Fizetése iránt

Nem a terpeszkedő kifejezésekkel van gond, hanem azzal, hogy a laikus állampolgárok nehezen tudják értelmezni.

Minya Károly
2021. 03. 26. 14:05
A kép illusztráció. Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen a hivatali nyelvhasználattal nem az a gond, hogy vannak benne terpeszkedő kifejezések, például beruházást eszközöl, a probléma nem nyert elintézést. Ez ennek a nyelvhasználati rétegnek a jellemzője, mint ahogy a társalgásinak a bizalmas, esetenként szlenghez közelítő szófordulatai (Csákó, mizu?), a szépirodalmi stílusrétegnek a költői képek, metaforák alkalmazása (Országok rongya! könyvtár a neved), a szónokinak a fennkölt hangvétel, a tudományosnak a szaknyelvi, egyjelentésű szavak használata. Természetesen bármelyikről elmondható valamilyen kifogás. Valakinek egy ünnepi beszéd lehet túl „csöpögős”. Egy versbéli metafora vagy metonímia meg nem értése legfeljebb az iskolában okozhat gondot, és rosszabb az érdemjegy.

A tudományos szövegek gyakran tartalmaznak olyan szavakat, amelyeket az átlag nyelvhasználó nem ért meg, akkor esetleg megkeresheti annak az ismeretterjesztő változatát. Ellenben

ha egy hivatalos levélben olyan megfogalmazásmóddal szembesül valaki, amelyet alig vagy nehezen tud értelmezni, az már valóban nagy gond, hiszen akár anyagi kára is származhat belőle.

Így például a következő mondatok nem kis fejtörésre adhatnak okot a nem jogot végzett vagy nem hivatalnok állampolgárnak:

„Értesítem, hogy az X Kormányhivatal Lakástámogatási Főosztályához NN napján – három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére jogosító feltételeknek való megfelelés megállapítása iránt ZZ/QQ iktatószám alatt folyamatban lévő eljárásban – benyújtott kérelme sommás eljárásban, nyolc napon belül érdemben nem dönthető el, ezért hatóságom teljes eljárásra tér át. Az ügyében a fenti ügyszámra hivatkozva írásban, elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül) nyilatkozatot tehet, továbbá az iratokba betekinthet, azokról másolatot, kivonatot kérhet. Ha hatóságom a kérelem beérkezését követő hatvan nap elteltével, legkésőbb NN napján a hatósági ügy érdemében nem dönt, vagy az eljárást nem szünteti meg, kérelmező részére intézkedem 10.000,- Ft, azaz tízezer forint megfizetése iránt, valamint mentesülnek az esetleg felmerülő további eljárási költségek megfizetése alól.”

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

Na, erre varrjunk gombot! – ahogy napjaink közhelye szól. Nem is az a fő gond, hogy 14 tagból áll egy szószerkezetlánc. Ez nyelvészeti szakkifejezés, máris megmagyarázom: 14 szó van egymás alá rendelve a „három- vagy többgyermekes családok”-tól kezdve a „a folyamatban lévő eljárásban”-ig. Ez egyszerűen megfogalmazva azt jelenti, hogy 14 szó jelentését kell folyamatosan a fejünkben tartani ahhoz, hogy megértsük.

A gond az, hogy mit jelent a második mondatban a „nyilatkozat”, és szinonimájának tekinthető-e a következő mondatban a „kérelem” kifejezés. Ha igen, ha nem, mit kell ennek tartalmaznia? Azt, hogy kérem a tisztelt hatósági osztályt, hogy úgy járjon el, ahogy nekem a legjobb, vagy készítsen a levélhez egy mellékletet a következő címmel: a levél tartalma konyha­nyelven, a jogi szakkifejezésekben, szófordulatokban és mondatszerkesztésben járatlan ügyfelek részére. Miért kell befizetni a tízezer forintot?

Kétezertizenhét a közérthetőség éve volt a magyar bíróságokon,

aminek részeként Közérthetőség és szakszerűség a bírósági jogalkalmazásban címmel kötelező képzés folyt az ország összes bíróságán valamennyi ügyszakban. A diagnózis megtörtént:

a jogi nyelv nehezen érthetősége a laikusok számára több szinten jelenik meg.

Például gyakoriak a birtokos szerkezetek, a határozott névelő elhagyása, a személytelen, bonyolult megfogalmazás, a hosszú, többszörösen összetett mondatok és a terjengős kifejezések, valamint a speciális jogi szakkifejezések okozhatnak komoly fejtörést a laikusoknak.

Egyelőre nincs más megoldás: küldöm a levelet egy jogász ismerősömnek, segítsen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.