Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Vásznak hatalma

Látványos bevételeket könyvelnek el karácsony közeledtével a világ nagy aukciósházai, árveréseiken rendre dőlnek meg a leütési rekordok. Az eladásra szánt műalkotások, régészeti és történelmi relikviák újabban Közép-Európában is több milliárd forint értékű tételként cserélnek gazdát.

2021. 12. 19. 11:36
Frida Kahlo’s Final ”˜Bust’ Self-Portrait previewed at Sotheby's auction house
Frida Kahlo’s Final ”˜Bust’ Self-Portrait previewed at Soth Fotó: RAY TANG Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egymilliárd forintnak megfelelő áron kelt el a 2017-ben elhunyt Magdalena Abakanowicz lengyel szobrász monumentális installációja, a Bambini (Gyermekek) szoborcsoport. A lengyelországi műtárgyaukciók történeté­ben ez a legjobb eladás, amellyel a művész saját rekordja dőlt meg. Ennyit világviszonylatban sem fizettek még az alkotó munkái­ért, közölte a PAP hírügynökséggel a decemberi licitet szervező Polswiss Art aukciósház képviselője, Marta Rydzynska. Bár nem árverésen, de a holland kormány is mélyen a zsebébe nyúlt karácsonyhoz közeledve, amikor a december 8-i ülésén jóváhagyta azt az összeget, amellyel az ország kulturális minisztériuma megvásárolhatja Rembrandt van Rijn Zászlóvivő című festményét a Rothschildoktól. Az önarckép korábban az angol királyé volt. A mágnáscsalád 2019-ben jelentette be eladási szándékát, ám ekkor a francia állam nemzeti kincsnek nyilvánította a festményt, ami két és fél éves kiviteli tilalommal járt, hogy ezzel tegye lehetővé francia intézményeknek az olajkép megvásárlását.

A határidő lejártáig azonban egyik franciaországi múzeum sem tudta összegyűjteni a vételhez szükséges összeget, írja a Reuters.

A műalkotás azt követően vált szabadon eladhatóvá, hogy a francia állam lemondott elővásárlási jogáról. Az 1636-ban festett képért most 175 millió eurót (64 milliárd forint) fizetnek ki a hollandok.

A vételárhoz a kormány százötvenmillió eurót ad a költségvetésből, további tizenötmilliót a Rembrandt egyesület, tízet az amszterdami Rijksmu­seum, hiszen a Zászlóvivőt itt tennék közszemlére, mondta Taco Dibbits, a közgyűjtemény igazgatója. Rembrandt 340 festménye közül 22-t őriznek a nemzeti közgyűjteményben, köztük az Éjjeli őrjáratot.

A francia állam 2016-ban vásárolt két Rembrandt-festményt a Rijksmuseummal közösen. Marten Soolmans és felesége, Oopjen Coppit kettős portréját a párizsi Louvre számára vették meg nyolcvan-nyolcvan millió euróért, azaz műtárgyanként több mint 28 milliárd forintért, szintén a Rothschild családtól. Ez volt a legmagasabb összeg, amelyet a francia állam festményért fizetett.

Frida Kahlo mexikói festő Diego és én című képe a Sotheby’s novemberi New York-i aukcióján kelt el rekordáron, 34,9 millió dollárért, vagyis 11 milliárd forintért, ami hatalmas előrelépés, hiszen utoljára 1990-ben árverezték el a művet, ám akkor még csak 1,4 milliót (4,3 milliárd forint) fizettek érte. Az aukciósház úgy értékelte, hogy a valaha licitre került Kahlo-képek közül az egyik legjelentősebbet sikerült értékesítenie. Latin-amerikai művész alkotásáért sosem fizettek még ennyit árverésen, pontosította a BBC. A korábbi csúcsot Diego Rivera, Kahlo partnere tartotta, akinek festménye 9,76 millió dollárért (mai árfolyam szerint hárommilliárd forint) talált vevőre 2018-ban.

