A név eredetét teljes homály fedi, egy pesti mesterszakács receptje a mű, aki a hódmezővásárhelyi Bagolyvárban volt séf, de hogy miért éppen füles az a leves, azt már senki sem tudja. Ugyanis a fülhöz annyira kevés köze van, hogy szinte semmi. Lévén a leves alapja sertésszűz, aztán sok zöldség, kapros túrógombóc fő még bele, s van egy savanya eresztése, ami viszont teljes titok. Mármint, hogy miből van. Stefi bácsi mondott egy szót, amit Rezeda Kázmér levírnek értett, de a levír latinul sógort jelent, ezért vagy az lehet, hogy Rezeda Kázmér rosszul értette, vagy az, hogy a füles levesbe bele kell főzni a sógort, ez most nem fog kiderülni. Ám ha mégis a második a jó megoldás, akkor elég nehéz lehet mindig találni egy ennyire jó, savanykás, tárkonyos ízű sógort, talán ezért is oly ritka a füles leves.