Számtalan olvasónk lehetett már abban a helyzetben, hogy elhatározta: finom és tartalmas ételekkel lepi meg családtagjait vagy barátait. Ilyenkor azonban óhatatlanul felmerült a kérdés: jó, legyen – de milyen bort kínáljon melléjük? E ponton talán még a rutinos szakácsok és a gyakorló konyhatündérek is elbizonytalanodnak. Mert hát csakugyan, milyen szempontok szerint dől el, mely ételek és borok számítanak összeillőnek, és melyek nem kedvelik egymást? E szerteágazó és az ínyencek körében is számos vitát kiváltó kérdésekben segít eligazodni Mészáros Gabriella könyve.

Fotó: Akó Kiadó
A borakadémikus és borszakíró nyomatékosítja, hogy e területen nincsenek kőbe vésett szabályok, a legfontosabb az ételek és italok együttes kóstolása. Ez nem igényel felkészültséget vagy előképzettséget, „csupán” kíváncsiság, kísérletező kedv és a különféle párosítások és kombinációk megismerésére való nyitottság kell hozzá.
És ami a konkrétumokat illeti, megtudhatjuk, hogy a savgazdag falatok mellé érdemesebb fehérbort választani, a vörösek ugyanis – a szőlő héjából származó tannintartalmuk miatt – alapvetően nem jól reagálnak a savas ízkörnyezetre. Töltött káposztához tehát száraz fehérbort adjunk, lehetőleg a Somlóról: juhfarkot, furmintot, esetleg olaszrizlinget.
A tányéron lévő édesség hasonlót kíván a pohárban lévő italtól. Karamellizált tésztájú, csokoládéval leöntött, dióval megszórt Gundel-palacsintához ugyanakkor nem kell feltétlenül édes bort tölteni. „Elég, ha egy elegáns vörösbor kínál elegendő alkoholt […]. Ugyanez az összeállítás egy […] alacsony alkoholtartalmú kékfrankossal vélhetően csapnivaló lenne” – súg a szerző.
A csípős ízek ugyanakkor nincsenek jó barátságban a borokkal, olyannyira, hogy nagyon csípős fogás mellé nem fogunk tudni bort kóstolni. Édes vagy félédes tokaji félmegoldást jelent, de még ebben az esetben sem az optimális ízhatás alakul ki a szánkban. Akkor már érdemesebb a párlatokkal kísérletezni. (És ha már a csípős ízről esett szó: ha jót akarunk magunknak, jegyezzük meg, hogy nyers hagyma mellé nem lehet bort kortyolgatni – pontosabban lehet, de valamennyi íze keserű és fémes lesz.)