időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Konferencia Csete György építész és Csete Ildikó textilművész munkásságáról

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata és Építőművészeti Tagozata, valamint a Csete Alapítvány kétnapos konferenciával tiszteleg egykori tagja, Csete György építész (1937–2016) és felesége, Csete Ildikó textilművész (1940–2018) életműve előtt. A konferencia feltárja a két alkotó munkásságának sajátosságait, elemzi művészetük kötődését az organikus építészeti felfogáshoz és koruk modern építészetéhez, művészetéhez.

Csete György a magyar organikus építészet egyik alapítója, a Pécs Csoport (1970–1976) vezetője. Munkásságának alapeszméje a magyar anyanyelvű építészet keresése volt, amely a technicizált és uniformizált XX. század végi építészet elleni lázadást jelentette. Gondolkodásában nem kevésbé fontos helyet foglalt el az ökológia és az építészet összefüggéseinek kutatása.

Csete Ildikó művészetszemléletét a gödöllői művésztelep alkotóközösségével való megismerkedése és az 1970-es évek finn iparművészete határozta meg. A gödöllői művésztelepen keresztül a kalotaszegi népművészethez, a finnek révén pedig az európai modernitáshoz kapcsolódott. Műveinek legfőbb témája és motívuma mindvégig a magyar népi textilornamentika művészi fejlesztése, a magyar múlt emlékeinek képzőművészeti-installatív feldolgozása maradt.

Előadást tart Balázs Géza, Baldavári Eszter, Bali Bettina, Csete Örs, Csontos Györgyi, Győri L. János, Haba Péter, Hoppál Mihály, Jankovics Tibor, Keserü Katalin, Korzenszky Richárd, Kovács Dániel, Lőrincz Zoltán, Molnár Mária, Rácz Zoltán, Sulyok Miklós, Zuh Deodáth. A konferenciát kerekasztal-beszélgetés zárja Cseték, avagy a „népiek" nagy generációja címmel.

A magyar organikus építészeten belül a Csete házaspár életműve önálló fejezet. A kutatás eddig a megérdemeltnél kevesebbet foglalkozott munkásságukkal. A Magyar Művészeti Akadémia és a Csete Alapítvány a konferenciával ennek az adósságnak a törlesztéséhez igyekszik hozzájárulni.

Helyszín: Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad (1051 Budapest, Vigadó tér 2., IV. emelet)

Részletes program: ITT

 A konferencián a részvétel regisztrációköteles! Regisztrációs ITT lehet.