Aranyketrec

Daniel Ortega nicaraguai elnök és felesége, Rosario Murillo – aki az alelnöki posztot is betölti – kilenc nagykorú gyermeküknek viselik gondját. Közöttük több „hozott” gyermek is van, vagy az apa, vagy az anya korábbi kapcsolatából származnak. Az Ortega Murillo családnevet viselő fiúk-lányok látszólag irigyelt helyzetben vannak, többségük vezető állami tisztségeket tölt be. De ez a látszat csalóka.

Pósa Tibor
2021. 07. 26. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban egy Managua, Nicaragua fővárosa melletti, finom főztjéről híres kamionos étkezdébe váratlan vendégek állítottak be. A férfi Juan Carlos Ortega Murillo volt, az ország elnöki párjának fia – az örök rocker, a Ciclo nevű együttes basszusgitárosa –, valamint felesége, Xiomara Blandino volt szépségkirálynő. Legalább két éve nyilvános helyen nem is látták a párt. A gyorsan lábra kapó híreket a managuaiak úgy értékelték, hogy megszűnt a fiatalok – talán valami oda nem illő tettért vagy megjegyzésért kapott – „lakhelyelhagyási tilalma”. Az édesanya, Rosario viszont nem hagyja ellenőrzés nélkül a fiát: az étkezdei látogatásakor négy rendőrautó kísérte, és legalább tíz testőr ügyelt a biztonságára. Ilyen az, amikor egy Ortega Murillo fiú beleveti magát a szabadság örvényébe.

Mint az El País Mexico napilap beszámolt róla, az Ortega-klán Managua szívében, az El Carmen negyedben él. A gerillából lett elnök itt rendezte be a főhadiszállását. Ez az uralkodó házaspár rezidenciája, nem messze tőle található az elnöki palota és a Nemzeti Felszabadító Sandinista Front, az FSLN főtitkársága. Az egész komplexum – forradalmi szóhasználattal élve – parancsnoka Rosario Murillo, aki a napokban lesz hetvenéves, 1969-ben költőként csatlakozott az FSLN-hez, majd amikor az ellenállók elűzték a hatalomból Somoza­ diktátort, az új forradalmi kormányban kulturális miniszteri tisztséget töltött be. A 2017-es elnökválasztások után, amelyen férje diadalmaskodott, őt tüntette ki az alelnöki megbízatással.

Rosario kemény nő és egyben kivételesen családszerető – mondták a mexikói lapnak azok az alkalmazottak – természetesen név nélkül –, akik valaha a környezetében dolgoztak. Mint valami kotlós, szárnyait kiterjesztve védi véreit és örökbe fogadott gyermeiket attól, hogy bármi rossz történjen velük. A kilenc felnőtt leszármazott többsége osztozik az elnöki rezidencián a szülőkkel. Mindegyiküknek van saját lakrésze, ahol akár a családja is elfér. Csak kettő közülük eltévedt bárány. Zoilamérica, Rosario „hozott” lánya, a leg­idősebb a testvérek közül 2013-tól Costa Ricában él, miután megvádolta fogadott apját, Daniel Ortegát szexuális zaklatással.

Rafael Ortega Murillo, akit csak Payónak becéznek, szintén a feleség első házasságából származik, mint Zoilamérica. A legfüggetlenebb a testvérek közül, szintén külön él a családtól, így kerülve el anyja ránehezedő befolyását. De ez nem jelenti azt, hogy ne venne részt a família ügyeiben. Steven Mnuchin, az Egyesült Államok Trump alatti pénzügyminisztere szerint „Rafael arra használja fel az általa tulajdonolt vállalatokat, hogy tisztára mossa a nicaraguai néptől az apja által elzabrált vagyonokat”. Valószínűleg Joe Biden washingtoni adminisztrá­ciójának a véleménye sem tér el jelentősen a Trump-korszakétól, de egyelőre keresik a fogást az ellenfélen, hogy miként lehetne helyreállítani az emberi jogokat a hatmilliós közép-amerikai országban. Ennek a feladatnak a megoldásában már számos amerikai elnök kudarcot vallott. Talán majd most, ugyanis novemberben elnökválasztást tartanak Nicaraguában.

A jelenleg 75 esztendős Daniel Ortegáról semmiképp sem állítható, hogy nem kitartó fajta.

