A Föld lakosságának élelmiszer-fogyasztása az ipari forradalom után lódult meg, egyre többet elvéve bolygónk biológiai készletéből. Ma ott tartunk, hogy a mezőgazdaság a klímaváltozást előidéző üvegházhatású gázok negyedéért felel. Emiatt percenként összesen ötven tonna termőtalaj megy tönkre, 12 ezer tonna szén-dioxid kerül a légkörbe, és minden órában 690 hektár termőterület sivatagosodik el. A környezetszennyezésben különösen a hús- és tejtermékfogyasztásnak van nagy szerepe az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint.
Óriási az agrárium ökológiai lábnyoma, a legjelentősebb károsanyag-kibocsátók a kérődzők, például a szarvasmarhák és a birkák, mivel ezek az emésztésük során metánt termelnek. A brit Carbon Brief környezetvédelmi szakértői nemrég kiszámolták, hogy egy kilogramm marhahús előállítása közel hatvan, hasonló mennyiségű birkahúsé huszonöt kiló üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Az, hogy a marha a listavezető, azért van, mert a tehenek növekedése hosszabb ideig tart, ezért több takarmányt és földet igényelnek.

Fotó: Reuters
A harmadik helyen a különleges sajtok vannak, például a cheddar, illetve a rokfort. A meglepő ökológiai lábnyom oka, hogy a gyártásukhoz kilónként legalább negyven-ötven százalék zsír szükséges. Ehhez viszont több minőségi tej, illetve hizlaltabb állat kell. Érdekesség, hogy a világ sajttermelése napjainkban meghaladja a 22 millió tonnát évente, miközben az évezred elején ez csak 15 millió volt.
Tehát amikor a klímaaggódó „zöldek” a vélt környezettudatosságuk és vegetarianizmusuk elismeréseként egymás vállát veregetik, akkor a sajton kívül jusson eszükbe, hogy a negyedik, illetve az ötödik helyet nem állati termék, hanem az étcsokoládé és a kávé foglalja el a környezetkárosítók listáján. Amennyiben ezeket az árukat egységnyi tömegre vetítjük, akkor azt látjuk, hogy az előállításuk nagyobb kárt okoz, mint a sertéshúsé, még akkor is, ha kevesebbet fogyasztunk belőlük. Egy kilogramm tiszta étcsokoládé gyártása majdnem 19 kiló üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, míg ugyanennyi kávé több mint 16 kilóval terheli meg a környezetet. Ez azért van, mert többnyire trópusi régiókban termesztik, és rengeteg nitrogénalapú műtrágyát használnak fel, illetve sok esőerdőt irtanak ki a területfelszabadítás okán. Ezek mind éghajlat-módosítók – magyarázza a furcsa jelenség okát Hannah Ritchie, az Oxford Martin School kutatója. Mindezt példával is igazolja: az elmúlt ötven évben a faunaként is funkcionáló ghánai esőerdők nyolcvan százalékát irtották ki, főleg a kakaóültetvények létesítése miatt. Az, hogy a brazil ősterületek is lassan az enyészeté lesznek, újabb ökológiai problémákat vet fel. Az ipari lobbi mégis erősebb.