Kolodko Mihály szobrai olykor a szobrász markáns véleményét is tükrözik

Budapest mellett egyre több magyar városban találkozhatunk az ukrán–Magyar szobrászművész, Kolodko Mihály miniszobraival, amelyek ugyanolyan drámai erővel tudnak hatni a szemlélődőkre, mint a nagy szobrok. Sokan térkép segítségével, túraszerűen keresik fel a liliputi szobrokat, ami nagyon praktikus, hiszen a Wikipédia szócikke szerint összesen 158 szobrocska létezik, ebből harmincnál is több található Budapesten. Kolodko Mihály szobrai bronzból készülnek, és üzenetet hordoznak. Ritka, hogy a művész színesen alkotja meg őket. Garfield és Lisa Simpson mégis színesek lettek, az Állatorvosi Egyetem hátsó kerítésén, a Dembinszky utcában találjuk ezeket az alkotásokat.

2024. 10. 13. 6:52
Kolodko Mihály szobrai
Budapesten a Dembinszky utcában található ez a kedvelt Kolodko-miniszobor. Fotó: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolodko Mihály eleinte köztéri szobrokat készített, legtöbb szobra Ungváron található. 2017-ben települt át Magyarországra családjával, azóta sorra jelennek meg itt is az alkotásai. A köztéri szobrok egy másik dimenziója született meg a miniszobrok megformálásával. Kolodko Mihály szobrai, köztük első apró művei Ungvár utcáin jelentek meg először, és eleinte vegyes fogadtatásra találtak. Hamarosan azonban keresni kezdték az emberek és megkedvelték a miniszobrokat. A kis méretű szobrok elkészítése onnan eredt, hogy a nagy méretben készülő szobrokat is először el kell készíteni kisebb méretben is. A művésznek nem mindig volt tervei megvalósításához megrendelője, így anyagi fedezet híján, hogy ötletei ne vesszenek el, elkészítette őket kicsiben.

Kolodko Mihály szobrai
Kolodko Mihály szobrai olykor a véleményét is tükrözik. Forrás: Facebook

Kolodko Mihály szobrai

Budapesten először a Főkukac szobrát készítette el, ungvári elődje mintájára. A 15 centiméteres szobrocska a Bem rakpart 15. számú ház előtt található, a felső rakpart mellvédjén. A  művész kedvenc gyermekkori mesefigurája kelt életre a kis szoborban. Számára azért is volt fontos ez a mesesorozat, mert nézése közben tanulta meg a magyar nyelvet. 

A budai oldalon hét szobor elég közel van egymáshoz, néhány kilométeres sétával megnézhetők a Széll Kálmán tér és a Döbrentei tér között. Ezen az útvonalon található Mekk Elek, az ezermester – amelynek már a második példánya van kint a téren, mert az elsőt ellopták –, a Felhúzható Trabant, a Szomorú tank, a Rubik-kocka, a Főkukac a Nagy Ho-ho-horgászból, a Kockásfülű nyúl és Lecsó, a híres francia gasztropatkány figurája.


A határon innen és túl is gombamód szaporodnak Kolodko Mihály alkotásai, amelyek méretük ellenére nagy hatást gyakorolnak a nézelődőkre. Szobrai legtöbbször az adott ország jellegzetességeiről, identitásáról tanúskodnak, de a művész nem riad vissza a humortól és a markáns véleményformálástól sem. 

Az Among Us című szobor tavaly október 23-án került ki az Ötvenhatosok terére, amely az egykor a téren álló, ledöntött Sztálin-szobor csizmáit ábrázolja kilógó csontokkal, illetve egy gördeszkát.

 

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.