Ki bújik a csillebérci rém bőrébe?

Június végén dupla előadással zárja idei évadát a Gyöngyösi Játékszín. A nagy múltú színházi közösség Fejes Endre és Presser Gábor klasszikusával búcsúztatja a szezont, a Jó estét, nyár, jó estét, szerelem Hatvanban, majd a bemutató helyszínén, Gyöngyösön lesz látható, Sándor Péter főszereplésével.

2024. 06. 20. 16:30
színház sándor péter jó estét nyár, jó estét szerelem
Még Hatvanban és Gyöngyösön is látható a Jó estét nyár, jó estét szerelem című zenés színházi előadás Fotó: Benei László / Gyöngyösi Játékszín
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 70 éves amatőr színházi közösség, a Gyöngyösi Játékszín a tavalyi bemutatót követően 2024-ben ismét műsorára tűzte egyik nagy sikerű produkcióját, a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabot, és most egy négyállomásos turnéval köszöntik a nyarat. Az abonyi és az ózdi előadásokat követően a csapat még két alkalommal játssza a megtörtént esetet feldolgozó zenés drámát. Június 29-én a hatvani Liszt Ferenc Művelődési Házban, 30-án pedig a gyöngyösi Mátra Művelődési Központban kerül színre a mű.

sándor péter színház
Színpadon a Jó estét, nyár, jó estét, szerelem Fotó: Benei László/Gyöngyösi Játékszín

A darab alapjául szolgáló Fejes Endre-kisregény az egyik legismertebb magyarországi gyilkosság történetét veszi górcső alá: Szöllősi György – vagy ahogyan később hívták, a csillebérci rém – a szülőfalujában nem tudott érvényesülni, ezért a fővárosba ment szerencsét próbálni.

A megélhetési gondok, valamint a nők folyamatos elutasítása arra késztette, hogy magas beosztású külföldi – hol lengyel, hol görög – üzletembernek adja ki magát, természetesen álnéven. Egyik alteregója, ahogyan a darabban is nevezik, Viktor Jarosinszki volt. A csalás működött, azonban új barátnőjének, Zólyomi Ilonának gyanús lett a viselkedése, lebuktatta, majd szakított vele. A férfi úgy döntött, bosszút áll: engesztelő ajándéknak küldött – később kiderült, hogy sósavval kevert – borral próbálta megölni a nőt. A terve kudarcba fulladt, azonban 1962-ben, miután a Siófokon megismert Sánta Ildikó visszautasította a közeledését, már nem volt ilyen óvatos. A 25 éves könyvelő megcsonkított testét pár nappal később egy kiránduló pár fedezte fel. 

Presser Gábor zenés drámája

Presser Gábor zenés drámájában a szerző négy nő történetén keresztül tárja a néző elé a fiú tragédiáját, melynek aktualitására a Gyöngyösi Játékszín előadása is rávilágít. Viktor elfogadásra vágyik, és ki akar emelkedni a többi ember közül, ezt pedig úgy tudja elérni, ha másnak adja ki magát, mint aki valójában. A jelenséggel a 21. században is naponta találkozni, hiszen a folyamatos internetes jelenlét lehetővé teszi, hogy az emberek a külvilág felé egy idealizált, vágyott életet és énképet mutassanak, amely sokszor nincs összhangban a valósággal. 

Habár maga a valós eset is nagy visszhangot váltott ki a médiában, a darab az elmúlt évtizedekben igazi klasszikussá vált, amely annak ellenére, hogy nem hagyományos értelemben vett musical, bővelkedik slágerekben: elég, ha csak a Kicsi görögre vagy az Átkozott életre gondolunk, melyek a mai napig népszerűek a zenés színházat kedvelők körében.

A június végi előadásokra visszatér a tavalyi bemutatóhoz vendégművészként csatlakozó Sándor Péter, Honthy- és Gundel Művészeti Díjas színművész. A darabot Gyurosovits-Petheő Csilla, a Gyöngyösi Játékszín vezetője rendezte.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.