A cisz, a queer és a transz

A gender tudományának újabb felfedezéseit ma már jószerével csak azok tudják követni, akiknek ez a szakmájuk. A pszichológusoknak nem az a feladatuk, hogy a nemi identitásukban kétkedőknek bizonyosságot adjanak, csupán terelgetik őket, a döntés mindig az egyéné. Rita „doktornő” nyomában indultunk el a transzgenderség világában.

Hanthy Kinga
2020. 02. 01. 12:18
null
„Érzékenyítő” közlekedési lámpa Bécsben. A transzneműség gyűjtőfogalom Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy sziráki férfi 2017 nyarán interneten összeismerkedett egy gyöngyöspatai nővel, és egymásba szerettek. Ez még nem hír, ahogy az sem, hogy a fiatalember büszke volt arra, hogy egy orvosnő, Rácz Rita Tímea lett a kedvese, akiért a terhes feleségét is elhagyta. Gyöngyösön éltek, és el-ellátogattak a családhoz Szirákra. De mindig csak este, mert Rita doktornő azt mondta, hogy farkasvak, és bántja a szemét a fény. Azután egy telefon fénye leleplezte: meglátták, hogy erős borostája van.

Rita doktornő, aki nemcsak látogatóba, hanem gyógyítani is járt a sziráki romasorra, szívesen látott és főleg nagy tiszteletben tartott vendég volt. Ahogy ott mondták: nagyon okos asszony nagyon okos telefonnal, amellyel szívműtéteket vezényelt le, vérnyomást mért, és ultrahangvizsgálatokat is végzett. Sőt kézrátétellel daganatot távolított el, injekciókat adott, és kúrákat rendelt.

A köpeny és a sztetoszkóp igazi

Át volt műtve, hermafrodita, így magyarázta az asszony, akinek a fia hónapokig élt együtt az álnő áldoktornővel, miután kiderült, hogy se a 17 diplomája, se az orvosi karrierje, csak az orvosi táskája, a mentősmellénye, a sztetoszkópja meg a fehér köpenye igazi. A kérdésre, hogyan tudta átverni a fiát, az asszony azt felelte: bezárta a lakásba, elvette a telefonját, megszüntette a Facebookját. Előfordult, hogy beadott neki valamit a kávéba, attól leesett a feje. Két-három napra elkábította, kiestek neki a nappalok.

Csak magyarázni kellett valahogy a dolgot a szomszédoknak.

A sziráki fiatalember aztán visszatért a családjához, sőt megbocsátó asszonyának újabb utódokat is nemzett, az áldoktornő, R. Ákos Félix pedig kuruzslásért jogerősen tíz hónap felfüggesztett büntetést kapott. Azért csak ennyit, mert pénzt nem fogadott el, javarészt kenőcsökkel és tanácsokkal dolgozott. Utóbb azt lehetett olvasni róla, hogy állt már pszichiátriai kezelés alatt, majd azt, hogy női néven ismét megismerkedett a világhálón egy férfival, akinek néhány hónap kapcsolat után felvetette, szeretne közös gyermeket, mivel, mondta, az orvostudomány már olyan fejlett, hogy lehetőség nyílt a méh- és petesejt-beültetésre. Erre hivatkozva csalt ki több százezer forintot a férfitól, aki egy ideig el is hitte, hogy a párja ikerterhes. Miután rájött, hogy rászedték, feljelentést tett.

Rita, alias Ákos Félix története több dologra is felhívja a figyelmet, és ebből csak az egyik az emberi ostobaság mélysége. Nem kétséges, hogy a magát makacsul nőnek mondó, szűk miniszoknyában, hosszú csizmában járó, hosszú fekete hajú ember, bár férfinak született, nőnek érzi magát. Hogy tett-e konkrét lépéseket, hogy ezt a vágyát megvalósítsa, nem tudhatjuk.

