Nagy felháborodást keltett a Disney bejelentése, mások majd kiugranak a bőrükből örömükben + videó

A Disney 2009 óta rendezi meg a D23 címre hallgató rendezvényét, aminek keretében az utóbbi tizenöt évben óriásira dagadt szórakoztatóipari óriás bejelenti a legújabb filmes újdonságait. Nem úgy tűnik, hogy mostanában hagy alább a Hollywoodot elárasztó folyatás- és franchise- láz, ami sokakat aggodalommal tölt el, ugyanakkor rengetegen épp annak örülnek, hogy kedvenceik története újabb fejezettel bővül.

2024. 08. 14. 21:02
Disney
Ritkán gondolunk bele, de valójában ma már az Avatar is a Disney égisze alá tartozik. Forrás: TMDb
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollywood ma a franchise-ok bűvkörében él, aminek egyaránt vannak jó és rossz hozadékai. Elsőre talán úgy tűnhet, hogy a mozik felhozatala egyre egysíkúbb, a valósághoz ezzel szemben mégis közelebb állhat az a megállapítás, hogy egyszerűen csak megváltoztak a filmfogyasztási szokások, és miközben egyre nehezebb újat mutatni főleg olyat, ami olyan elementáris erővel hat, hogy az közéleti vitákat, beszélgetéseket generáljon, és a megtekintés után is a közösséggel maradjon –, ma sokrétűbb és színesebb a paletta, nagyobb a filmek közötti verseny a nézők kegyeiért, mint korábban bármikor. Ezek ugyanakkor jellemzően nem a fősodorhoz tartozó, nagy költségvetésű filmek (bár pont tavaly kaptunk egy óriási kivételt a Barbie képében, ami azért jókora hullámokat vert maga körül), és a Disney legújabb tervezett bemutatódátumait nézve sem számíthatunk rá, hogy ez egyhamar változni fog.

Disney
A Jégvarázs harmadik részének bejelentése már régóta várható volt, hiszen a Disney egyik legerősebb brandjéről van szó. Fotó: TMDb

Sokat ígér a Disney, de ezzel nem mindenki elégedett

A D23 lassan tizenöt éve a Disney legnagyobb szabású filmes- és szórakoztatóipari mustrája, amire sok új bejelentéssel készültek. 

A Moana 2 és a Pixar űrlényes meséje, az Elio című animációja nem tartozik ezek közé, hiszen már mindkettő előzetesei elérhetők hónapok óta, de most mindkét alkotás új kedvcsinálót kapott (pontosan csak a Moana, az Elio új előzetesének egyelőre csak a kalózfelvétele érhető el). A Moana 2 (magyar keresztségben Viana) november 27-én, a karácsonyi szezonban érkezik a mozikba, az Elio jövő év júniusában a pontos premierdátumokat cikkünk végén szedtük sorba.

A Moanának 2026-ban jön az élőszereplős változata is Dwayne Johnsonnal, de erről most még nem derült ki semmi, mindenesetre a Disney élőszereplős feldolgozásainak sorában ez az első olyan film, ami nem 90-es évek Disney-reneszánszig tartó időszakából dolgoz fel egy-egy ikonikus Disney-rajzfilmet, tíz év sem fog eltelni az animáció és a film között.

A Disney nem hagy fel természetesen a franchise-logikába tökéletesen beillő élőszereplős változatok bemutatójával sem, a Hófehérke és a hét törpe első kedvcsinálója az expón debütált, és az idén érkező Mufasa: Az oroszlánkirály is megkapta az első nagy előzetesét, amiből már sok minden kiderül magáról a történetről is. Ezeket az előzeteseket itt lehet megtekinteni:

Ezek azonban már rendesen megosztották a közönséget, legalábbis a kommentszekciók tanúsága szerint elfogadhatatlan, hogy Mufasa és Zordon valójában nem is édestestvérek, vagy hogy Hófehérkét latino színésznő alakítja hasonló hangok már A kis hableánynál is előkerültek, és a Disney-produktumok felett rendszeresen ott lebeg a woke-veszély, ugyanakkor minket egyelőre inkább az aggaszt, hogy mennyire rosszul néznek ki ezek a CGI-demonstrációk. Ezek mellett jelenleg is előkészület alatt áll a Herkules, a Bambi, a Robin Hood és a Macskarisztrokraták élőszereplős feldolgozása, az Aladdin második részét pedig egyelőre mély hallgatás övezi.

