Feltárulnak a szentendrei skanzen titkai

Új tudományos podcastsorozatot indított a szentendrei skanzen. A sorozat epizódjaiban a múzeum tudományos kutatói mesélnek kedvenc témáikról, és hozzák közel a hallgatókhoz a néprajz- és életmódkutatás világát.

Forrás: Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum2023. 11. 18. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SkanzenPodcast első adásában dr. Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese és kurátora az elmúlt száz év élettereinek és a paraszti lakáskultúrának változásairól mesél a hallgatóknak. Hogyan változtak meg száz év alatt a privát terek a paraszti otthonokban, milyen presztízsberuházások kezdődtek el a hatvanas években, és hogyan tükrözi ezt a lakáskultúra? Kiderül a beszélgetésből az is, miért fontos, hogy a skanzen a 2003-as évet is bemutassa egy enteriőrben? A podcast ezen epizódja a skanzen egy olyan különleges épületébe – a bodrogközi cselédházba – kalauzolja a hallgatókat, amelynek különlegessége, hogy a látogatók egy térben, de négy idősíkban ismerhetik meg a paraszti lakáskultúra változásait.   

Dr. Németh Szandra történész-muzeológus Nyaralás, nyaralók és víkendházak a szocializmus éveiben címmel a víkendházak aranykorát mutatja be. Amikor még a kerítésfestés volt a rekreáció, és a nyaralóba átmentett Szaratov hűtő a boldogság forrása.

Kiderül az is a beszélgetésből, hogy mennyibe kerültek a telkek a korszakban, ki engedhette meg magának az építkezést,

és hogy a Tüzépek aktuális kínálata befolyásolta-e az „üdülő slum-ök” kialakulását? 

Dr. Batári Zsuzsanna, a Skanzen tudományos és ismeretátadási igazgatója nemcsak a nyári konyhák funkcióit és szerepét mutatja be, hanem a helyiségen keresztül azt is, hogy mennyi tudományos háttérmunkára, mekkora szakmai felkészültségre van szükség egy-egy kiállítás létrehozásához, és milyen sok irányba lehet elvinni egy-egy téma kibontását?  

Hugyecsek Balázzsal, a skanzen állományvédelmi felelős restaurátorával a restaurálás kulisszatitkaiba, és otthon is működő trükkökbe pillanthatunk, illetve hallgathatunk bele. 

Kiderül, miért speciális a skanzenben dolgozó restaurátorok munkája, hogyan alakul a műtárgyak sorsa, útja a restaurálás során,

és milyen feladatai lehetnek nálunk a restaurátoroknak a száraztisztítástól a 3D-szkennelésig?  

A sorozat további epizódjai a paraszti építészetet, a tánc világát és a tánchoz való viszonyulásunkat, az ünnepvárás és ünneplés változásait, és az I. világháborús segélyezés témáját járják körül a skanzen munkatársaival. A SkanzenPodcast meghallgatható a Skanzen blogon, és Spotify-on a Szentendrei skanzen címszó alatt.

Borítókép: Új tudományos podcastsorozatot indított a szentendrei skanzen (Forrás: Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.