A nyolcvanas években a sandinisták győzelme után a gerillavezér egyszer már két ciklusra volt az ország elnöke, katasztrofális kormányzás után nem termett neki több babér. Aztán majd húsz év ellenzéki politizálást követően újból hatott a népre az ígéretek tömkelegével, 2007-ben visszaszerezte a legfőbb hatalmat. Az eltelt 14 év alatt fokozatosan építette ki – feleségével vállt vállhoz vetve – a dinasztikus rendszert. A legnagyobb kihívás három éve érte, amikor az országban hetekig véres tüntetéseken követelték az elnök távozását. Úgy tűnik, hogy Juan Carlos nevű fia a fő kiválasztottja arra, hogy továbbvigye a lángot. Ő jelenleg a Difuso Comunicaciones audiovizuális cég vezetője. A közösségi hálón is igen aktív, sandinista jelszavakat hangoztat, elítéli az amerikai imperializmust, és előszeretettel használja apja politikai beszédének fordulatait. Két éve az Amerikai Államok Szervezetének tanácskozásán olyan forradalmi gyújtó beszédet olvasott fel, hogy mindenki csak forgolódott ilyen lejárt szöveg hallatán. Ostorozta a jelenlévőket, akiket gyarmattartó minisztereknek, jenkibérenceknek minősített. Felszólalásával nem aratott osztatlan sikert, viszont hazatérve édesapja bizonyára megdicsérte. Ám mint a volt személyzet elmesélte: ő is aranyketrecben él, valójában bebörtönzöttként.

Miután az év elején megjelentek a koronavírus elleni vakcinák – nyilván ők kaptak belőle először, hogy anyjuk biztonságban tudja őket –, egyre többet hallani Nicaraguában az Ortega Murillo gyermekekről, akik mind a gazdasági életben, mind a médiában csúcsvezetői állásokat töltenek be. Laureano, aki tenor operaénekes, megkezdte országjáró turnéját. Ő az a fiú, aki első osztályú divatszalonokból öltözködik, csak márkás öltönyökben jelenik meg, csuklóján Rolex virít. A testvérek közül a művészete révén ő az, aki bejáratos a „felsőbb” körökbe. A 2010-es években Olaszországban edzette a hangját, 2012-ben Blue Panorama néven létrehozta a Róma–Managua közvetlen járatot, de sajnos a járvány ennek is betett. Mint az elnök, azaz édesapja tanácsadója, külföldi gazdasági beruházásokat istápol hazájában, így neki kell tartania a kapcsolatot azokkal, akik Nicaraguában kívánnak befektetni. Ő felügyeli, két operaária közt, a különösen jövedelmező olajbizniszt.

Camila, a manöken és ruhatervező is visszatalált a kifutóra. Emellett ő a Nicaragua Disena – egyfajta divathét – első számú vezetője. Ő is gyakran szerepel tévéműsorokban, akárcsak az édesanyja, akit mindig „bizalmi asszisztenseként” mutat be. De az ő feladata a családi ünnepségek, esküvők megszervezése is, és a vakációkról is ő gondoskodik. Aztán még itt van Maurice, aki jelenleg a 13-as csatorna vezetésén osztozik Camilával és Lucianával, aki a család médiamegjelenésére is ügyel, különösen az apa és az anyja megnyilatkozásaira. Maurice-nak még tanulnia kell a média kihívásait, de nagy előnye, hogy a felesége az országos rendőrparancsnok lánya. Így Murillo alelnök asszony még a rendőrfőnökön is rajta tarthatja az egyik szemét, a rezidenciát különleges erők védik. Daniel Edmundo, az Ortega–Murillo pár legidősebb fia, a sandinista mozgalom kedvenc csatornáját, a 4-est felügyeli. Ennél a csatornánál dolgozik öccse, Carlos Enrique, aki a Nicaraguában legnépszerűbb sportág, a baseballmeccsek közvetítésének fő felelőse.

Az egész El Carmen-i birodalomnak van egy „alkalmazottja”, aki – bár nem rokon, de – megkerülhetetlen, mégpedig a „pénztáros”. Sandra Guevara a 80-as gerillaévektől Rosario kebelbarátnője. Az egész család pénzügyei az ő kezén futnak keresztül. Ha lát egy nem engedélyezett repülőjegy-igénylést, egy megmagyarázatlan kifizetést vagy a hitelkártyán állandó túlköltekezést, tudja, kit kell értesíteni, természetesen a barátnőjét. Rosario e téren is árgus szemekkel figyel gyermekeire. Még babafelügyelőt sem alkalmazhatnak önakaratukból, ez is államvédelmi ügy.

A mások által csodált aranyketrecnek azért vannak árnyoldalai is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.