Erkélyparti, ebtánc

Egyre több mém és TikTok-videó kering az interneten a koronavírus terjedésével.

2020. 04. 13. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több mém és TikTok-videó kering az interneten a koronavírus terjedésével. A legtöbb az otthoni munkavégzés kihívásaival foglalkozik, például hogyan nézünk ki smink nélkül, vagy miért elég egy sapka, hogy elrejtsük alvástól kócos hajunkat. Mások a home office okozta idegességet emelik ki, amely szerint napi száz cigaretta talán elég a pszichózis leküzdéséhez, de az is lehet, hogy ideje belenyugodni, otthon egy hét után már a hamut is mamunak mondjuk. Ezek a vicces mémek az irodai dolgozóktól származnak, akik el sem tudják képzelni, hogy startupper kortársaik úgy ültek a videókonferencia mellett, mintha San Francisco, Budapest és Sydney egymás melletti íróasztalok lennének.

A startupvilágban szocializálódott munkavállalóknak és a digitális nomádoknak nem okoz gondot, hogy a neten intézzék napi feladatai­kat. Ám mindannyiukat megviseli, hogy ezt most nem tehetik kedvenc kávézójukban, közösségi irodájukban vagy egy fa tetején ülve hajnali háromkor.

Pszichológusok régóta egyetértenek, hogy az otthoni munkavégzésre ki kell alakítani a lakásban egy irodaként szolgáló helyet, hogy ne mosódjon össze teljesen a munka és a magánélet. A millenniumi generáció eddig is otthonról dolgozó tagjai ezért választottak sokszor lakásukon kívüli helyet nyolc órájuk ledolgozásához. Amerikában a Starbucks például évek óta harcol a digitális nomádok ellen, akik napi egy kávé áráért beveszik magukat, és laptopjaikkal, tabletjeikkel, okoskütyüikkel elfoglalják a kávézó legjobb asztalait.

Most erre nincs lehetőség. Az otthoni munkavégzés tényleg az otthonra korlátozódik. A kertes házban lakók vagy az erkéllyel rendelkezők még kiülhetnek, esténként megtapsolhatják az egészségügyi dolgozókat, vagy koncertet adhatnak egymásnak, de aki a négy fal között ragad, annak nincs más választása, mint hogy munkán kívüli indokot keressen a kimozdulásra. Sok országban a szigorodó szabályok csökkentik vagy teljesen megszüntetik a testedzésre szolgáló lakhelyelhagyás lehetőségét.

A háziállatokat azonban nem jó bezárni, és ezt a törvényhozók is tudják: a kutyások tehát általában levihetik kedvencüket sétálni. Nincs azonban minden háztartásban kutya. Az első karanténintézkedések közepette több országban megnőtt az örökbe fogadott kutyák száma, ám mivel a menhelyek is bezártak, sokaknak nem jutott háziállat. A szomszédok tehát rendre összefognak, és több lakás sétál ugyanazzal az ebbel.

A netet pedig lassan ellepik a kutyasétáltatós mémek, például Blökiról, a tömbház kutyájáról, akit annyian vittek le sétálni a nap folyamán, hogy estére csak lógó nyelvvel tud pihegni. Pláne, hogy tudja: másnap kezdődik elölről a robot. De olyan fényképeket is találni, amelyeken a kutyus felmászik a konyhaszekrény tetejére, és közli, ő bizony egy jó darabig nem jön le onnan, annyit sétált már aznap.

A vicces kutyás mémek és videók akár többmilliós megtekintést is elérhetnek. Pszichológusok egyetértenek, hogy nehéz helyzetben az egyik legjobb gyógyszer a nevetés, a mémek és videók pedig milliók számára adhatnak pár másodperces enyhülést. Felhívják azonban a figyelmet, hogy a mémeken keresztül érdemes lenne a felelős állattartásra is felhívni a figyelmet, mivel a járvány befejeztével nemcsak a kutyáknak, de az emberi pszichének is nehézséget fog okozni, ha nem megfelelően gondoskodunk a ránk bízott, talán nem is annyira kedvencről.

Kutyát jelenleg a legjobb valamilyen parkos, erdős környezetben sétáltatni, másoktól minimum két méter távolságra. Ha van kertünk, a kutya ott szabadon garázdálkodhat, és ha eddig szokása volt az utcában lévő többi állattal találkozni, most is érdemes megengedni. A lakásban tartás esetén új elfoglaltságokat kell kitalálni, a YouTube-on például egyre több, gazdákat tanító kutyatáncvideó terjed, hogy a karantén kevésbé viselje meg a mozgáshoz szokott kedvenceket. Milyen kár, hogy az ebek véleményét nem kérdezi meg ezekről senki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.