Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Száguldó festmények

Formatervezett, művészi gördeszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok szerepelnek a pénteken nyíló Art of skate – a gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállításon a Pécsi Galériában.

Forrás: MTI2024. 05. 23. 20:00
Deszkások – képünk illusztráció
Deszkások – képünk illusztráció Forrás: FILEDIMAGE/SHUTTERSTOCK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. közleményében emlékeztettek arra, hogy a május 24. és szeptember 22. között tartanak Utcára fel! elnevezéssel street és urban art fesztivált Pécsett. Ennek részeként nyílik meg pénteken a Széchenyi téri Pécsi Galériában a két esztendővel ezelőtt Párizsban bemutatkozó Art of skate – a gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállítás. A tárlat a gördeszkázás történetét, kulturális beágyazottságát és a művészettel való kapcsolatát mutatja be dizájnolt deszkákon, underground relikviákon, magazinokon és plakátokon keresztül.

 


A kiállított deszkák között található AC/DC és Vasarely ihletésű is, valamint láthatók lesznek Keith Haring amerikai pop-art és graffiti művész tribut deszkái is. 

A híres New York-i graffitiművész, Lady Pink, Kenny Scharf, Andy Warhol és Cleon Peterson is játékos formában mutatkoznak be ezeken a felületeken, de a tárlaton szerepel az első gördeszka prototípusa, a tokiói olimpia amerikai gördeszkás versenymeze és az idei párizsi olimpia gördeszkafutamának érmei. 

A fotók között az első amerikai street art fotós, Martha Cooper képei is szerepelnek.
A kiállítás – a teljesség igénye nélkül – a kortárs magyar gördeszkás kultúra és művészet néhány meghatározó alakját és társulását is bemutatja, kitekint a deszkázás magyarországi történetére is.
A szeptember 22-ig látogatható tárlatról, illetve az addig zajló pécsi street és urban art fesztiválról további részletek olvashatók a galéria honlapján.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.