A Horthy-lepény lágy volt, ízletes és harmonikus. Illatos tésztalapok közt finom, érett krémmel. Mindmáig ez az én prousti süteményemlékem – ő rántja fel az emlékezet zsilipkamráit.
Gyula városa az ötvenes-hatvanas évek fordulóján – benne nagyapámék homályos fényű nagyszobája a volt Monori-féle kádfürdő egyik lakásában. Rojtos, színes szőttes terítő az asztalon, fölötte porcelánsúlyos, le-föl állítható, zöld üvegű lámpa. Minden apró részlet a szecesszió olcsóbb, kopottas, de egyéni megoldásaiból. Az asztalon öregapám gondosan összerakott ceruzái, hihetetlen türelemmel megfaragva (végzettsége szerint faszobrász volt, de tüdőlövése miatt szordínósan kellett élnie). Fő helyen finom míves ezüst töltőceruzája.
Ödön bátyánk ajándéka Svájcból, amelyet aztán már apámék halála után megörököltem, és itt használom a jegyzetelésekhez.
Öreganyám viszont, százkettedik évében halt meg, egész életében ezt a Horthy-lepényt készítette a legjobban, melyhez leginkább a régi mázas tál dukált. Másik nagyanyám egyáltalán nem sütötte, bár ő kiválóan értett az alföldi tésztafélékhez és lepényekhez, de a munkaigényes tortákkal nem bíbelődött.
Öt leánytestvérével mindannyian páratlanul sütöttek-főztek, s a közkedvelt névnapokra, Erzsébet-, Mária-, Katalin-, Zsuzsanna-, Juliska-, András-, István-napokra vájdlingszámra sütötték a diós, lekváros, esetleg mákos hájastésztát és a szilváspapucsot. És anyám sem szívesen bíbelődött a tésztalapok töltögetésével, de azért mindannyian így emlegették a nagy művet: Horthy-lepény.
Úgy tartozott ez egybe, mintha azt mondtuk volna a legegyszerűbb tónusban, hivalkodás, okoskodás és további magyarázkodások nélkül: Jókai-bableves, Marchal-máj vagy Újházy-tyúkhúsleves.
Tehát: öreganyám legjobb készítménye ez a furmányosan időigényes sütemény, a hatlapos volt, merthogy ma is közismert neve ez. Hatlapos. Gyulán néhol Horthy-lepény, az Újvároson tán ma is így mondják a régiek.