A tamburától a szaxofonig a Vujicsics együttessel

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2024-es évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. Az egyedi szerkesztésű, minden korosztálynak élményt adó Pastorale-sorozat négy hétvégén, szombaton és vasárnap invitálja közös kulturális időtöltésre a családokat. Február 24-én és 25-én 16 órától a Vujicsics együttes ad koncertet.

2024. 02. 21. 15:30
A Vujicsics együttes
A Vujicsics Együttes tagjai, balról Eredics Áron, Eredics Gábor, Brczán Miroszláv, Eredics Kálmán, Szendrõdi Ferenc, Borbély Mihály és Mihó Attila a Vujicsics Tihamér Zeneiskola teraszán 2023. november 24-én. Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pastorale családi előadás-sorozat legújabb programjában a többek között Kossuth-díjjal, Prima Primissima díjjal és Magyar Örökség díjjal kitüntetett muzsikusok a délszláv népzene világszerte elismert előadói, a Vujicsics Együttes lépnek színpadra. A Pastorale-sorozat több mint negyedszázados történetében immár harmadszor lépnek fel.

A Pastorale-sorozat következő fellépője a Vujicsics együttes
A Pastorale-sorozat következő fellépője a Vujicsics együttes (Fotó: Dusa Gábor)

Koncertjükön ezúttal a hangszerek lesznek középpontban: nemcsak az ősi hangszerek, hanem a hangzásba szervesen beépülő modern instrumentumok is.

Hallhatunk tölcséres hegedűt, szamicát és a tambura hangszercsalád újabb változatait, dobokat, különféle furulyákat, kavalt, dvojnicét, sopilét, zurnát, tárogatót, klarinétot, szaxofont…  
Műsorukban az együttes megidézi névadója, a 95 éve született Vujicsics Tihamér népzenei örökségét, valamint – Bartók fonográfos gyűjtésének köszönhetően – a sárafalvi gajdás (dudás) magával ragadó játékát. 

A hangversenyt gazdagító beszélgetésekből az is kiderül, hogy e gyűjtések hogyan inspirálják a mai, kortárs népzenei előadókat, és persze hallhatunk az elmúlt fél évszázad közösen megélt nagy pillanatairól is.

A közönség színes zenei körképet kap a Kárpát-medence délszlávok lakta tájegységeiből. Sok régi, sikeres számot erre az alkalomra felfrissített, megújult változatban hallhatunk.

„Zene, tánc, kép – élmény, ismeret, öröm!”

Ez a mottója a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésű Pastorale-sorozatának.

A program Záborszky Kálmán Kossuth-díjas karmester kezdeményezésére indult, és az egész családnak szól, az iskolás korú gyerekektől a nagyszülőkig, dédszülőkig. Szerkesztője és műsorvezetője a kezdetektől Solymosi Tari Emőke Széchenyi-díjas zenetörténész. 
A Pastorale-sorozat előadásai több mint negyedszázada varázsolják el a publikumot – gyerekeket, fiatal és idősebb felnőtteket egyaránt. A cél kezdetektől változatlan: kulcsot adni a művészetek kincsesházához, valódi értéket közvetíteni magas minőségben, közelebb hozni, érthetőbbé és átérezhetőbbé tenni a zenét és a társművészeteket, közösen megélhető, nemes örömet adni a családoknak. Egy-egy szezon programja többféle tematikus hangversenyt, valamint opera-előadást is kínál, így egyetlen bérlettel a közönség sokféle művészeti élménnyel gazdagodik.

 

Borítókép: A Vujicsics együttes (fotó: Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.