Az emberek tömött sorokban állnak a Balaton-parton a lángossütöde előtt. A lángossütőn sem maszk, sem kesztyű, kézzel rakja a feltéteket: reszelt sajtot, lila hagymát, töpörtyűt.
A lángos már régen nem a fokhagymáról és a tejfelről szól, ez a magyar pizza. Aztán a lángosos átveszi a pénzt, visszaad. Az emberek csapatokban kuporognak a padokon, esznek. Sem kézmosás, sem gumikesztyű. Igazi koronahorror. Lehetne elrettentő oktatófilm is, de nem az. Ez a magyar valóság egy szelete.
Megváltozott az életünk, így új dolgokkal próbálkozunk. Ki kovászos kenyeret süt, ha már nem lehet porélesztőt kapni, ki felássa a kertben a gyepet, és palántázni kezd, ki meg a muskátli helyett fűszernövényeket és miniepreket ültet az erkélyen a cserepekbe. A többség süt-főz, van ideje szakácskönyveket forgatni, időnként pedig, talán szolidaritásból is, megpróbálja életben tartani a most házhoz szállításra átálló vendéglőket, a zöldségeseket, a kis- és nagytermelőket, pékeket. De abban bizonytalan, hogy megbízhat-e az árujukban. Biztonságos-e a nyers paradicsom? Hiszen senki nem mossa le szappannal. És a kenyér, amelyet valaki megfogott, átrakott egyik ládából a másikba? Vajon volt-e rajta kesztyű, és tiszta-e, nem köhögött-e bele? És ha a csomagolás közben arra járt valaki, akinek nem kellett volna? A hipermarketben a zsemléket akkor is kézzel veszik ki az emberek, ha másfél óráig magyarázzák nekik, hogy nem kellene. Egészséges időkben sem.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a boldog békeidőkben kukacos árut tároló bioárusokkal és egeres pékraktárakkal borzolja az idegeinket, most azonban sokkal nehezebb feladatot kapott: közérthetően kell összefoglalni az élelmiszerekben rejlő veszélyeket és a kapcsolódó elővigyázatosságokat. Mindezt úgy, hogy ne keltsen felesleges pánikot, de rámutasson a kockázatokra. Ez tűnik ki a hivatal honlapján olvasgatható hosszú tájékoztatókból is. És csak szaporodnak a kérdések az idő múlásával.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint a koronavírus élelmiszerrel nem terjed, mivel csak az élőlények sejtjeiben képes szaporodni. Az élelmiszer pedig nem élő anyag, még a nyers sem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy veszélytelen volna. Ha ugyanis fertőzött a felülete, a vírus érintéssel átvihető. Magas hőben,