Az év képei – A változás szele

Oroszország megtámadta Ukrajnát. Meghalt II. Erzsébet. Növekvő infláció, bibliai méretű aszály, terméshiány. Iránt tüntetéshullám rázta meg egy fiatal kurd nő, Máhsza Amini meggyilkolása nyomán, Amerikában pedig komolyabban vették a fegyvertartást, miután a texasi Uvalde-ben egy tinédzser megölt 19 gyereket és két tanárt. Mikroműanyagot találtak emberi vérben. Nyolcmilliárdan lettünk. A James­ Webb-űrtávcső forradalmasította a világegyetemről alkotott képünket, Messi beérte Maradonát, Elon Musk megvette a Twittert, Will Smith élő adásban vágta pofon Chris Rock komikust. Micsoda év volt 2022!

2023. 01. 09. 16:28
Pictures of the Year 2022
GLOBAL-POY/2022 Fotó: Hannah McKay Forrás: Reuters/Pool/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Fogadom, hogy egész életemet, legyen bár rövid vagy hosszú, az önök szolgálatának szentelem” – mondta a trón várományosaként a későbbi II. Erzsébet a dél-afrikai Fokvárosból 1947. április 21-én a Brit Nemzetközösség lakóihoz intézett és világszerte élőben közvetített rádióbeszédében. Hitvallását halála napjáig megtartotta. Elvesztettünk egy darabot a történelemből: II. Erzsébetet azután koronázták meg, hogy az első ember meghódította a Föld legmagasabb pontját, a Csomolungmát, ám a brit televízió mindkét eseményt egy napon sugározta.

Az új Erzsébet-kor nagy reményekkel indult. A 96 évesen elhunyt uralkodónak, aki az Egyesült Királyság mellett további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház vezetője is volt, XIV. Lajos után a második leghosszabb ideig uralkodó személy a világon, a jelentőségét jól példázza, hogy londoni temetését több mint négymilliárdan (!) nézték. A királynő a második világháborúban katonai teherautó-sofőrként vett részt: a XX. század tanúja, aki látta működni és megbukni a náci és a szovjet rezsimeket, végigkísérte az észak-írországi konfliktust, a Falkland-szigeteki háborút, az Európai Közösségekhez való csatlakozást és az EU-ból való kilépést. Halálhírét követően egy pillanatra megdermedt a világ: sokak számára az állandóságot és állhatatosságot jelképezte – értékeket, amelyek ma ritkaságszámba mennek.

Az ukrajnai háború megtanította a világot arra, hogy semmit se vegyen készpénznek. Ennek a háborúnak két arca van: az egyik az, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök diadalittas beszédet mond a Vörös téren, Moszkva központjában az Ukrajna négy régiójának – Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja – elfoglalása alkalmából rendezett felvonuláson.

Vlagyimir Putyin a Vörös téren beszédet mond az Ukrajna négy régiójának annektálása alkalmából rendezett felvonuláson 2022. szeptember 30-án (Fotó: Alexander Nemenov/Europress/AFP)

A másik pedig az, amikor a kitelepített civil lakosok ingóságaikkal megpakolva, bottal és nagykabátban kelnek át egy jegesre fagyott, megsemmisített híd romjain, ahogy a Kijevtől északnyugatra fekvő Irpin városából menekülnek.

Átkelés megsemmisült hídon a Kijevtől északnyugatra fekvő Irpinnél 2022. március 7-én (Fotó: Dimitar Dilkoff/Europress/AFP)

Wakil Kohsar beszédes felvételén tálibok ülnek a kabuli rendőrakadémián az újonnan felvett rendőrök diplomaosztó ünnepségén. A kép márciusban készült, jó fél évvel azután, hogy a 38 milliós Afganisztán feletti ellenőrzést lényegében harc nélkül visszaszerezték a radikális iszlámot hirdető tálibok, és semmissé tették azt a húsz évet, amelyet az Egyesült Államok és a NATO katonai erői töltöttek el az országban, több mint nyolcvanmilliárd dollárt befektetve az afgán államba, hogy az önállóan is képes legyen a tálibok visszatérését megakadályozni. Az orosz–ukrán háború globális sokkja mellett már nem igazán foglalkoznak a hírek azzal, hogy a szélsőségesek uralma alatt milliók váltak jogfosztottá, 2022 decemberében például a tálibok kitiltották a nőket az egyetemekről.

Tálibok vesznek részt az újonnan felvett rendőrök diplomaosztó ünnepségén a kabuli rendőrakadémián 2022. március 5-én (Fotó: Wakil Kohsar/Europress/AFP)

Az afgán lakosság fele éhezik, amin nem segített a közel-keleti országokat még Dél-Európánál is jobban sújtó aszály. Asaad Niazi felvételén egy iraki fiú a Dzi Kár tartományban lévő Chibayish déli, kitikkadt mocsarán hagyott csónakon sétál.

Csónak az iraki Chibayish kiszáradt mocsaras területén 2022. június 28-án (Fotó: Asaad Niazi/Europress/AFP)

A minden helyzethez való alkalmazkodás képessége és a remény viszont az a két erény, amelyben az embernek nem akad párja. Philip Fong felvételén egy tokiói hotel munkatársai éppen azt mutatják be, hogy a fejre húzott speciális lámpások segítségével a vendégek a Covid–19-járvány közepette is maszk nélkül vacsorázhatnak majd.

A Hoshinoya Tokyo hotel munkatársai speciális lámpásokat mutatnak be 2022. február 28-án, melyek segítségével vendégeik a koronavírus-járvány közepette is maszk nélkül étkezhetnek (Fotó: Philip Fong/Europress/AFP)

A párizsi Notre-Dame tragikus ­leégésének harmadik évfordulóján egy hívő feszületet emel az ég felé a nagypénteki ima alatt. A Notre-­Dame felépül, a brit monarchia tovább él, ám mindkettő átalakul, ahogy a vendég­látást és a szabadság eszméjét is újra kell fogal­maznunk.

Egy hívő feszületet tart a nagypénteki ima során a párizsilója alkalmából 2022. április 15-én (Fotó: Bertrand Guay/Europress/AFP)

Egyre erősebb szelek fújnak a tör­ténelem viharában – még akkor is, ha egyelőre szélárnyékban vagyunk, az elkövetkező évekre tekintve csupán egyetlen dolog biztos: a változás.

Borítókép: II. Erzsébet brit királynő koporsóját viszik ki a windsori kastélyban található Szent György-kápolnából 2022. szeptember 19-én (Fotó: Hannah McKay/Reuters/Pool)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.