Ilyen fotókat még biztos nem látott 1956-ról

Múlt és jelen 68 év különbséggel kapcsolódik össze a Terror Háza Múzeumban hétfőn megnyílt 1956 – Múlt, nem múlt című kiállításának fotóin, Varga Csaba lentikuláris képalkotással készült munkáin. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a megnyitón elmondta: úttörő az a kísérlet, amely a múzeumban 1956 kapcsán történik.

Forrás: MTI2024. 10. 14. 17:00
Fotó: Facebook/ Terror Háza Múzeum
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Csaba fotóriporter, fotográfus, épületfotós múlt és jelen összekapcsolódásának különleges vizuális hatását keltő alkotásain egy speciális eljárásnak köszönhetően a forradalom és szabadságharc idején készült fényképek kelnek életre. 

Kovács Zoltán hangsúlyozta: a történelmi értelmezések, interpretációk, újrafogalmazások és összehasonlítások – mint ez az elmúlt napokban is látható volt – sokszor ingoványos talajt jelentenek. Hogy mi történt pontosan, csak is saját kontextusában lehet látni, nem szabad 60-70-80 év távlatából ítéletet mondani. Ezért minden szóbeli, vagy írásos dokumentumra kellő kritikával kell tekinteni. Kiemelte: a fotó azonban olyan tárgyi emlék, amely valóban azt tükrözi, ami történt. Az államtitkár rámutatott, hogy a történelem megragadhatósága és megérthetősége mindig problematikus marad, fontos betartani az ehhez kapcsolódó alapszabályokat, amelyeket a szakma újra és újra lefektet. Kiemelte: meg kell becsülnünk, sőt erősítenünk kell azokat a próbálkozásokat, amelyek megadják a lehetőségét arra, hogy a fiatalok el tudják képzelni a közeget, amelyben a dolgok történtek. Elmondta: a lentikuláris módszerrel Magyarországon keveset találkozhattunk eddig. 

Olyan kísérletről, a történelmi ismeretek átadásának olyan formájáról van szó, amely a jövőre nézve is perspektívákat kínál 

– hangsúlyozta. 

Fotó: Facebook/ Terror Háza Múzeum

Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója elmondta, hogy október 23. alkalmából a múzeum kéthetes rendezvénysorozattal, a november 4-ig látható időszaki kiállítás mellett rendhagyó tárlatvezetésekkel és történelem órákkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is készül. 

Kiemelte: 

a lentikuláris eljárás alkalmazásával egy múltban készült fényképre speciális megoldással rávetítik az adott helyszín mai fotóját, így a múlt és a jelen egybejátszása egy speciális lencse és eljárás segítségével egyetlen, azonos képen látható. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc egykori helyszíneiről készült akkori és mai fényképek lentikuláris feldolgozásával bizonyítjuk, hogy '56 nem múlt el – fogalmazott. A fotókat korabeli röplapidézetek egészítik ki, amelyek időrendi sorrendben idézik fel a forradalom eseményeit. A képpárok tanúságot tesznek arról, hogy 1956 soha nem merülhet feledésbe – áll a sajtóanyagban. 

Békés Márton elmondta: Varga Csaba második kiállítása nyílik meg a múzeumban. Az 1956-os emlékév alkalmából megjelent 56 Múlt és jelen – Képes időutazás című fotóalbuma anyagából már akkor nyílt kiállítás. A mostani tárlat a könyv anyagából adott válogatás mellett további képpárokat is bemutat. 

Fotó: Facebook/ Terror Háza Múzeum

Varga Csaba elmondta: 1956-os korabeli fotókat választott ki, amelyek Budapest utcáin készültek a forradalom és szabadságharc idején, majd elkészítette a képek mai megfelelőjét ugyanazokról az épületekről, utcarészletekről, az eredetivel megegyező szögből, hasonló napszakban és időjárási körülmények között. 

Felidézte: a korabeli képekkel a kezében hónapokig járta Budapest utcáit, keresve azt a pontot, ahol a fotós állhatott 60 évvel azelőtt. Az általa készített képeket vetítette rá egy speciális eljárással az eredetiekre. Kitért arra, hogy a fotók színvilágát úgy állította be, hangulatukban illeszkedjenek fekete-fehér párjukhoz. Elmondta: az album eredeti, fekete-fehér fényképeit a Fortepan archívumából válogatta. 

A Terror Háza Múzeum október 23-án ingyenesen látogatható. A látogatók gyertyagyújtással emlékezhetnek a múzeum előtti Hősök falánál az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.