Nem most kezdődtek a csődbe jutott Anima Könyvesbolthálózat gondjai

Az ügy sok kiadót érint, de a könyvpiac egészét nem rengeti meg. Az Anima csődjével ugyanakkor egy értékelvű bolthálózattal lesz szegényebb a könyvesboltok piaca.

Forrás: Forbes.hu2024. 06. 04. 16:05
Anima
Az Anima Könyvesbolthálózat MOM Parkbeli üzlete is bezárt. Forrás: mompark.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint megírtuk, végleg bezárt az Anima Könyvesbolthálózat három, még meglévő budapesti üzlete, és a végrehajtási eljárás alatt álló cég webshopja is elérhetetlenné vált. A most csődbe ment Animát 1990-ben alapították, két éve még 1,1 milliárd forintos árbevételt értek el, és tucatnyi boltjuk üzemelt. 

Az alapító Szy Leona két évvel ezelőtti halála óta egy testvérpár, Kelényi Attila Gábor és Szy György tulajdonában lévő cég ügyvezetője, Milus Péter a Forbes.hu-nak most azt mondta: gondjaik még a Covid alatt kezdődtek. A 2020–2021-es év rendkívül nehéz volt számukra, 2022-ben felmondták raktárukat, amit 17 évig használtak, új raktárat csak nagyon drágán találtak, és nem segített a helyzeten a 3-as metró felújítása sem, hiszen boltjaik jelentős része épp az aluljárókban működött. Mint mondta, 2014 és 2019 között tíz boltjukat zárták be, de közben a könyvpiaci helyzet is megváltozott, az árak megemelkedtek, előretört az internetes kereskedelem, így a bezárt üzleteket nem is érte volna meg többé kinyitni. 

A folyamatosan forráshiánnyal küzdő Animának több mint 400 kiadóval volt szerződése, ám egy ideje már késve rendezte a kifizetéseket. Bár az ügyvezető azt nem tudta megmondani, pontosan mennyi lejárt tartozásuk van, és azt sem, miből fizetik ki ezeket. Az egyik partnert, a Kairosz Kiadót nemcsak üzleti okból érintette érzékenyen az Anima csődje, hanem azért is, mert értékrendjüket tekintve is sok közös pont volt közöttük. A cég ügyvezetője, Szalai Katalin a Forbesnak ugyanakkor azt mondta, az Anima a tartozás rendezéséről többszöri megkeresésükre sem volt hajlandó nyilatkozni. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Tinta Kiadót vezető Kiss Gyula is, nekik szintén nem jelezte a problémát az Anima, amely több mint félévi forgalmat nem fizetett ki, noha 15 évig voltak partnerek. A Kalligram Kiadónak szintén nem fizettek, és ők még a maradék készletet sem kapták vissza az Animától.

A Napkút Kiadó tulajdonos-ügyvezetője, Szondi Bence azt mondta, kizárólagos szerződéssel az Anima terjesztette a könyveiket a Libri/Bookline, a Líra és a Kello felé. 

A Napkút felé szintén késtek a kifizetések, 2023 végére már félévnyi összeggel tartozott nekik az Anima, amit csak azután fizetett ki, hogy ügyvédhez fordultak.

A Napkút azonban közben előremenekült, és rossz előérzetükre hallgatva már hónapokkal ezelőtt elkezdett tárgyalni a Librivel, majd le is szerződött vele (ahogy a Lírával és a Kellóval is), így nem lehetetlenült el a működésük, továbbra is el tudják adni a könyveiket.  

Az Alinea Kiadó társtulajdonos-üzletvezetője, Golubeff Lóránt a gazdasági portálnak elmondta, nekik már évek óta késve fizetett az Animakönyv, néha több hónapot egyben, ők már évek óta nem is adtak új könyvkészletet az Animának, csak a meglévőt forgalmazták. Golubeff hozzátette: a bezárás nem rengette meg őket, és szerinte a magyar könyvpiacot sem, amely ettől azonban még koncentráltabb lesz. 

Az Anima bedőlésével ugyanakkor egy magas szakmaiságot képviselő, szakképzett eladókkal dolgozó bolthálózattal lesz kevesebb a piac. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.