Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Hang és látvány varázslatos összhangja

A Zsolnay Fényfesztivál programelemeként július 7-én, a mediterrán hangulatú városban, Pécsett lesz megtekinthető Marton Szabolcs film- és színházi zeneszerző, producer európai viszonylatban is egyedülálló audiovizuális projektje, a Kvark. Az összművészeti jellegű produkció a mulandóság témáját állítja középpontba, az elmúlás – legyen szó egyéni vagy kollektív végről – elkerülhetetlen. Ez a végzet ezúttal azonban nem kelt fenyegető érzést, sokkal inkább az itt és most értékét növelő jelentéssel telítődik.

2024. 07. 03. 10:00
Fényfesztivál
A Zsolnay Fényfesztivál számtalan varázslatos látványvilágú programot kínál Forrás: Facebook/Zsolnay Fényfesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marton Szabolcs alkotásában újszerű effektek és lenyűgöző látványvilág varázsolják teljessé a szimfonikus zenekari hangzásvilágot. Az összeolvadásuk által keltett hatás az alkotók ígérete szerint szürreális élményekkel teli világba repíti a nézőket, kimozdítva őket a komfortzónájukból. A különböző művészeti ágak, közvetített tartalmak jelen esetben nem „vitatkoznak”, nem hordoznak ellentétes jeletést, kizárólag erősítik egymás hatását. A látványelemek a zenei narratívát kiegészítő üzeneteket közvetítenek, így felerősítik és teljessé teszik a hangok által elmesélt üzenetet.

Zsolnay Fényfesztivál 2023
A Zsolnay Fényfesztivál része lesz a zene és látvány varázsát ötvöző produkció Fotó: ArtecHouse

Páratlan, térhatású hangzással ötvözött audiovizuális koncert élményét nyújtja a Kvark, amelyben a szimfonikus és elektronikus zene, a fényfestés, a mapping és a filmművészet eddig még sosem tapasztalt módon olvad egybe. Az így születő mű az elmúlást nem tragédiaként, hanem új kezdet lehetőségeként tárja a nézők elé.

A produkciót megálmodó zeneszerző, Marton Szabolcs meglátása szerint a mulandóság az élet értelmét adó tényezőként jelenik meg a műben. Mint mondja, az élet végét nem egyfajta tragédiaként kell megélni. Sokkal inkább éppen ez ad értelmet az életnek. – A Kvark rávilágít a jelen megélésének fontosságára, és egy reményteli üzenetet közvetít a mulandóság témájában – fejtette ki egy korábbi nyilatkozatában gondolatait az alkotó.
A klasszikus zenészek által élőben eljátszott dallamok és a térhatású elektronikus hangszerelés egymásba olvadva adja a koncert magját. Az így felcsendülő zenét pedig a Kiss Patrik fényművész által megálmodott vizuális tartalom varázsolja még teljesebbé és hatásosabbá. A térhangzás és a vetítés – kilépve az eddig ismert keretekből – közös erővel egy szürreá­lis, magával ragadó élménnyel gazdagítja a közönséget.

A Zsolnay Fényfesztivál részeként megvalósuló audiovizuális kamarakoncert július 7-én 16 órától lesz látható Pécs egy ikonikus helyszínén, a Jakováli Hasszán-dzsámiban. A produkció 2022-ben elnyerte a zenei szakma elismerését is: a Music Hungary Szövetség jelölte a Music Hungary Díjra crossover kategóriában, elismerve a zeneszerző, producer teljesen újszerű megközelítését és látásmódját.

 

Marton Szabolcs munkássága

A producer és zeneszerző nevét először a Préda című előadás apropóján ismerhette meg a közönség. Ehhez a produkcióhoz ő készített dalokat 2014-ben az Aurora Film és Színház felkérésére. Ugyanebben az évben indult hódító útjára az első saját zenekara is, a We are Infinite. Első saját nagylemezével – amelyet második zenekarával, a Hügével jegyez – 2017-ben jelentkezett. Elsődlegesen színházi és filmzenék szerzőjeként van jelen a magyar zenei világban. Többek között a Vígszínház Nekedszólataps – Ébredj! című előadásához is ő írt dalokat, de még számos produkció, köztük a 2016-ban bemutatott Vád zenéjét is ő szerezte. Dolgozott együtt mások mellett a Moha mozdulatszínházzal, valamint a Fénykioltók című, még be nem mutatott filmnek is ő szerezte a zenéjét. Innovatív előadásaival és zeneszerzői munkáival egyedi, üde színfoltként van jelen a hazai művészeti élet palettáján. Zenéje és művészeti projektjei – a Kvarkhoz hasonlóan – gyakran kísérleti jelle­gűek, és arra törekszenek, hogy új perspektívákat nyújtsanak a hallgatóknak és a nézőknek. Munkássága a közönség mellett a magyar zenésztársadalom, az alkotói közösségek tagjaira is hatással van, a tapasztalt pályatársakat és a fiatal, pályakezdő művészeket egyaránt inspirálva.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.