernyés és szomorú, máskor vidám és harsány, de sosem alpári, akkor sem, amikor sikamlós témákat érint. Fischer kifordít mindent, aztán vissza, azután még egy kicsit megrázza.

 

 

És hogy a végén Ocean kiszabadul-e a saját maga által választott fogságából? Magánya oldódik valamelyest? Van válasz, ott van a könyvben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.