Denagyvilág fesztivál Szigemonostoron

Hamarosan kezdődik a Denagyvilág fesztivál, amely idén is a nyári fesztiválszezon egyik különlegesége lesz Szigetmonostoron, a Szentendrei-szigeten. Második alkalommal várják a közönséget július 5. és 7. között a Denagyvilágon, ahol számos zenei műfaj lel otthonra a jazztől a világzenén át a népzenéig, irodalmi és társművészeti programokkal, gyerekeknek szóló udvarral, valamint folkkocsmával. És ami a legfontosabb a szervezők szerint: a remek zenék, kiváló előadók és érdekes programok között a látogatók otthon érezhetik magukat a fesztiválon.

2024. 06. 20. 5:35
Denagyvilág
A fesztivál egyik tere. Fotó: Denagyvilág-fotó
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szentendrei-szigeten számos alkotó van otthon, az itt élő közösségek pedig gyakran tesznek tanúságot róla, hogy az összefogásnak és az együtt töltött minőségi időnek kiemelkedő szerepe van az emberek életében. Erre jó példa a Denagyvilág összművészeti fesztivál, hiszen a különböző zenei stílusok jeles képviselői mellett találkozhatunk számos helyi, szigeti és a Dunakanyarban alkotó képző- és iparművésszel, gyermekprogramokkal, irodalmi előadásokkal. A település hat különböző pontján kialakított helyszínek teszik lehetővé a változatos irányzatok megjelenését, ráadásul a kicsiknek külön gyermekligetet alakítanak ki a Madárbarát parkban.

Denagyvilág
Szabó Balázs és bandája a Denagyvilág fesztiválon (Forrás: Denagyvilág)

A Denagyvilág fesztivál programjai

– Évek óta tervezem ezt a fesztivált – árulja el lapunknak Varga Kornél alapító, a Denagyvilág fesztiváligazgatója. – Hatodik éve élek a szigeten, itt döbbentem rá, hogy ez egy tökéletes helyszín egy többudvaros, összművészeti fesztivál létrehozására. 

Budapest közelsége és a Dunakanyar is fontos, mégis bent vagyunk a Duna közepén, pilisi látképpel. Szigetmonostor ófaluja pedig csodálatos, festői hely. Ezért fogalmazódott meg a fesztivál ötlete, amiben Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója azonnal fantáziát látott és felajánlotta az udvarát, mint helyszínt. Számos művészbarátunk gondolkodás nélkül a kezdeményezés mögé állt. Csatlakozott hozzánk Szabó Balázs és bandája, Szirtes Edina Mókus, Borbély Mihály vagy a Cimbaliband – mondta.

 Varga Kornél kultúrmissziónak fogja fel a fesztiválszervezést. 

Akiket meghívtak, a maguk műfajában mind a legnevesebb előadók közé tartoznak. Úgy véli, a Szentendrei-sziget teremtő szellemisége miatt feltöltődik mindenki, aki ellátogat hozzájuk, legyen az művész, vagy közönség.

A Nagyszínpadon neves világzenei bandák adják egymásnak a stafétát. Pénteken a Hét Hat Club kezdi az estét, majd Szabó Balázs és Bandája folytatja, végül a Gypo Circusszal lehet áttáncolni az az éjszakába. Szombaton a Zűrös Banda indít, majd az idei Fonogram-díjas Góbé lép színpadra, végül az estét vérbő roma ritmusokkal, a Parno Graszt zárja. A Régi-módi jazzudvarban a világot járó és többek között a New Yorki-i Filharmonikusokkal is rendszeresen fellépő Lisztes Jenő és Cimbalom Projektje lép színpadra, hallhatjuk a zenei kreativitásával mindig elképesztő Szirtes Edina Mókust és kvartettjét, vagy a két fúvósfenomént, Dresch Mihályt és Borbély Mihályt együtt, kvartettben, de itt lesz a Mr. Moodburn, Nagy Ádám triója a Zsiványjazz, Németh Juci és G. Szabó Hunor is. Vasárnap pedig a Mosaeic valamint Horváth Sára Nina énekesnő Ninshar projektje varázsolja el a közönséget.

Szirtes Edina Mókus nemcsak mint előadó érkezik a Denagyvilágra, hanem saját udvara is lesz, a Mókuskert, ahol válogatott zenés és irodalmi programok várják az érdeklődőket. 

A tavalyi nagy sikerű Panoráma Színház idén Dunakanyar Udvar néven várja a közönséget Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatójának portáján. A csodás fekvésű udvarban olyan művészekkel – színészekkel, zenészekkel, irodalmárokkal, képzőművészekkel – találkozhat a közönség, akik a Dunakanyarban találtak otthonra.

 Aki hajnalig szeret mulatni, azok számára pedig vonzó lesz a Toporgó Folkkocsma, ahol pénteken a Szászcsávási Zenekar, szombaton pedig a Sárarany húzza a talpalávalót.

Szigetmonostor bicikliúttal és számos kijelölt turistaútvonallal teszi könnyeddé a látogatóknak, hogy feltérképezzék nemcsak a háromezer lelkes falut, hanem az egész Szentendrei-szigetet is. A településnek Horányban kijelölt dunai strandja van, amit a fesztiválozók is birtokba vehetnek. A szervezők arra biztatnak mindenkit, váltsák meg mielőbb jegyüket a Denagyvilág weboldalán.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.