Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Törülközőnap: ő volt, aki nedves törölközővel kergettette meg az űrlényeket

A legendás Douglas Adams emlékét őrzi a rajongók által bevezetett irodalmi emlékünnep, a törülközőnap. Aki látta az ő írásai alapján készült Galaxis útikalauz stopposoknak című filmet, az pedig már azt is tudja, hogy a törülköző például arra is jó, hogy néhány harcias lengetést bevetve el lehet vele kergetni a galaxis legérzéketlenebb, modortalan és fontoskodó űrlényeit: a vogonokat is.

2024. 05. 25. 8:00
A Douglas Adams emléke előtt tisztelgő Törölközőnap (Towel Day) egyik leginkább stílszerű ünnepi tárgya egy olyan törölköző, amelyen a Galaxis Útikalauz címlapját is ékesítő felszólítás - Ne ess pánikba! - is szerepel. Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy író életműve iránti lelkes rajongás biztos jele, amikor a születésnapjához vagy a halála napjához képest határoznak meg egy kulturális ünnepet. Douglas Adams – a világ leghosszabb, összesen öt részből álló trilógiáját jegyző angol író – esetében is így volt. Ahogy az író eljátszotta, hogy hadilábon áll a számokkal – hiszen az eredetileg három részből álló alkotást jelentő trilógia fogalmát ő szándékosan öt részre terjesztette ki –, a rajongói sem akarták rendes számítással megtalálni a Towel Day (törülközőnap) elnevezéssel kitüntetett irodalmi emléknapot. 

Egy emblematikus kép a törülközőnap tiszteletére.
Egy emblematikus kép a törülközőnap tiszteletére. Egy jelenet a Galaxis útikalauz stopposoknak című, 2005-ös amerikai filmből. A képen Martin Freeman (Arthur Dent) méregeti harciasan a törülközőbe burkolódzó Yasiin Beyt (Ford Prefect) (Forrás: Youtube)

 

Így se a születése, se a halála napja nem játszott szerepet, amikor a jeles dátumot kijelölték.

A törülközőnap emlékét megörökítő internetes szócikk szerint mindezen túl még az a szellemes számítás is szóba jött, hogy tartsák meg akkor a Towel Day-t június 22-én. Vagyis éppen 42 nappal Douglas Adams halála után – utalva ezzel erre a „trilógia” egyik leghíresebb motívumára, az életet, a világmindenséget, meg mindent érintő végső kérdés válaszára, ami a regény fikciója szerint nem más, mint a 42. 

A választás végül május 25-ére esett, miután 2001. május 14-én megjelent az első felhívás a törülközőnap megtartására a Binary Freedom elnevezésű, nyílt forráskódú oldalon. A kezdeményezés egészen pontosan így festett:

„Towel Day: A Tribute to Douglas Adams
Monday 14 May 2001 06:00am PDT

Douglas Adams hiányozni fog a rajongóinak világszerte. Hogy mindenki megemlékezhessen a zsenialitásáról, azt javaslom, hogy a két héttel halála utáni nap (2001. május 25.) legyen „Törülközőnap”. Minden Douglas Adams rajongót arra bátorítunk, hogy hozzon magával egy törülközőt ezen a napon.

Viszlát Douglas, és kösz a halakat!”

– D Clyde Williamson, 2001-05-14

 

Ez a magyarázat is jól illik a 42-es számmal a világot őrületbe kergető író derűsen abszurd írásaihoz. 

Hiszen abban, hogy miért éppen a halála évfordulóját követő két hét kellene ahhoz, hogy mindenki emlékezetébe véshesse Douglas Adams nagyságát, pontosan annyi a logika, mint abban, hogy az életet, a világmindenséget, meg mindent érintő végső kérdésre éppen a 42-es szám a válasz.

A felhívás mindenesetre célba ért, mert ezt követően Chris Campbell és barátai regisztrálták a TowelDay.org weboldalt, ami számos más, mindenkinek a saját helyzetébe illő világnap sorába illeszkedve most már arra emlékezteti az embereket, hogy ezen a napon hozzanak magukkal törülközőt. A Törülközőnap azonnal sikert aratott a rajongók között, sokan küldtek be fényképeket, amik őket ábrázolták az utcán törülközővel. 

 

Mit kell csinálni a nemzetközi törülközőnapon?

A törülközőnap megünnepléséről szóló tanácsok sorában persze azt is olvasni lehet, hogy az ilyen mértékű feltűnést kerülni kívánó rajongók számára az is kiváló megoldás, ha a házukra kiakasztanak egy olyan törülközőt, amelyen ott van az emblematikus szólás, a Ne ess pánikba! (Don’t panic!), hiszen ezzel is Douglas Adams nagysága előtt lehet tisztelegni. 

Törülközőnap 2005-ben, az ausztriai Innsbruckban, ahol Douglas Adams saját elmondása szerint ihletet kapott a Galaxis útikalauz megírásához (Forrás: Wikipedia Common)

Tekintve, hogy az általa megálmodott Galaxis útikalauz borítóján éppen ez a felirat olvasható - üzenetképpen a csillagközi stopposoknak, akik olykor a Föld nevű, „jobbára ártalmatlan” bolygónál veszélyesebb helyekre is vetődhetnek, ahol viszont nem árt megőrizni a hidegvérüket.

