Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Móricz Zsigmond regényének feldolgozása is készül

Készülhet Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám és Berettyán Nándor főszereplésével az Úri muri, megazisten! címmel Móricz kiváló regényének mozifilm feldolgozása.

2024. 07. 04. 15:02
Trill Zsolt Móricz Vidnyányszky
Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám és Berettyán Nándor főszereplésével készül ÚRI MURI, MEGAZISTEN! című filmdráma, melyet Vidnyánszky Attila rendez. Fotó: Nagy Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,054 milliárd forint támogatást szavazott meg a Vidnyánszky Attila rendezésében, Csáky Attila producer irányításával készülő Úri muri, megazisten! című filmdrámára és 29,8 millió forint támogatást a Blue Heron című kanadai-magyar koprodukció gyártására, amely egy elsőgenerációs bevándorló család történetét meséli el. 

Móricz Zsigmond Úri muri című regénye a XX. századi magyar szépirodalom egyik kiemelkedő alkotása, amely olyan erővel ragad meg egy alföldi sorstragédiát, hogy közben a magyar életérzés ma is feszítő ellentmondásait is képes összetetten bemutatni. Móricz prózájának egyik legfőbb erénye, hogy miközben kíméletlenül ostorozza sajátjait, szeretve látja és láttatja szereplőit, akiknek emberi esendőségeit, szenvedélyeit és a magyar föld iránti elfogultságukat számunkra is átélhető módon ábrázolja

 – fejti ki Vidnyánszky Attila, a készülő film rendezője. – Bár a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban 2008-ban nagyszerű szereposztással színre vihettem az Úri murit, régóta foglalkoztat a megfilmesítés gondolata, mert Móricz debreceni és pusztai helyszínei, szereplőinek elevensége, regényének központi dilemmái előhívják belőlem a mozgóképi megfogalmazás igényét. Csáky Attila producerrel egy Móricz Zsigmond művészi teljesítményéhez méltó, nagyszabású magyar mozifilm elkészítésén dolgozunk, amelyben mások mellett olyan remek színészek lesznek az alkotótársaink, mint Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Martos Hanga, Szűcs Nelli, Tarpai Viktória, Varga József, Kristán Attila, Herczegh Péter, Rácz József.  

A Vidnyánszky Attila és Lukácsy György forgatókönyve alapján készülő film operatőre Győri Márk, jelmeztervezője Berzsenyi Krisztina, a látványtervező Horváth Viktória, a zeneszerző Szarka Tamás lesz. Csáky Attila producer szerint 

a stáb olyan érzékeny és tehetséges művészekből áll, akik elkötelezetten keresik a móriczi világ megfilmesítésének lehetőségeit. Móricz Zsigmond a cívis öntudat és a hortobágyi szabadságérzet, a hagyománytisztelet és a megújulás vágya közötti feszültségtérbe helyezi ma is érvényes történetét. Azért is hat az Úri muri a mai olvasóra is, mert létállapotunk a XXI. században sem sokat változott. Vidnyánszky Attila művészi vezetésével azon fogunk dolgozni, hogy ez az érzület megjelenjen a filmvásznon is.

Az Úri muri, megazisten! című filmdráma a Cameofilm Stúdió gyártásában készül, és a tervek szerint 2026 tavaszán láthatja a moziközönség. 

Támogatást nyert el továbbá és kanadai-magyar koprodukcióban Blue Heron címmel készülhet Sophy Romvari első mozifilmje.

Miről szól a Blue Heron?

A film fő cselekménye a 90-es évek végén játszódik, és az író-rendező elsőgenerációs bevándorló családjáról szól izgalmas időkezelést, személyes hangvételt, néhol dokumentarista megoldásokat alkalmazva. Sophy Romvari elmúlt években készített rövidfilmjei közül háromnak is a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt a premierje. Filmjeit vetítették a vancouveri Festival Nouveau Cineman, a Museum of the Moving Image-ben (MOMA), illetve Kanada legnagyobb dokumentumfilm fesztiválján, a Hot Docs-on. Rövidfilmjei felkerültek a Criterion Channel nagy presztízsű streaming oldalra, ahol a kurátorok azt írják Sophy Romvari stílusáról, hogy: 

olyan filmesek önreflexív nyomdokait követi, mint Agnès Varda és Chantal Akerman, miközben a saját kortárs érzékenységét tükrözi.

 Több filmjében is foglalkozott már családi örökségével. Nagyapjának, az általa alig ismert legendás díszlettervezőnek, Romvári Józsefnek állított emléket 2020-as esszéfilmjében, amelynek narrációját az Oscar-díjas Szabó István vállalta. 

Blue Heron

A Blue Heron vezető producere Ryan Bobkin, aki korábban a hazánkban forgatott Infinity Pool című Brandon Croenberg-film associate producereként járt Magyarországon. Magyar koproducere, Osváth Gábor (Boddah) nevéhez fűződik a Balaton Method című zenés film, a Nagykarácsony című közönségsiker és a közelmúlt nemzetközileg is kiemelkedő sikereket elért animációs rövidfilmjei, köztük az Annecy-fődíjas Amok és a Cannes-ban Arany Pálmát nyert 27. 

A Blue Heron a Canada Council for the Arts (CCA), a Telefilm Canada New Dawn programja és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül. A négyhetesre tervezett forgatás július végén kezdődik Vancouver Islanden. A filmben a szülőket magyar színészek alakítják, és a produkció teljes utómunkája Magyarországon készül. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.