Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az ötvenéves Vujicsics együttes a Kandela Fesztiválon ünnepel

Idén ötven éve alakult meg a legendás Vujicsics együttes. A zenekar 1974-ben Pomázról indult, ahol akkoriban egészen unikális módon az öreg zenészektől úgynevezett „pusztafülű” gyűjtéssel sajátították el a délszláv zenéket a népzenei újraéledés hajnalán és rögtön játszották is. Először helyben, majd egyre több pesti táncházba hívták őket. A zenekar tevékenységét az elmúlt öt évtized alatt számos díjjal – többek között Kossuth-, Magyar Örökség-, és Príma díjjal – ismerték el és több film, valamint egy könyv is készült róluk. A nagy múltú együttes június 1-jén a Kandela Fesztiválon lép fel, ahol a fényfestők új és magával ragadó látványt teremtenek a skanzen évszázados épületeiből. Az új szemléletű, háromnapos zenei és fényművészeti fesztivál a Fonó, a PajtaKult, független fényművészek és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében a skanzen tereiben és miliőjében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

Forrás: Fonó Budai Zeneház2024. 05. 23. 13:15
Kandela Fesztivál
Idén 50 éves a Vujicsics Együttes. Fotó: Kása Béla Forrás: Fonó Budai Zeneház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 30. és június 1. között egyedi fényalkotások, remek előadók, nagykoncertek, táncházak, konferenciaprogram és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket a skanzenben a Kandela Fesztiválon.  A rendezvény középpontjában a hagyományok mélyről jövő tisztelete mellett a múzeum több száz éves épületeinek újszerű fényművészeti bemutatása áll. A hétvége során létrejövő nagyszabású szabadtéri fényalkotások remek lehetőséget kínálnak arra, hogy a nagyközönség ezúttal Budapest szomszédságában találkozhasson számos, világszinten ismert hazai fényművész alkotásával.

Kandela Fesztivál
A lengyel Motion Trió harmonikakoncertje a műfaji határokat feszegeti Forrás: Fonó Budai Zeneház

A Kandela nyitónapján Szabó Balázs Bandája ad nagykoncertet, a szombati napon pedig a legendás népzenei formáció, a Vujicsics ötvenéves jubileumi előadására kerül sor a skanzen amfiteátrumi színpadán. 

Késő este a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum erdélyi főterén világzenei csemegékbe kóstolhatunk bele. Pénteken az iráni származású, Berlinben élő világhírű ütőhangszeres, Mohammad Reza Mortazavi legendás tombakjátékát élvezhetjük, szombaton pedig a lengyel Motion Trió műfaji határokat feszegető harmonikakoncertjét hallgathatjuk meg.

A főbb fellépők mellett számos egyéb zenei különlegességgel és táncházi programmal is találkozhatunk majd a múzeum kisebb helyszínein. Így többek között meghallgathatjuk a Keck Mária vezette Ex Auro flamencoduó előadását, illetve részt vehetünk a gyimesi népzenei ihletésű számokat játszó Móser Ádám duó fellépésén, vagy az Ígjen a falu! csapata által szervezett táncházi programon is. Ezenfelül Zságer Balázs produceri közreműködésével egy elektronikus zenei helyszín is megvalósul a nádtetők között, a késő esti bulit pedig a Radio Cafe DJ-i irányítják majd.
 

Kandera Fesztivál
Különleges élmény lesz a a Keck Mária vezette Ex Auro flamencoduó előadása. Forrás: Fonó Budai Zeneház/Craig Hull Phogoraphy

A PajtaKult csapata a „kultúra újragondolva, a régi az új” elvét követve lakja be a pajtákat, tereket, hogy mindenki láthassa, a rendezvényen új fejezete kezdődik a fesztiválozásnak és a művészeti összefonódásoknak. A fesztivál nulladik napján napközben szakmai programokat szerveznek, kerekasztal-beszélgetések, konferencia-előadások formájában, amelyen mélyebb betekintést nyerhetünk a PajtaKult által eddig elért eredményekbe és az összefogás jövőjébe.

További részleteket a rendezvény honlapján találhatnak a látogatók.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.