Hangversennyel ünnepelték a Magyar Állami Operaház megnyitásának száznegyvenedik évfordulóját

Az Opera a magyar kultúra csodás ékköve, az európai művészeti élet meghatározó helyszíne – mondta Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára az Andrássy úti dalszínház megnyitásának 140 éves jubileuma alkalmából tartott ünnepségen. Az eseményen felléptek a Magyar Állami Operaház együttesei, ünnepi beszédet mondott Nicolas Payne, az Opera Európa alapító igazgatója és Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója is.

Forrás: Magyar Állami Operaház2024. 09. 29. 13:05
Operaház
Ókovács Szilveszter főigazgató is ünnepi beszédet mondott a Magyar Állami Operaház megnyitásának 140. évfordulója alkalmából Fotó: Magyar Állami Operaház/Nagy Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Opera egyedi és pótolhatatlan. Elődeink bölcs döntést hoztak, amikor úgy határoztak, Magyarországnak szüksége van egy önálló dalszínházra” – mondta ünnepi megnyitó beszédében Novák Irén művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette, ma már el sem tudjuk képzelni a magyar kultúrát az Operaház nélkül, amelyet mindig a művészi kiválóság, a közönség szeretete vezérelte, így válhatott azzá, amit ma is láthatunk. Az Opera a magyar kultúra csodás ékköve, az európai művészeti élet meghatározó helyszíne.

Operaház
Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára beszédet mondott az Operaház megnyitásának 140 éves jubileuma alkalmából tartott ünnepi eseményen (Fotó: Magyar Állami Operaház/Nagy Attila)

Az Operaház 1884. szeptember 27-én I. Ferenc József jelenlétében nyitotta meg kapuit

Nicolas Payne, a londoni Királyi Opera, az Angol Nemzeti Opera és az Opera Europa nemzetközi ernyőszervezet alapító igazgatója személyes tapasztalatai alapján helyezte a Magyar Állami Operaház közelmúltját európai kontextusba. Felidézte, ahogy az 1990-es évektől az európai kultúra középpontja fokozatosan keletre húzódott, miközben az operaértők körében Moniuszko és Smetana mellett Erkel is bekerült a köztudatba. A színházi szakember ezután méltatta a Magyar Állami Operaház vezetése által létrehozott Eiffel Műhelyházat és ifjúsági programjait.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója ünnepi beszédében történelmi párhuzamok mentén idézte fel, hogy több mint négy éveszázada, az opera és a balett műfajának születése idején a három részre szakadt Magyarországon még külső és belső harcok dúltak. Kétszáz évvel később intézményesült az operajátszás és a dalszínházi műfajok önálló otthonra leltek az Andrássy úton. Ennek köszönhetően a rákövetkező húsz évben az opera műfaja Magyarországon is beérte európai kortársait.

A főigazgató szerint a 140 esztendeje felavatott Operaház nem a múltat vagy önmagában a művészetet őrzi, az operakultúra ebbe az operaházba az európai ember lényegét sűríti egybe.

Az ünnepi előadáson a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara, valamint a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Nemzeti Balettintézet előadásában Liszt Les Préludes című szimfonikus költeménye, Erkel Hunyadi László és Bánk bán című operáinak egy-egy áriája, Dohnányi Szimfonikus percek című zenekari műve, Várnagy Kristóf Bartók Táncszvitjére készített koreográfiája és Kodály Budavári Te Deuma szerepelt a műsoron.

Operaház
A Magyar Állami Operaház ünnepi hangversenyének fellépői (Fotó: Magyar Állami Operaház/Nagy Attila)

Közreműködött Kovácsházi István, Kapi Zsuzsanna, Zemlényi Eszter, Fürjes Anna Csenge, Bartos Barna és Pataki Bence, vezényelt Rajna Martin első karmester, Halász Péter első vendégkarmester, Kocsár Balázs, Kovács János és a hosszú betegség után újra pulpitusra lépő Medveczky Ádám. A Szimfonikus percek alatt vetített filmetűd az Opera Facebook-oldalán is megtekinthető.

Az évforduló alkalmából megújult a dalszínház DigiTár néven is ismert digitális archívuma, amelyben több mint hatvanezer előadáshoz kapcsolódóan mintegy hétezer művész és több mint hatmillió adat érhető el. Az elkövetkező hetekben, hónapokban az archívumhoz kapcsolódó, mintegy ötezer fotót számláló médiatár várhatóan további több tízezer, eddig sosem látott, nagy felbontású fotóval bővül.

A Magyar Királyi Operaház 1884. szeptember 27-én, az uralkodó I. Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az Ybl Miklós által tervezett épületben a korábban a Kerepesi – ma Rákóczi út – torkolatánál álló Nemzeti Színház Erkel Ferenc által alapított operatagozata költözött.

Az elmúlt 140 évben a magyar zene- és táncművészet számos kiválósága megfordult az intézményben, itt tartották többek között Bartók Béla A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin című egyfelvonásosainak, valamint Kodály Zoltán Székely fonó, illetve Háry János című daljátékainak ősbemutatóját.

Az operai műfajoknak szentelt dalszínház, amely az ország egyetlen klasszikus balettegyüttesének is otthona, az opera- és a balettirodalom számos gyöngyszemének adott otthont.

A megszámlálhatatlan magyar kiválóság mellett fellépett mások mellett Enrico Caruso és Plácido Domingo, vezényelt Gustav Mahler, Richard Strauss és Otto Klemperer, valamint személyesen követte darabjai betanításait Pietro Mascagni és Giacomo Puccini.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.