Bejelentették a Zootropolis második és a Jégvarázs harmadik részét is, előbbire régóta vágytak a rajongók, mivel bemutatása évének egyik legszórakoztatóbb rajzfilmje volt, utóbbinál inkább csak az volt a kérdés, hogy mikor jelentik be, mivel a Jégvarázs a Disney egyik legerősebb brandjévé nőtt ki magát. 

A Jégvarázs mellett megérdemelten bővül trilógiává a Hihetelen család is, és az Agymanók mindent elsöprő idei sikere után fellebbentették a fátylat a készülő spin-offról is, ami a Dream Production címre hallgat. 

A Toy Story is újabb résszel bővül, amihez a stúdió össze is dobott egy rövid animációt ennek azonban máris van egy nagyon erős ígérete, miszerint visszatér a negyedik részből kimaradt Jessie.

A Disney közben nagy erőkkel építi tovább az egyelőre nagy csalódást (értsd: anyagi kudarcot) jelentő streamingplatformját, ide érkezik a Pixar első rajzfilmsorozata, a Win or Lose, ami szintén kapott előzeteset (lásd fent). A Disney természetesen számol a Marvel- és a Star Wars-tartalmakkal is, az új Fenegyerek-sorozat és a Jude Law főszereplésével készült, a Stranger Things formuláját újrahasznosító tini-Star Wars-sorozat, a Star Wars: Kóbor alakulat is új előzetest kapott:

A Star Wars LEGO-s rajzfilmjéről korábban már beszámoltunk ebben a cikkünkben. Ismét megerősítették, hogy érkezik a Star Wars: Andor második évada, és a fiatal tinédzserről szóló Marvel-sorozat, az Ironheart.

Bemutatódátumot kapott továbbá a Fantasztikus Négyes legújabb feldolgozása, az Avatar és a Tron harmadik része, érkezik a Nem férek a bőrödbe folytatása Jamie Lee Curtis és Lindsay Lohan főszereplésével. A Tronnal kapcsolatban az alkotók korábban azt nyilatkozták, hogy a Disney naptára annyira tele van a többi franchise filmjeivel, hogy nekik egyszerűen nem jutott hely, dacára annak, hogy a Tron: Örökség anyagilag és kritikailag is nagyon sikeres volt. Most azonban úgy tűnik, elérkezettnek látták az időt. Ez is azt mutatja, hogy a franchise-logikának nemcsak kreatív, hanem logisztikai korlátai is vannak, a Marvel sem véletlenül döntött úgy a közelmúltban, hogy kissé lassít a tempón.

Pontos premierek:

  • 2024. szeptember 18.: Agatha All Along
  • 2024. december 3.: Star Wars: Kóbor osztag
  • 2024. december 6.: Win or Lose
  • 2024. december 20.: Mufasa: Az oroszlánkirály
  •  
  • 2025. február 15.: Amerika Kapitány: Szép új világ
  • 2025. november 26.: Zootropolis 2.
  • 2025. március: Daredevil: Born Again
  • 2025. március 21.: Hófehérke és a hét törpe
  • 2025. június 13.: Elio
  • 2025. július 25.: The Fantastic Four: First Steps
  • 2025. október 10. TRON: Ares
  • 2025. december 19.: Avatar: Fire and Ash 
  • 2025: Dream Productions, Nem férek a bőrödbe 2., Andor 2. évad, Ironheart 1. évad, Percy Jackson és az olimposziak 2. évad
  •  
  • 2026. május 22.: Star Wars: A Mandalóri és Grogu
  • 2026. június 19.: Toy Story 5.
  • 2026: Hoopers
  • 2027: Jégvarázs 3.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.