Disznófő?

Igazán kivételes, ha egy étterem másfél évszázadon keresztül prosperál, ha írókat és költőket ihlet, festőket inspirál, ezáltal közös kultúrkincsünkké válik, túlél történelmi viharokat. Ilyen volt a Disznófő-forrás melletti azonos nevű teraszos étterem a zugligeti erdőben. Aztán jött a rendszerváltozás, egy elhibázott privatizációs tranzakció, majd csőd, és ezzel szomorú véget ért a történet. Vagy mégsem? Pillanatnyilag nem tudni. A látvány mindenesetre lehangoló.

2022. 07. 17. 16:04
null
Budapest Zugliget, Disznófő étterem romjai Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zugligeti út felől, az általános iskolától két irányban is meg lehet közelíteni a néhai Disznófő-­forrást és éttermet, amely még ma is vadregényes helyen található, bármennyire terjeszkedik is a város. A részben Disznófő útnak, ­részben Szilassy útnak nevezett keskeny, kanyargós ösvény a maga jelzésértékű aszfaltmaradványai­val azt az időt idézi, amikor még itt sétáltak fel a hegyre a kirándulók, akiknek jólesett odafönn tehetősség szerint ­forrásvízzel vagy jóféle fröccsel oltani a szomjukat.

Az étterem és a hozzá vezető út pusztulása úgy látszik, szomorú együttható. Odafent néhol hiányos drótkerítés övezi a Disznófő-forrásházat és a mellette álló étterem maradványait, illetve az Istenszeme fogadó emeletes épületét egy jókora elhanyagolt kertben.

A forrás legendájához hozzátartozik, hogy állítólag az errefelé vadászó Mátyás király is oltotta szomját a vizével. Ebből mennyi igaz, nem tudjuk, mindenesetre 1844-ben Corvinus-forrásnak, majd 1847-ben Mátyás-csurgónak nevezték át a forrást, és érdekes módon máig ez a hivatalos neve. Közhasználatban mégis a Disznófő maradt, sőt a térképeken is így tüntetik fel. Az étterem múltját illetően két helytörténész, Földváry Gergely és Saly Noémi sietett a segítségünkre. Tőlük tudjuk, hogy a csurgóhoz először 1820-ban építettek forrásházat. Akkor még egyszerű kőfejből folyt a víz, majd az 1880-as években történt felújításkor ezt cserélték le arra az életnagyságú vas vadkanfejre, amely máig vízköpőként működik.

Fénykorában turisták tömegei foglaltak asztalt a lombok alatt Forrás: Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény
Fénykorában turisták tömegei foglaltak asztalt a lombok alatt. Fotó: Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény

A vendéglő 1837-ben nyitotta meg kapuit, a virágkorát a XIX–XX. század fordulójának boldog békeéveiben élte, amikor időről időre nagyszabású majálisok helyszíne is volt. A házat erede­tileg klasszicizáló stílusban építették, homlokzatára Vörösmarty Mihály verssora került: „Jókedvében teremté az Isten Zugligetet, gond és bánat itt víg kacagásra derül.” Az éttermet többször bővítették az évtizedek során, 1857 után már hatszáz vendég fogadására volt alkalmas, ami jelzi a népszerűségét. Az 1890-es évekből ránk maradt fényképfelvételeken látszik, hogy a Disznófő vendéglő stílusa ekkor már követte a hegyvidéki villaépítkezés során gyakran alkalmazott,­ úgynevezett „svájci stílust”, amelynek fő jellemzői az áttört fafaragásokkal ellátott homlokzat és erkély.

A hely népszerűsége a háborút követő államosítás után is megmaradt, bár a fotók tanú­sága szerint az összkép, a szolgáltatási szín­vonal sokat esett ekkoriban. A hanyatlás az 1980-as években már a látogatottság csökkenésében is ­fokozottan megnyilvánult, de a forrás még ­mindig szabadon állt a turisták rendelkezésére.

A kerületi tanács 1988-ban éttermestül, forrásostul „spontán privatizálta” a területet, hol­ott a forrás mint elidegeníthetetlen közvagyon eladását az akkori törvények is tiltották. Azóta drótkerítés fogadja az idelátogatókat. Egy időben megpróbálták étteremként működtetni, de a helytörténészek beszámolója szerint az új tulajdonos olyan árakat szabott, amelyeket leginkább csak a külföldiek tudtak megfizetni, a hazai közönség elmaradása viszont pótolhatatlan volt, így hamar bezárt a hely. Később egy család lakott itt.

A mára szétszedett, szétlopott, szét­graffitizett romok, a felgazosodott ingatlan felett azonban felderengett a remény, amikor új tulajdonosa akadt Pomázi Csaba nagyvállalkozó személyében. Közben a nagyvállalkozónak a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat eladta a Disznófőhöz közeli, szintén műemlék és ugyancsak lepusztult egykori Haggenmacher-villát is. A területileg illetékes XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat részéről Mayer-Makaró Boglárka megkeresésünkre a következőkről tájékoztatott: „Még 2021 előtt kereste meg önkormányzatunkat az ingatlan új tulajdonosa, és jelezte a műemléki épületre vonatkozó megújítási szándékát. Az azóta eltelt időben újabb információ a fejlesztéssel kapcsolatban nem jutott el hozzánk, az épület konkrét műemléki helyreállításáról nincs tudomásunk.

Reméljük, hogy a tulajdonos korábbi kedvező hozzáállása nem változott, és a műemlék épület fejlesztése az eredeti funkciónak megfelelő vagy ahhoz hasonló – szállás és vendéglátás – célú hasznosítással valósul meg.

A forráskút is felújításra szorul. Fotó: Teknős Miklós

Az ingatlanon található forrás és az abból feltörő víz állami, míg a forráskút épülete magántulajdonban van. Legutolsó információnk szerint a telken lévő forrásház felújítása a tulajdonos fejlesztési tervének része.

Az egykori Disznófő étterem új tulajdonosának korábban szándékában állt a hajdani Istenszeme fogadó épületét is megvásárolni, a kormány azonban élt elővásárlási jogával, így a műemléki épület közösségi tulajdonban maradt.”

Az étterem és a forrásház további sorsa tehát kizárólag jelenlegi tulajdonosa kezében van. Szerettünk volna érdeklődni Pomázi Csaba szándékai felől is, de sajnos megkereséseinkre több héten keresztül sem reagált, így csak reménykedhetünk benne, hogy az önkormányzatnak tálalt tervei mielőbb megvalósulnak, így támasztva fel poraiból az emlékeinkben máig élő legendás Disznófő éttermet.

Borítókép: A Disznófő romja hajléktalanok, csövesek tanyája lett. (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.