Olyan helyen tűnt fel Mekk Elek, ahol még soha

Süsü, Frakk, Kukori és Kotkoda, Mazsola és Tádé, valamint a Tévémaci után az ezermester kecske került alkalmi bélyegblokkra, ötven évvel azután, hogy először tűnt fel a képernyőn. Mekk Elekkel bővült a Magyar Posta és az MTVA mesehősökről szóló bélyegsorozata.

Forrás: MTVA2024. 06. 14. 10:19
Mekk Elek
Mekk Elek. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Posta és az MTVA több évre visszanyúló együttműködésének eredményeként a bábfilmsorozatok nagy múltú hagyományának emléket állító bélyegblokk-sorozat a Mekk Elek, az ezermesterrel folytatódik. A magyar mesehősöket bemutató gyűjteményben olyan klasszikusok jelentek már meg, mint a Süsü, a sárkány, a Frakk, a macskák réme, a Kukori és Kotkoda, a Mazsola és Tádé, valamint a Tévémaci.

Mekk Elek
A Mekk Eleket ábrázoló bélyegblokk (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

– A 13 cégérhez készült 13 rész nem volt fércmunka – emelte ki az MTVA vezérigazgatója. Papp Dániel elmondta, hogy az ötvenéves Mekk Elek, az ezermester-sorozat nevelési célzattal készült, ám ami a leginkább példamutató, ahogyan „Rímhányó” Romhányi József a magyar nyelv rímes használatával megírta a bábfilmsorozatot, amely nagyban hozzájárult annak sikeréhez. 

Bábsorozataink máig sikertörténetek. Fontos, hogy ezek a tartalmak fennmaradjanak és újak szülessenek, hogy a fiatal korosztályt oktatva neveljék, és ezáltal az élet értékeit közvetítő legmélyebb tudást magukba szívhassák

 – tette hozzá a vezérigazgató.

Mekk Elek
Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. alelnöke a Mesehősök bélyegkollekció legújabb darabja, a Mekk Eleket ábrázoló sorszámozott alkalmi bélyegblokk kibocsátó ünnepségén (Fotó: MTVA/Szigetváry Zsolt)

Mekk Elek, a magát ezermesternek kikiáltó kecske Romhányi József tollából született 1973-ban és 1974–75 között volt először képernyőn. Az egyes epizódokból sorra kiderül, hogy a mesehős valójában egyáltalán nem ért a házát díszítő cégérekhez tartozó különféle mesterségekhez, de a szakmai hiányosságait megmosolyogtató kreativitásával igyekszik pótolni. A sorozat utolsó részében végül megmutatkozik hozzáértése, így a szabóságot jelképező cégért megtarthatja. A máig népszerű sorozatot rendszeresen műsorra tűzi a közmédia M2 gyerekcsatornája.

A mese történései arra is felhívják a figyelmünket, hogy nem szabad megrekedni egy olyan szakmában, amelyben nem leljük örömünket vagy nem érezzük magunkat tehetségesnek. Arra ösztönöz minket, hogy legyünk bátrak, próbáljuk ki magunkat több területen Az alkalmi bélyegkibocsátással nemcsak Romhányi klasszikusának, Mekk Eleknek igyekeztünk emléket állítani, de ugyanennyire célunk volt, hogy egy kis nosztalgiát csempésszünk a mindennapjainkba, illetve megőrizzük a Koós Iván által megalkotott bábok világában, a mesében közvetített értékeket a jövő generációi számára

 – mondta Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának alelnöke az ünnepélyes bélyeg kibocsátáson.

A bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült negyvenezer példányban. Az alkalmi bélyegblokk három címletén Mekk Elek figurája jelenik meg, utalva a mese minden epizódjában megjelenő hármas egységre: a főhős okoskodására, az ügyetlen megvalósítási kísérletre és a menekülésre. A bélyeg további különlegessége a sorozat eddig megjelent darabjaira, valamint a bemutatott mesékre és alkotóikra vonatkozó érdekességeket felsorakoztató gyűjtőoldalra vezető QR-kód.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.