Soha nem látott kiállítás nyílt Budapesten, Magyarország legtehetségesebb fotográfusai ugyanazt keresték munkáikban

A Hagyományok Házában szerdán nyílt meg a Pixel és folklór – Magyar népművészet és fotográfia a 21. században című kiállítás, amely a fotográfia segítségével teremt hidat a múlt és a jelen, a hagyomány és a modernitás között.

2024. 10. 10. 13:00
Hagyományok háza
Új kiállítással vár a Hagyományok háza. Forrás: Hagyományok Háza
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlaton olyan fotográfusok munkáit tekinthetjük meg, akik valamilyen módon a hagyományokhoz és a népművészethez kapcsolódnak. A tárlat fő célja, hogy bemutassa, miként képes a fotográfia a mai világban is új megvilágításba helyezni a folklórt.

Hagyományok háza
Pixel és folklór – Magyar népművészet és fotográfia a 21. században Fotó:  Hagyományok Háza

A kiállításon több fotósgeneráció munkája ér össze, a mesterek között említhetjük Korniss Pétert és Kása Bélát, a fiatalabbakat többek között Farbaky Tamás és Mohos Zsófia képviseli. 

A fotósok közös vonása, hogy a hagyományokat a jelen kor kontextusában ábrázolják, munkáik középpontjában pedig  a valóság keresése áll.

Korniss Péter, a kiállítás egyik főszereplője a megnyitón a fotográfia időtlenségét hangsúlyozta, szerinte a fotográfia – legyen az digitális vagy analóg – egy folyamatosan kibontakozó történet az emberi sorsokról, a világról és az életről. A hagyomány szerinte nem csak formát és tartalmat ad az életnek, hanem kapaszkodót és megtartó erőt is. Korniss kiemelte, hogy a hagyományhoz közösség szükséges, és a fotográfia célja, hogy megörökítse és bemutassa ezt a közösséget.

Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója a megnyitón kiemelte, hogy a fotográfusok különböző nézőpontokból közelítik meg ugyanazt a témát, és a művészet maga is egy folyamatos diskurzus.

A Hagyományok Háza feladata nemcsak a hagyományok megőrzése, hanem a művészetről való párbeszéd fenntartása is

 – hangsúlyozta.

A kiállítás, amelynek kurátora Szarka Klára fotótörténész, október 10. és december 18. között látogatható a Hagyományok Házában. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.