A transzszexualizmus széles körben használt, de mára már elavult kifejezés arra, hogy valaki nem ahhoz a nemhez tartozik, amelyet számára születésekor meghatároztak. Tehát ha egy bio­lógiai nő úgy érzi, hogy férfi, és fordítva, akkor ő orvosi szempontból transzszexuális személy, olvasható a Transvanilla Transznemű Egyesület internetes oldalán. Ugyanakkor a WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete tavaly levette a betegségek listájáról a nemi identitászavart. Az új verzióban a gender identity disorder (nemi identitászavar) helyett a gender incongruence (nemi összeférhetetlenség, inkompatibilitás) szerepel, és az állapotot a szexuális egészség fejezetben és nem a mentális betegségek között listázzák. A jelenség átsorolása a transzgender aktivizmus erősödésének a jele. Az LMBTQ-aktivisták most azt szeretnék elérni, hogy a kormányok is kövessék ezt az eljárást, változtassanak a hivatalosan is meghaladott diagnózison. Több országban ugyanis, így Magyarországon is, a név- és nemváltást orvosi és pszichiátriai diagnózisokhoz, majd ennek nyomán minisztériumi engedélyhez kötik. A nemváltó műtétekre a társadalombiztosítás a teljes költség tíz százalékát biztosítja.

Ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018. június 28-tól visszamenőlegesen, ideiglenesen, de határozatlan időre felfüggesztette a nem- és névváltoztatásra irányuló kérelmek elbírálást, hivatkozva az Európai Unióban 2018 májusában életbe lépett személyes adatok kezelését és védelmét célzó rendeletre. Az ezzel kapcsolatos szakvélemények ugyanis, írták, olyan adatokat tartalmaznak (például az egészségi állapotra vonatkozóan), amelyeket az elbírálási folyamatban részt vevők nem jogosultak megismerni. Magyarországon a keresztnév megváltoztatásának nem feltétele az orvosi beavatkozás, a jog szerint utána a kérelmező minden tekintetben új nemmel bíró személynek minősül: új neme szerint köthet házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot, és vonatkozik rá a nyugdíjkorhatár.

„Érzékenyítő” közlekedési lámpa Bécsben. A transzneműség gyűjtőfogalom
Fotó: Kurucz Árpád

Sokan titkolóznak

A berlini Szexuális Kutatóintézetet alapító német orvos, Magnus Hirschfeld 1918-ban a homoszexuális férfiak és nők több mint harmincéves tanulmányozása után állította fel transz­szexualitáselméletét, de a század eleje óta európai orvosok már folytattak állatkísérleteket a nemváltoztatással kapcsolatban. A Transvanilla Transznemű Egyesület, mely a transzneműek egyetlen magyar szervezete, körülbelül ötszáz emberrel áll kapcsolatban, és nem lehet megmondani, közülük hányan estek át nemi átalakító műtéten is. Ezeknek az operációknak a jelentős részét ugyanis nem itthon végzik, a legnépszerűbb hely Szerbia, ahol igen jó minőségű az ellátás. A világon az első nemi átalakító műtétet 1930-ban egy drezdai klinikán végezték el, ahol az akkor már egy ideje Lili néven élő, 47 éves dán festőt, Einar Wegenert operálták nővé. Öt beavatkozáson esett át, de a méh­transzplantációt már nem bírta ki, 1931 szep­temberében meghalt. Magyarországon az első dokumentált nemi átalakító orvosi beavatkozást 1994-ben végezte Lampé László Debrecenben; a kilencvenes évek előttről nem áll rendelkezésre hivatalos adat.

A transzneműség gyűjtőfogalom, mondja Váradi Fanni szexuálpszichológus, ami azt jelenti, hogy a nemi identitás eltér a biológiai nemtől. Az érintettek közül nem mindenki veti alá magát hormon- vagy műtéti kezelésnek. A Háttér Társaság 2010-es felmérése szerint ötödük él teljes mértékben választott neme szerint, vagyis esett át név- és nemváltoztatáson. A magyar transzneműek negyven százaléka nyilatkozott úgy 2010-ben, hogy a pénzhiány miatt nem indul neki a műtéti beavatkozásnak. A gendertudomány különbséget tesz a transzgender és a transzszexuális között. Előbbi azt jelzi, hogy ki milyen neműnek tartja magát, utóbbi orvosi meghatározás.

A kérdésre, hogy vannak-e a transzneműségnek fokozatai, a pszichológus azt válaszolja: biztosan vannak, de az is szerepet játszik ebben, ki mennyire vállalja az identitását, milyen a társadalmi elfogadottság, milyen a törvényi szabályozás, hiszen van olyan ország, ahol kémiai kasztrációnak vannak ezek az emberek kitéve. Nálunk a megkérdezett transzgenderek 26 százaléka számolt be arról, hogy erőszakos cselekedet áldozata lett, 96 százalékukat szóban zaklatták. Ezért sokan titkolóznak.