S magyarázatképpen arra, hogy miért ennyire elképesztően sikeres ez a mű a „Galaxis Külső Keleti Peremének néhány liberálisabb civilizációjában”, ahol már kiszorította a használatból a hatalmas Encyclopaedia Galacticát. És nagyobb népszerűségre tett szert, „mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság esetére című illusztrált kiadvány”.   

Nos, ha valaki eddig azt hitte volna, hogy ez a divat nem érintette meg Magyarországot, az rosszul látja a jelenséget. Laptársunk, a Veol például 2021-ben szebbnél szebb törülközős fotókkal tisztelgett Douglas Adams emléke előtt. 

A Galaxis útikalauz szerint a csillagközi stoposok pontosan úgy emelik fel a hüvelykujjukat stoppolás közben, mint ahogy a földi stopposok. Csak náluk mindig van törülköző (Forrás: veol.hu / Nagy Lajos)

Amint ezekből a képekből is látható, a magyar rajongók addigra már nemcsak a csillagközi stoppolás, hanem a Galaxis útikalauz olvasásának rejtelmeiben is elmélyedhettek. 

A Galaxis útikalauz stopposoknak című ötrészes trilógia természetesen magyarul is elérhető és olvasható már. Törölközőben is, de nélküle is (Fotó: veol.hu / Nagy Lajos)

A leglátványosabb képek persze maguk a filmes vagy a televíziós jelenetek a Douglas Adams-i univerzumban rejtélyesen sok értelemmel felruházott törülközők dicséretére. Ezekben szerencsére nincs hiány, mert ebből a kultikus tiszteletnek örvendő könyvsorozatból 1981-ben tévésorozat, 2005-ben pedig hollywoodi mozi is készült. 

Íme, a törülközők jelentőségét bemutató első nagy jelenet az 1981-es tévéfilmből, amikor a Betelgouse mellől, egy kis bolygóról származó, addig földi emberként viselkedő Ford Prefect barátja, Arthur Dent figyelmébe ajánlja a törülköző rendkívüli előnyeit. 

Ugyanezt a jelenetet természetesen a 2005-ös moziban is viszontlátjuk, csak éppen már Martin Freeman és Yasiin Bey alakításában.

De lássuk csak, miért is annyira fontos Ford Prefect szerint is, s egyben a Galaxis útikalauz szerint is a törülköző. Ahogy az ötrészes trilógia első kötetének harmadik fejezetéből is kiderül: a törülköző a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos.

 

Aki egy csillagközi úton is mindig tudja, hol a törülközője, azt komolyan kell venni

Az Útikalauz így ír a törölköző gyakorlati értékéről.

Beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Az Útikalauz aztán pedig így ír a törülköző roppant pszichológiai jelentőségéről.

Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül »elvesztett«. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.

Ha a fentiek alapján valaki számára nem lenne világos, hogy miképp is nézhet ki a gyakorlatban, amikor egy benedvesített törülközőt fegyverként használunk egy kézitusában, az nem kell, hogy lelki szemei elé idézze ezt a jelenetet, hiszen egy ilyen párviadalt azonnal megnézhet a 2005-ös film vonatkozó képsoraiban, amelyeken Ford Prefect a törülköző harcias lengetésével képes megfutamítani a feléje őgyelgő vogonok egész raját. 

Most persze ez az egész törülközőnap csupán egy angol humort idéző viccnek tűnhet, ami így igaz, de vegyük észre: ezzel a vicces kedveskedéssel a rajongók az angol humor egyik legzseniálisabb képviselőjét, Douglas Adamset köszöntik, így tehát valójában teljességgel stílszerűen járnak el.

Douglas Adams portréja (Fotó: Michael Hughes / Wikimédia Commons)

Az író kultuszát jól jellemzi, hogy művének az ikonikus törülközőkön kívül még számos olyan motívuma akad, amelyik a kortárs popkultúra részeként éli tovább az életét. 

 

Ma van a nemzetközi törülközőnap - de ez lehetne nemzetközi Marvin-nap is akár

Ilyen motívum például Marvin alakja. Ő az az univerzumnál is 37-szer idősebb, mindig lehangolt és depressziós robot, aki a Radiohead Paranoid Android című dalát ihlette.

Vagy ilyenek a Föld nevű bolygó második legintelligensebb lényei, a delfinek búcsúüzenetként megfogalmazott utolsó gondolatai az emberekhez – hiszen a „Viszlát és kösz a halakat” (angolul: So long and thanks for all the fish) szavakkal előadott ironikus végszavak a híres Douglas Adams-idézetek közül ma már kortársi eredetű szólásmondásként élnek közöttünk.

A törülközőnap jelentősége a leginkább mégis abban áll, hogy ha volna valaki, aki eddig elkerülte Douglas Adams univerzumát, az ezen a napon ráébredhet arra, hogy ideje pótolnia a mulasztását. 

Ha így tesz, egy bámulatosan szórakoztató, de filozófiai mélységekben is gazdag előadásmóddal előadott űrbeli csavargóregénnyel találhatja szembe magát. 

Amit követően talán Douglas Adams másik nagy sci-fi trilógiájához is elnavigálhatja magát, amelyben megtudhatja, hogyan működik Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája. 

S amit követően május 25-én egyáltalán nem lepődhet meg, ha a fejüket törülközőbe csavaró járókelőket vagy a pánik elkerülését célul kitűző zászlókat lát az utcán.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.