Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ritka videó készült a Vígszínház közönségkedvencéről, nálunk már megtekinthető + videó

Látványos film készült a Vígszínház egyik legnagyobb volumenű bemutatójáról, Presser Gábor és Sztevanovity Dusán 35 év után dolgozott együtt újra zenés darabon. A Pinokkió színpadi változatát Keresztes Tamás rendezte, Benedek Alberttel és Kovács Krisztinával közösen írta. A darab idén már csak két alkalommal lesz látható.

2024. 06. 07. 21:00
pinokkio vígszínház
Pinokkió története örök érvényű témafelvetésekkel dolgozik, ezért nem ununk rá soha a jól ismert kalandokra. Fotó: Vígszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dzsepettó néhány nap alatt kifaragta Pinokkiót, a Vígszínház művészei több mint másfél évig dolgoztak rajta: faragták, kalapálták, csiszolták, festették – olvasható a társulat werkfilmhez írt közleményében. A  tavaly decemberben bemutatott darabot az idei idényben már csak két alkalommal tűzi műsorra a színház (június 9-én 14.30-kor és 19.00-kor), aki azonban eddig még nem látta a darabot, az most garantáltan kedvet kaphat hozzá. Hiába ismeri mindenki Carlo Collodi bábfigurájának kalandos felnövéstörténetét, a mű a mai napig interpetációk sokaságának szolgál alapul, a Vígszínház új bemutatóját pedig már látatlanban is izgalmassá teszi, hogy Presser Gábor és Sztevanovity Dusán írták hozzá a dalokat, aki a már bemutatásakor instant klasszikussá vált A padlás óta nem dolgoztak együtt zenés darabon.

pinokkió
A Pinokkió ebben az évadban már csak két alkalommal látható (Fotó: Vígszínház)

Pinokkió mindöröké

A Pinokkiót Rudolf Péter igazgatói felkérésére, Keresztes Tamás rendezte, akit a legtöbben inkább a Katona József Színház színészeként ismernek, saját elmondása szerint még sosem dolgozott ilyen nagy léptékben. Keresztes felkérésére Presser Gábor és Sztevanovity Dusán is csatlakoztak a csapathoz, így született meg a darab zenéje és dalszövegei. 

A két alkotó az elmúlt három és fél évtizedben legalább évi egy felkérést kapott az újabb közös színházi munkára, a Pinokkióig azonban egyik projekt sem szólította meg őket igazán. Keresztes Tamásnak azonban gyorsan beadták a derekukat.

– Már rám szólnak otthon, hogy ne énekeljem otthon is a Pinokkiót! – hangzik a sokat sejtető mondat Hegyi Barbarától, aki a Róka bőrébe bújva csábítja rossz útra az életre kelt fabábút, s csakugyan elég meghallgatnunk a Pinokkió készítéséről szóló majdnem félórás anyag legelejét, hogy tudjuk miről beszél a színművésznő. A teljes werkfilmet itt lehet megnézni:

Kovács Krisztina dramaturg elárulta, hogy a Vígszínházban mindig is nagy hagyománya volt a családi daraboknak, mivel ez szolgálja a legjobban a fiatalok színházra nevelését. A repertoárnak elhagyhatatlan eleme A padlás, de e mellett is mindig rendszeresen voltak hasonló gyerek-, illetve családi darabok, mint a Pán Péter vagy Az Óz, a csodák csodája.

Keresztes Tamás a darabbal kapcsolatban egy gyerekkori emlékét idézte fel, mikor A három kívánság című műsort nézve azt kívánta, bárcsak előadhatná az egyik dalát úgy, hogy abban Presser Gábor zongorázik.

Erre akkor nem kapott választ, de később végül az élet bőségesen kárpótolta, hiszen a Pinokkión a zenésszel együtt dolgozott. Nagy boldogság ez nekem – mondja komolyan elérzékenyülve Keresztes a videóban. Presser Gábor rögtön érdeklődni kezdett a darab iránt, és nem kellett sok időnek eltelnie hozzá, hogy Dusánt is bevonják a közös munkába, aki erre csak annyit válaszolt:

Hát úgyis tudod a választ.

Sztevanovity Dusán elmondása szerint egy pillanatra még az is felmerült, hogy operát készítsenek, de végül Keresztes Tamás izgalmas koncepciója maradt az irányadó. Presser Gábor szerint a Pinokkió története lehetővé tette, hogy a dalok változatosak legyenek, hiszen ahogy a főhős vándorol, rengeteg különböző karakterrel és helyszínnel találkozik.

A szövegkönyvet Keresztes Tamás, Benedek Albert és Kovács Krisztina készítették el, a díszleteket pedig Keresztes Tamás és Auer Alexandra tervezték. A szereposztásban Dino Benjamin alakítja Pinokkiót, Borbiczki Ferenc Dzsepettót és Majsai-Nyilas Tünde a Tücsök szerepében látható. Halász Judit (és váltótársa, Igó Éva) egy lírai dalt ad elő Gumicsizmásként, míg Kern András (Seress Zoltán váltásában) és Hegyi Barbara a Macska és a Róka karaktereként énekelnek.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.