Pálca a kézben

Bagdy Emőke pszichológus egy kerekasztal-beszélgetésen úgy fogalmazott: a gyermek neme a fogamzás pillanatában eldől, és olyan sejtszintű folyamat kezdődik, amely eleve meghatározza, hogy az egyik kislány lesz, a másik kisfiú. Már az intrauterin, vagyis méhen belüli viselkedésük között is van különbség, a differenciálódás mérhető az idegrendszer szerveződésében, az izomzat felépítésében, az alkati meghatározókban. Ezeket tehát már a biológia megszabja. A baba megszületése után a szívműködés, a légzésritmus, az izomzati mozgékonyság is jellemző a gyermek nemére, a fiú és a lány fejlődése ugyanis biológiai program szerint zajlik. Ha egy fiúbabának a kezébe adnak egy pálcát, elkezd vele püfölni, a lány pedig kotró mozdulatokat tesz, vagyis már a mozgáskésztetésben is ott van a nemiség. Erős potenciált hozunk tehát, amelyet ezután erős környezeti ingerekkel lehet befolyásolni. Megvan annak is a ritmusa, hogy melyik fejlődési szakaszban milyen képességeket lehet bevinni. A szenzitív fejlődési periódusokban azonban felülírható a biológiai program, és akkor abból életre szóló bevésődés lesz. Ezek a „letöltött” programok azután beleszólnak a genetikai fejlődésünkbe, beleülnek az idegrendszerbe, az egész fejlődő szervezetbe.

A nemi indentitás a kamaszkorban alakul ki, mondja Váradi Fanni, és nincs egzakt módon bizonyítva, hogy a transzneműségnek van-e genetikai oka. Csupán annyi tudható, hogy az ikrek között nagyobb az esélye annak, hogy mind a ketten transzneműek lesznek. Kiváltó okok lehetnek még a terhesség alatti hormonhatások, agyszerkezeti eltérések. Kamaszkorra kialakul a nemi identitás magja, 21 éves korra a teljes identitásunk. A kérdésre, hogy a nyilvánvalóan megnövekedett számú szexuális devianciában szerepe lehet-e a divatnak, a szakember azt válaszolta: serdülőkorban természetes jelenség, hogy a fiatalok keresik a határaikat és önmagukat, így ilyenkor például előfordulhat, hogy valaki divatból kipróbál valamit, de az véglegessé nem ettől válik. Inkább a gendertudomány fejlődése, az általa felállított sokféle kategória miatt tűnhet úgy, hogy többfajta nemi identitás van. Nem új jelenségről van szó, inkább csak jobban szem elé került, hiszen régen is voltak, akik a saját nemükhöz vonzódtak, vagy akik nem érezték magukat jól a bőrükben, csak nem volt, hová forduljanak, szégyellték, ezért rejtőzködtek. A pszichológusoknak pedig nem az a feladatuk, hogy a kétkedőknek bizonyosságot adjanak, csupán terelgetik őket, a döntés mindig az egyéné.

Genderlexikon

Többnemű: akár egy időben is több mint egy nemi identitással rendelkezik (bigender, trigender, poligender).

Nemtelen: agender; nem nélküli, nemsemleges: gender neutral.

Gender fluid: különböző időszakokban különböző nemi identitása van.

Harmadik nem: third gender, a férfi és női identitástól különböző. Köztes nemű: intergender (a nemi identitását a férfi és nő között határozza meg). Átfedés vagy elmosódás van az identitás és az orientáció között: girlfag, guydyke.

Genderqueer: valamelyik szexuális és nemi kisebbséghez tartozik, de ő magát nem látja binárisnak vagy queerneműnek, illetve politikai vagy radikális szempontok alapján tudatosan idesorolja magát.

Cisznemű: a nemi identitása megegyezik a születésnél neki kijelölt biológiai nemével. Androszexuális/androfil: férfiakhoz és/vagy férfiassághoz vonzódó. Gyneszexuális/gynefil: nőkhöz és/vagy nőiességhez vonzódó.

Skolioszexuális: genderqueer és transz személyekhez és önkifejezéshez vonzódó.

Pánszexuális: minden emberhez vonzódó biológiai nemre, nemi identitásra való tekintet nélkül.

Aszexuális/nonszexuális: szexuális vonzalom nélküli, de romantikus vagy lelki vonzalomra képes.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.