Vonzó rabság – Szép szerelmes szólások

A képes és szemléletes megfogalmazásmód egyik legjobb eszköze a szólások használata. Ezek a megcsontosodott kifejezésegységek jól tudják „láttatni” a gondolatot, képesek szürke szöveget is élénkké, élvezetessé tenni. Sajnos egyre ritkábban történik ez meg, egyre kevesebb szólást ismerünk, használunk. Pedig gazdag a tár, a szerelemről szóló szólásokat illetően is.

Minya Károly
2020. 10. 09. 21:04
null
Hollókõ, 2016. július 13. A Világörökség részét képezõ Hollókõ Ófalujában, a Petõfi utca 8. szám alatt, található Szõke-ház részlete, melyet palóc bútorokkal rendeztek be a XXI. század igényeinek megfelelõen. Jelenleg vendégházként üzemel, népszerû a turisták körében. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legismertebb: A szerelem sötét verem. Eszerint a szerelemmel bánat, kínok, nehézségek is együtt járnak. A szállóige forrása Petőfi Sándor A szerelem, a szerelem… (1843) című verse.

A szerelemszólások első csoportját azok alkotják, amelyek bölcsességet tartalmaznak, gyakran rímesek, ütemesek, ilyenek a következők: Szerelem, bor, kocka ürítik az erszényt. Szerelem, bor, kocka, mindenből kifoszta. A jelentése: sok pénzt elvisz az udvarlás, az ital és a szerencsejáték. Ugyancsak e nemes érzés „anyagi vonzatára utalnak” a következő mondások: Bor, pecsenye nélkül a szerelem meghűl; Ahol a gond bejön az ajtón, a szerelem kimegy az ablakon; Ahol a szegénység benyit az ajtón, ott a szerelem kiszáll az ablakon. Aki szerelmes, az nagyon megváltozik, nagyon is meglátszik rajta: Szerelmet, füstöt, köhögést nem lehet eltitkolni. Szerelmet, hurutot, szegénységet nehéz eltitkolni. Ha valakit elkapott a nagy érzés, hamar megtudja a falu, a környék. Szerelmes szóláshasonlatok is léteznek: Tör a szerelem valakit, mint verebet a kórság. Szerelmes, mint az ágyú.

A második csoportba a szerelemmetaforákat tartalmazóakat sorolhatjuk. „Földhözragadt” metaforának tekinthetjük a szerelem azonosítását a káposztával: A szerelem nem káposzta, hogy föl lehessen melegíteni. Tehát nem tartós az újrakezdett szerelem. A Ravasz a szerelem, aranybéklyóval jár szólás szerint a szerelem is egyfajta rabság, mivel elveszíti az ember a szabadsága egy részét azzal, hogy más emberhez kötődik, ugyanakkor ez a rabság, kötelék vonzó, arany. Megköt, megbilincsel az érzés, nem lehet szabadulni tőle, de azért ravasz, mert a szabadulást igazán mégsem akarja a szerelmes, mivel mámorító.

Kilelte a szerelemhideg. Ezt akkor mondják, amikor az emberen végigfut hirtelen a hideg, és beleborzong. Ez játékosan átkerül a szerelemre, hirtelen csak átfut valakin, és elönti a szerelem, mint a futótűz. Ezt erősíti a következő meserészlet: „Volt egyszer egy fiatal, 24 éves, gyöngyadta herczeg, ki oly gyönyörves volt, hogyha valamely vászoncselédféle meglátta, az iránta tüstént szerelemre gerjedt, tüstént kilelte a szerelem-hideg s mondogatta magában: »adta fia, be szép her­czeg! be szeretnék a magvából!«” (Merényi László:­ Dunamelléki eredeti népmesék) Hasonlóképpen erősíti ezt meg egy palóc népköltemény: „Barna kis lyány merítyi a vizet, / Akkor lelyi a szerelemhideg. / Barna kis lyány öncs’ ki a vizedet! / Elhagyatom rólad a hideget.”

Czuczor Gergely A szerelem betege című versében pedig így ír: „A szép legény folyvást beteg, / Gyötri a szerelemhideg, / Ki gyógyítja meg a szegényt, / A sinlődő magyar legényt?” A Titkos szerelemnek nem kell cégért dugni szólás népdalban fordul elő: „Szabad a madárnak ágról-ágra szállni, / csak nekem nem szabad te hozzád eljárni. / Igaz szerelemnek nem kell cégért dugni, / megtudják az irigyek, s elfogják átkozni.” (Tele van a sötét égbolt) Azaz nem kell hírelni, mindenki tudomására hozni.

És harmadsorban a szólások között vannak olyanok, amelyekben nem szerepel a szerelem szó, viszont azzal kapcsolatos az értelmezése. Egy nyerget akar nyergelni valakivel: ez azt jelenti, hogy valakinek a szerelmi partnerére igényt tart, maga is szerelmi viszonyt akar kialakítani vele. A futórozsot vetett szólást olyan gazdára mondják, akinek a felesége titokban eladogat a gabonából, és az árát a szeretőjére költi. És még egy: Rakott szekér mellett gyalog jó menni. Azaz nem szabad olyan lánnyal kikezdeni, akinek már van szeretője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.