Dobozolás

Eddig soha nem látott ütemben emelkednek a konténerbérleti díjak a Távol-Keletről Amerika és Euró­pa felé irányuló tengeri teherfuvarozásban. A szállítók kénytelenek egyre többet fizetni, mivel a koronavírus-világjárvány egyik következményeként nőtt az ázsiai áruk iránti kereslet. Azt is mérlegelniük kell például: mikrocsipet vigyenek vagy hálószobabútort?

Mártonffy Attila
2021. 08. 28. 13:00
Ship Ever Given leaves the Suez Canal after settlement deal, in Ismailia
Ever Given, one of the world's largest container ships, sets sail to leave through Suez Canal after the canal authority reached a settlement with the vessel's owner and insurers, in Ismailia, Egypt, July 7, 2021. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh - RC2MFO90846X Fotó: REUTERS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy évvel ezelőtthöz képest idén júliusra világszerte 8400 dollárra négyszereződött egy negyven láb hosszú konténer átlagos bérleti díja a Drewry Shipping Consultants londoni fuvarozási tanácsadó számításai szerint. Csak május első hete óta 53,5 százalékkal szálltak el az árak. (A tengeri árufuvarozásban leginkább használatos konténer külső mérete 40 × 8 × 8 láb 6 hüvelyk, azaz 12,19 × 2,44 × 2,59 méter. A számok sorrendben a hosszúságra, szélességre és magasságra vonatkoznak.) A Kínából kiinduló, Európa és az Egyesült Államok nyugati partjai felé irányuló tengeri szállítás konténerenkénti díja 12 ezer dollár, ám ha a szállítmányozó az utolsó pillanatban hajózza be áruját, húszezer dollárt is kiszámlázhatnak neki. 

Szakértők szerint ajánlatos már két hónappal a kihajózás előtt lefoglalni a helyet. Az emelkedés oka a beszállítói lánc szétzilálódása, túlzsúfolttá váltak a kikötők, a megnövekedő kereslet miatt szinte hiánycikk lett a konténer. 

Mindennek vastagon köze van a Covid–19-világjárványhoz. Miután ugyanis a vesztegzárba kényszerített fogyasztók nem költhettek utazásra, a szállodák és az éttermek nem fogadhattak vendéget, az emberek fizikai – főleg háztartási és kertészeti – termékek vásárlására kezdték fordítani pénzüket. A kínai export így szépen megugrott. A kereslet felfutása miatt a nyugati kiskereskedők és gyártók most szinte pánikszerűen igyekeznek újratölteni áruval a pandémia előző hullámai alatt kiürült raktáraikat. Mindehhez még hozzájön, hogy nyugaton is elkezdett akadozni a termelés, Kínába és a Távol-Kelet más országaiba nem jutott el nyersanyag megfelelő mennyiségben, az üres konténerek mozgatását végző kamionsofőrök és munkások pedig otthon csücsültek karanténban. 

Felborult tehát az egyensúly a konténerek világméretű mozgásában: több konténer hagyja el Ázsiát, mint amennyi visszaérkezik a célállomásokról. Kína hiába igyekszik inaszakadtából új konténereket gyártani, a gyárakból kikerülő acéldobozok száma még mindig nem elegendő. 

A szállítási díjak tavaly nyáron kezdtek felfelé araszolni, miután a lezárások befejeztével megugrott a fogyasztói kereslet. Az árrobbanást elősegítette idén márciusban az is, hogy a csaknem négyszáz méter hosszú Ever Given konténerhajó keresztbe fordult, majd beszorult a Szuezi-csatornába, jó ideig elzárva az utat a forgalom elől. Az ázsiai kiindulási kikötők megteltek veszteglő hajókkal, a berakodás pedig akadozott többek között a fogytán lévő konténerek miatt. Mindezek következményeként statisztikák szerint mintegy négyszáz hajó átlagban több mint egyhetes késéssel érkezett Amerika nyugati parti kikötőibe 2021 első öt hónapjában. Megfigyelők szerint akkora a tolongás és a versengés a szállítási előjegyzésekért, hogy már nem is hagyományos szállítási díjról, hanem inkább egyre durvuló aukcióháborúról van szó. Néhány kötés elérheti a 23-24 ezer dollárt is, igaz, ebben benne van a belföldi szétosztás költsége is. A végső számlát persze a fogyasztónak kell kifizetnie, akinek így sokkal mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia. 

