Alaposan átrendeződik az évszázados, néhol évezredes hagyományú ázsiai gasztronómiai piac.
A helyzet bonyolult, hiszen az állatok kihalásának veszélye miatt a halászat bizonyos ágazatainak megszüntetése vagy épp meghagyása igen súlyos ökológiai kérdéseket vet fel. Nem csendesül az a vita, amely az egyik ázsiai kedvenc, a cápauszony körül tart több évtizede. A környezetvédők szerint a pár évvel ezelőtti, az Európai Bizottság által kidolgozott védelmi program mára megfeneklett, hiszen nem garantálta a cápák védelmét olyan gyorsan, ahogyan arra szükség lett volna.
Azóta is a legtöbb ilyen állat az USA-ban esik áldozatul – ahol elméletileg tiltott a forgalmazásuk –, de Indonéziában, Szingapúrban, az Egyesült Arab Emírségekben, Jemenben, Mexikóban, Japánban és Indiában sem jobb a helyzet, ahogy az Európai Unió területén sem – annak ellenére, hogy a közösség a világ haltermelésének alig öt százalékát adja. Óriási gond az is, hogy sokszor földrészenként, országonként eltérő a szabályozás, például a fehér cápa védett Ausztráliában és Dél-Afrikában, de Horvátországban semmiféle eljárás nem indul a halászok ellen, mivel ott nem óvják ezt a fajt.
Márpedig a turisták és az ázsiaiak étvágyát kielégítendő hatalmas mennyiségű cápauszonyról kell gondoskodni: a statisztikák szerint a halászok évente 100-270 millió közötti cápát csonkítanak meg, óránként több mint 11 ezret. Ugyan nem ölik meg őket, ám a beavatkozás miatt az állat később elhullik. A húst felhasználni nem igazán lehet – kapható nálunk is –, mert többnyire rágós, magas húgysavtartalma miatt hamar megromlik.
Nem olcsó a különleges fogás: a halászokat meg kell fizetni, csakúgy mint az előkészítést és a szárítást, hiszen így kerül a levesbe a magas kollagéntartalmú uszony. Különösebb íze nincs, általában csirkehússal és fűszerekkel pótolják az elmaradt zamatot. Ám szinte alig van olyan ázsiai esküvő, ahol ne szolgálnák fel ezt az ínyencséget, hiszen a gazdagság, bőkezűség, termékenység jelképe. Egy százfős társaságnál – amely Ázsiában nem számít soknak – ez a fogás körülbelül negyven cápa életébe kerül. Ezért nem meglepő, hogy míg 1995-ben csak 16 cápafajt fenyegetett a kihalás veszélye, ma 181-et, ráadásul 1972 óta például a tigriscápa 97, a bika- és a pörölycápa 99 százaléka tűnt el a világ vizeiből.