Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Vattay Dénes népművelő kapta a Kováts Flórián-emlékérmet

Nem tartja romantikusnak, hogy a Fasori Evangélikus Gimnáziumból haza kellett térnie Zalaszentgrótra, hiszen „csak” annyi oka volt, hogy az intézményt erőszakkal bezárták. Egész pályája, élete a közösségszervezés körül telt. Alapítója, építője a zalaszentgróti művelődési háznak, s megalkuvás nélkül vezette azt 1993-ig.

2024. 07. 03. 8:00
Forrás: MMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan fogadta az elismerést?
– Először meglepődtem. Én 2011 óta már nem dolgozom ebben a körben, korábban követtem az akadémia életét, különösen abban az időben, amikor köztestületté alakulhatott. A kezdetektől részt vettem ezekben a folyamatokban. A Népművelési Intézet Művelődési Osztályán egy szakmai kollégiumba tartoztunk Makovecz Imrével és Kováts Flóriánnal. Emlékszem azokra az időkre, amikor Flóri tevékenysége elkezdődött, még az egyesületben, és a betegség idejére is emlékszem. Nagyon boldog voltam, amikor megkaptam az értesítést, hogy a fölterjesztést elfogadta a köztestület. Aztán természetesen a családomnak is elmondtam, a hitvesemmel együtt örültek.

Vattay Dénes az MMA rendezvényén. Forrás: MMA

– Mire emlékszik legszívesebben abból a munkából, amelyet Zalaszentgróton és másutt a közösségért vállalt? Van-e a mai napig meghatározó élménye?
– Büszke vagyok arra, hogy a népművelés megújításáért több kísérletben is részt vettem odahaza. És ezek a kísérletek sikeresek voltak. Nem központi helyről várt utasítások szerint szerveződött a művelődési ház munkája, hanem az ott élő emberek igényei szerint alakultak ki a programok. Az ottani tudás közösségi tudássá válásának köszönhetően jöttek létre szakkörök, klubok, egyesületek. Aztán nagyon szívesen emlékszem a városi televízió megalapítására, ami egy elég zűrös időszakban történt. A rendszerváltást követően a helyi pártok küzdöttek a televízió programjának a befolyásolásáért, aminek próbáltam ellenállni, végül el is vették tőlem, de természetesen a mai napig működik. Örömmel gondolok vissza a Főzőférfiak Társaságának a megalakulására. Ez egy ürügy volt, olyan férfiak gyülekeztek, akiknek valamilyen közük volt a gasztronómiához, de valójában közéleti klubot alakítottak.

Emlékszem a képzőművészeti kiállításokra, kitűnő színházi programokra. Ifjúsági bérletet kínáltunk a Metró, az Omega, az LGT zenekarok fellépésével. Az Életemről, munkámról című sorozatban olyan sportolókat láttunk vendégül, mint a kenus Wichmann Tamás vagy az öttusa-világbajnok Balczó András.

 Kiváló művészek léptek fel, Mensáros László, Bessenyei Ferenc, Psota Irén, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Darvas Iván.
Jó felidézni, hogy a Közösségszolgálat Alapítvány munkatársaként résztvevője voltam olyan egyesületek megalakításának, mint a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete, vagy egy önkormányzati szövetségnek voltam ügyvezető titkára, amely aztán egy brüsszeli ernyőszervezet tagja lett. A Közösségfejlesztők Egyesületet tizenegyen alapítottuk 1984-ben, aztán egy időben a Zala Megyei Népművelők Egyesületének elnöke voltam Flóri után. 
– Mit gondol, nehezebb lenne ma megszervezni egy művelődési házat egészen a kezdetektől, mint akkor, amikor ön kezdte Zalaszentgróton?
– Tulajdonképpen azt hiszem, hogy sokkal könnyebb, mint akkor. Sok mindenben mást kéne csinálni. A mi munkánk – nemcsak én csináltam ezt egyedül az országban, hanem nagyon sokan – a kultúra közvetítése. A kultúraközvetítés nagyon fontos, de nem elsődleges. Zalaszentgróton rengetegen foglalkoznak szőlészettel, az oltvány-előállítástól a borkészítésig. Sikerült őket bevonni egy szakkörbe, ahová szakembert lehetett hívni, együtt rendeltük meg a növényvédő szereket. Elvittük őket Franciaországba megtanulni azt, hogyan lehet vegyszerek nélkül is kitűnő bort előállítani. 
Most ezek a feladatok még szükségesebbek, hogy közösségek jöjjenek létre.

 Nem biztos, hogy elsősorban táncolni vagy zenélni kell, hanem legyen olyan közéleti hely, ahol meg lehet vitatni azokat a kérdéseket, amelyeket az emberek egymás között az utcán, a boltban vagy családi körben beszélnek meg, és nincs visszhangjuk. 

– Ha ma egy fiatal megkérdezné, hogyan kell nekikezdeni a közösségszervezésnek, mit mondana neki? 
– Meg kell ismerni azt a közeget, ahova kerül, a település, az ott lakók múltját. Milyen volt az elmúlt időszakban, milyen közösségekben éltek, milyen igényeik vannak az embereknek. Alapvetően azt a tanácsot adnám, hogy a helyi szokásokra, életmódra építse a programját. Semmiképp ne várjon máshonnan érkező javaslatokat. Akkor lesz sikeres. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.