Logisztikai szakértők arra is rámutatnak, hogy a magas fuvardíjak válaszút elé állítják a szállítmányozókat, különösen azokat, amelyek viszonylag alacsony értékű árut szállíttatnának a tengerentúlra: vagy megfizetik az árat, s a magasabb költségeket áthárítják ügyfeleikre, vagy kiszállnak az interkontinentális piacokból. ­Vegyük például azokat az importőröket, amelyek olyan kis méretű, de nagy ­értékű áruk bevitelével foglalkoznak, mint a memóriakártyák. Ha ebből százezer darab fér egy konténerbe, akkor a például 12 500 dolláros konténer­bérlési díjból 12 cent jut egy egységre. Ám ha valaki mondjuk összeszerelt háló­szoba-­garnitúrák importjával foglalkozik, s ­ebből a terjedelmes termékből csak ötven fér egy negyven láb hosszú konténerbe, már 250 dollárt kell ­fizetnie egy egység után. Ennyi pedig már túl sok ahhoz, hogy e költséget áthárítsa a vevőre. Ily módon ha valaki bútorimporttal foglalkozik, nem a másik bútorimportőr lesz a versenytársa, hanem az, amely mikrocsipeket visz be és kész többet fizetni a szállításért.

Számos nagy nyugati megrendelő azonban, mint például az Amazon, oly mértékben függ a fogyasztóitól, hogy inkább kifizeti a magas díjakat. Ezek tavaly még abban reménykedtek, hogy idénre lejjebb mennek az árak, de nem ez történt, s 2021-ben már nincs is remény ilyesmire. Így aztán az importőrök már nemigen törődnek az árakkal. Esetleg abban lehet bízni, hogy a 2022-es kínai holdújév enyhíti majd a nyomást, mivel az egyhetes ünneplés alatt tipikusan bezárnak a gyárak Kínában.

A kialakult jelenség miatt sokan mutogatnak a „kapzsi” hajózási társaságokra. Ezt a vélekedést alátámaszthatja, hogy a tizenegy legnagyobb tengerhajózási fuvartársaság 2021 első negyedévében többet kaszált, mint 2020 harmadik és negyedik negyedévében együttvéve. Figyelembe kell azonban venni, hogy a bevétel- és nyereségnövekedés a folyamatos és jelentős havi tarifaemelések eredménye, tehát olyan ­piaci tényező, amely leginkább a Távol-Keletre támaszkodó importőröket sújtja. 

Egyelőre senki sem tudja pontosan megbecsülni, mikor változik meg ez a helyzet. Normális esetben a június–augusztusi időszak pangó szezonnak számít, ilyenkor a fuvardíjak is lejjebb mennek. Ennek ellenére az idei június-júliusi két hónapban nem tipikusan alakultak az árak: drágulás volt jellemző. S mivel az augusztus-szeptember általában az a periódus, amikor az importőrök a növekvő keresletre készülve feltöltik készleteiket a közelgő karácsony és a kínai újév előtt, s így szokásos módon nőnek a fuvardíjak, számolni kell a megelőző két hónap növekményével is. Sovány vigasz lehet az importőrök számára, hogy a világban, a gazdaság minden ágazatában inflációra kell számítani.

Borítókép: Az Ever Given konténerhajó elhagyja a Szuezi-csatornát. Tolongás és versengés. Fotó: Reuters

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.