Alain Delon élete képekben + galéria

Szűk családi körben ma helyezik végső nyugalomra a vasárnap 88 éves korában elhunyt Alain Delont közép-franciaországi Douchy-ban lévő birtoka magánkápolnájában. A francia filmművészet legendás alakjára képgalériával emlékezünk.

2024. 08. 24. 8:07
Alain Delon (born in 1935),
Alain Delon (born in 1935), French actor. (Photo by Jacques Citles / Jacques Citles / Roger-Viollet via AFP) Fotó: Roger-Viollet via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alain Delon a Párizshoz közeli Sceaux városkában született 1935-ben. Filmes pályája az 1950-es évek végén kezdődött, a filmvásznon 1957-ben egy krimiben debütált, s azonnal népes női rajongótáborra tett szert. Az 1960-as években készült filmjeivel vált ismertté, és népszerűségét sikerült tartósan megőriznie.

Pályafutása alatt mintegy száz filmet forgatott, köztük klasszikussá vált alkotásokat, mint a Luchino Visconti rendezte Rocco és fivérei, A párduc (alakításáért Golden Globe-díjra jelölték), Michelangelo Antonioni Napfogyatkozása és legkedvesebb filmje, a Klein úr. Igazi műfaja a bűnügyi film (Zsaru, A zsaru szava, Ne ébreszd fel az alvó zsarut!) és a kalandfilm (A fekete tulipán, Kalandorok, Zorro) volt. A szamuráj című filmjében teremtette meg a komor, hideg, hátborzongatóan nyugodt gyilkos figuráját.

Rendezőként is bemutatkozott 1981-ben az Egy zsaru bőréért, majd két évvel később A kíméletlen című filmekkel. César-díjjal (az Oscar-díj francia megfelelőjével) jutalmazták 1984-ben A mi történetünk című moziban nyújtott alakításáért, ugyanabban az évben Jeremy Irons és Ornella Muti partnere volt a Swann szerelme című filmben. Szerepelt Jean-Luc Godard Új hullám című alkotásában 1989-ben, a kilencvenes évek elején pedig sajátos öniróniával játszotta el az öregedő nőcsábászt a Casanova visszatér című filmben. Bár Amerikában többször is próbálkozott, Hollywoodot nem sikerült meghódítania.

Bejelentette 1999-ben, hogy nem forgat többé, de fogadalmát nem tartotta be. Az őszülő hajú szívtipró a tévéfilmek mellett krimikben és 2008-ban az Asterix az olimpián című alkotásban szerepelt, utóbbiban Julius Caesart formálta meg. Bár 2018-ban tervbe vették, végül nem valósult meg a La maison vide című filmje, amelyben Juliette Binoche lett volna partnere. Delon akkor úgy nyilatkozott, hogy egy utolsó filmre még szívesen vállalkozna. A színpadtól sem távolodott el, Anouchka lányával az Egy közönséges nap című színdarabbal bejárta Franciaországot.

Művészete elismeréseként 1990-ben megkapta a Becsületrendet, 1995-ben életművéért a Berlinale Arany Medve díját, s több nemzetközi filmfesztivál életműdíjával tüntették ki. Cannes-ban 2019-ben tiszteletbeli Arany Pálmával ismerték el hat évtizedes filmes munkásságát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.