Szintén novemberben Harry Macklowe ingatlanmogul és volt felesége műtárgygyűjteményének 35 darabjáért 676 millió dollárt (217 milliárd forint) fizettek egy New York-i árverésen. Mark Rothko No. 7 című alkotásáért 82,5 millió dollárt (26,5 milliárd forint) adott egy licitáló, Jackson Pollock Number 17, 1951 című képe 61,2 millióért (20 milliárd forint) kelt el. Ehhez képest Andy Warhol Kilenc Marilyn című portréja viszonylag olcsón, 48,5 millióért (15,5 milliárd forint) cserélt gazdát. Az egykori házaspár kollekcióját előzetesen négyszázmillió dollárra (128,5 milliárd forint) becsülték, derül ki a BBC tudósításából.

Csúcsot döntött Vincent van Gogh 1888-as Szalmaboglyák című akvarellje is. Az alkotás rekordáron, 35,9 millió dollárért (11,4 milliárd forint) talált új tulajdonosra, közölte a Christie’s, amelynek New York-i árverésén a festő két olajképéért is magas árat fizettek a múlt hónapban. Az 1889-es Fakunyhók az olajfák és ciprusok közt 71,35 millió dollárt (22,1 milliárd forint) ért valakinek, az ötmillió dollárra becsült Fiatal férfi búzavirággal című festményt 47 millió dollárért (14,7 milliárd forint) vitték el. Mindkettőt a tavaly elhunyt texasi olajmágnás, Edwin L. Cox gyűjteményének más darabjaival együtt bocsátották áruba. A Szalmaboglyák első tulajdonosa Max Meirowsky gyáros volt, tőle került Alexandrine de Rothschildhoz, akitől a nácik kobozták el Franciaország német megszállása idején. Cox 1979-ben vásárolta egy New York-i galériától.

Új rekord született a kevésbé ismert francia impresszionista, Gustave Caillebotte esetében is, akinek a Fiatal férfi az ablakban című festményét 53 millió dollárért (16,6 milliárd forint) vásárolta meg a Los Angeles-i Getty Múzeum. ­Caillebotte eddigi legdrágább képe 2019-ben kelt el 22 millióért (6,8 milliárd forint) Londonban, így az ő esetében jelentős értéknövekedés történt. Paul Cézanne A piros tetős Estaque című képéért 55 millió dollárt (17,3 milliárd forint) fizettek, írja a Reuters. Minden idők egyik legnagyobb értékű Picasso-aukcióját októberben tartották Las Vegasban. Ezen hozzávetőleg százmillió dollárt (30,1 milliárd forint) érő műveket árverezett el a Sotheby’s a szállodákat és kaszinókat üzemeltető MGM Resorts International tulajdonából. A csaknem harmincmillió dollárra becsült 1938-as Nő vörös-narancs sapkában című alkotás árát több mint negyvenmillió fölé tornázta fel az egyik licitáló, de egyéb rekordbevételek is születtek.

A művészeti alkotások mellett az ünnep közeledtével a történelmi relikviák megvásárlására is megnőtt a kedv. A hónap elején Bonaparte Napóleon több fegyveréért is versengeni lehetett az Illinois állambeli Rock Island aukciósháznál, többek között egy kardra, amelyet hüvelyével együtt kínáltak eladásra. Ennek értékét előzetesen 1,5–3,5 millió dollárra (484 millió–1,12 milliárd forint) becsülték. Végül 2,8 milliót (878 millió forint) adtak érte, olvasható az aukciósház honlapján.

A Napóleon-relikviáknak volt már ennél nagyobb sikerük is. A francia császárnak azt a kardját, amelyet a marengói csatában viselt, 2007-ben 4,8 millió euróért, akkori árfolyamon 6,5 millió dollárért (mai árfolyamon 20,3 milliárd forint) árverezték el Fontainebleau-ban a becsült 1,6 millió dollár (ötmilliárd forint) helyett. Az aranyberakásos, elefántcsont markolatú szablya eszmei értéke is nagy, hiszen a hadvezér ezzel fordította meg a vesztésre álló csata kimenetelét, és vezette győzelemre katonáit 1800 júniusában Észak-Itáliában.

Borítókép: Frida Kahlo Diego és én című képe a Sotheby’s novemberi New York-i aukcióján kelt el rekordáron. (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.