Szakuraünnep lesz a Füvészkertben

Idén tizenhetedik alkalommal ünnepeli az ELTE Füvészkert a cseresznyevirágzást. A botanikus kertben sok éve hagyomány a szakuraünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa-virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az ohanamihoz kapcsolódik.

2024. 04. 02. 15:00
Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában. Idén a megszokottnál jóval korábban kezdtek el virágozni a díszcseresznyék, de mivel a parkban többfajta is van, a virágzás elhúzódik. 

Sakura Fűvészkert
Látogatók csónakáznak virágba borult cseresznyefaágak alatt a tokiói Csidorigafucsi Parkban. Fotó: MTI/Majama Kimimasza

Az április első és második hétvégéjén a japán kultúra nagyon sok különleges és érdekes formában mutatkozik be. Idén is lesz japánnyelv-óra és zene, japán harcművészeti és fegyverbemutató, Gooktatás, japán sakk, koncertek, ikebanakiállítás és workshop is, de a bonszairajongók is értékes ismereteket szerezhetnek. 

A Hokushin Itho Ryju Hyoho hagyományos szamurájkardvívó iskola harcművészeti bemutatója.  Fotó: MTI/Nagy Zoltán

A cseresznye virágzása nagyon látványos, mert a többi fa lombfakadása előtt nyílnak a virágok, hatalmas, tömött gömbökben borítják a nemrég még kopasz vesszőket. A szakura nagyon sok művészeti alkotás témája, rengeteg vers és dal örökíti meg e nemes növényt. A virágnak szimbolikus jelentése van, mivel a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét tükrözi. 

A programok a Füvészkert honlapján napi bontásban elérhetők.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.