Lejt a pálya

2022. 02. 14. 15:36
Peking, 2022. február 4. Jamaica sportolóinak bevonulása a 2022-es pekingi téli olimpia nyitóünnepségén 2022. február 4-én. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Messzire jutottunk a Chamonix-ban rendezett első téli olimpia óta. 1924-ben még csak tizenhat sportágban mérték össze a versenyzők tudásukat, most Pekingben 109 aranyérem találhat gazdára. Fejlődött az olimpiai eszme. Egészen mostanáig.

A pekingi olimpia minden korábbinál több női versenyzőt vonultat fel 52 férfiversenyszámmal, 46 nőivel és 11 keverttel. A dél-koreai Phjongcsangban a versenyzők 41 százaléka volt nő, ez Pekingben 45,55 százalékra nőtt. Pekingben eddig sosem látott országok is megjelennek a téli palettán. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kvótákkal igyekszik biztosítani az egyenlőséget, ám a pekingi olimpia alpesi számaiban komoly botrányt okozó kvótarendszert sikerült megalkotni.

Phjongcsangban még 320 versenyző állhatott rajthoz az alpesi számokban, ami az idénre 306-ra csökkent. A korábbi szabályok engedélyezték, hogy az ország kvótáit a világranglistás helyek alapján rangsorolja, így, ha több jó férfi versenyzője volt az adott országnak, akkor több férfit indíthatott, mint nőt. Most azonban erre nincs lehetőség, egy ország maximum 11 férfit küldhetett a korábbi maximum 14 helyett. Ez a szabály a nagy alpesisíelő­országokat sújtja leginkább, több versenyzőnek otthon kellett maradnia annak ellenére, hogy a világranglistás helyezésük alapján az olimpián lenne helyük. Ez főként akkor fordulhat elő, ha az illető egy számban specialista, mivel a kvótaadási rendszer a kombinált síelőket részesíti előnyben.

A másik probléma, hogy a kvóták jelentős részét olyan országok versenyzői szerezték meg, akik rendes világkupán labdába sem rúghatnak. Nem minden világkupaversenyen indul minden favorit, illetve nem minden pálya ugyanolyan. A lejtő természetes adottságai, az időjárás könnyebb és nehezebb versenyeket eredményez minden évadban. Az olimpiai kvalifikációs időszakban azonban három versenyen furcsa eredmények születtek. Novemberben Dubajban, decemberben Montenegróban és januárban Liechtensteinben a top versenyzők – egyesek szerint jó pénzért cserébe – meglepően alulteljesítettek, és így az alig néhány világranglista-pontszámmal rajthoz álló többi versenyző könnyen megszerezte a kvalifikációhoz szükséges 160 FIS (Nemzetközi Síszövetség) pontszámot. Ha mindehhez valamely kis ország egzotikus útlevelével is rendelkezett a versenyző, akkor egyenes útja van Pekingbe.

Így jutottak ki olyan téli hótakaróval és sípályák tömegével rendelkező országok versenyzői, mint Szaúd-Arábia, Jamaica, ­India, Brazília, Ghána, Haiti és a Fülöp-szigetek. Richardson Viano például Haitin született, olasz család fogadta örökbe, akikkel Franciaországban él. Viano nem elég jó, hogy francia színekben versenyezzen, de egyetlen haitiként kijutott az olimpiára. Még izgalmasabb a jamaicai DJ, Benjamin Alexander esete, aki 32 éves korában látott először havat, amikor egy munka során helikopteres sízésre vitte az ügyfél.

Sportkommentátorok világszerte felháborodtak azon, hogy a sportágnak aligha tesz jót, ha a tehetséges versenyzők helyett olyanok állnak rajthoz, akik alig tudnak síelni. Az osztrákok vezető edzője, Andreas Puelacher szerint a kvótarendszert felül kell vizsgálni, mert a rendszer „rossz irányba megy”. Vele szemben a 63 éves mexikói Hubertus von Hohenlohe úgy nyilatkozott, nem érti az osztrákok nacionalizmusát, hiszen négyévente lehetőséget kell nyújtani a kicsiknek is. (Hohenlohe megszerezte a kívánt pontszámot, de szövetsége nem nevezte a játékokra.)

A viták nyomán az olimpiai bizottság a FIS kérésére négy plusz­kvótát osztott szét Ausztria, Német- és Franciaország között, illetve vizsgálnak „néhány kvalifikációs versenyt”. Az eredetileg tervezett 153-153 férfi és női induló helyett 157 férfi és 152 nő áll rajthoz. A coubertini szellem a kis nemzetek támogatásáról is szól, de aligha fair egész életükben az olimpiára készülő sportolókkal szemben alkalmazni. Mindenkinek kínos olyan versenyzők mellett síelni vagy éppen nem síelni, akik a Gyorsabban, magasabbra, erősebben! helyett csak az „együtt”-nek felelnek meg.

Borítókép: Jamaica sportolóinak bevonulása a 2022-es pekingi téli olimpia nyitóünnepségén 2022. február 4-én. (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.