Tízezrek életét oltja ki a gyógyászatban is használt, fentanil néven ismert szintetikus vegyület

Az amerikai szövetségi drogügynökök 2022-ben annyi fentanil néven ismert kábítószert foglaltak le, amennyi elegendő lenne valamennyi amerikai megöléséhez. A fentanil olyan erős, hogy a halálos adag elfér egy ceruza hegyén. Az USA Kábítószer-ellenes Hivatala szerint a gyilkos szer nagy részét Mexikóból szállítják az Egyesült Államokba.

2023. 01. 21. 16:00
Attorney General Garland Discusses New Plans To Reduce Fentanyl Supply
US-ATTORNEY-GENERAL-GARLAND-DISCUSSES-NEW-PLANS-TO-REDUCE-FENTAN Fotó: ALEX WONG Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenszer erősebb, mint a heroin, és százszor erősebb, mint a morfium. Ez az anyag, a fentanil azért különösen veszélyes, mivel a fogyasztói és a halálos dózis – utóbbi két milligramm – között elenyésző a különbség. A Drug Enforcement Administration, az USA Kábítószer-ellenes Hivatala (DEA) szerint 2022-ben több mint 4500 kilogramm fentanilt, illetve több mint 50,6 millió fentaniltartalmú pirulát koboztak el a hatóságok. (A lefoglalt drog több mint kétszerese a 2021-ben begyűjtött mennyiségnek.) A tavalyi fogás elegendő lenne ahhoz, hogy az Egyesült Államok mind a 330 millió lakosát megölje. Az amerikaiak szerint a kábítószer nagy részét titkos mexikói gyárakban készítették a Sinaloa és Jalisco drogkartellek, amelyek Kínából származó vegyi anyagokat használnak alapanyagként. – A DEA legfontosabb működési prioritása a két mexikói drogkartell – a Sinaloa és a Jalisco – legyőzése, amelyek elsősorban felelősek a fentanilért, amely ma az amerikaiakat gyilkolja – idézte Anne Milgramot, a DEA igazgatóját a BBC.

 

Több mint százezer amerikai halt meg kábítószer-túladagolásban 2021-ben, a halálesetek kétharmada a fentanil számlájára írható.

 

(A fentanil olyan erős, hogy a halálos adag elfér egy ceruza hegyén.) A fentanil talán legismertebb áldozata az amerikai énekes, zeneszerző és dalszövegíró Prince. 2016 áprilisában Prince azt gondolta, hogy vényköteles Vicodint vett be, közben a tabletta hamisított volt, és halálos mennyiségű fentanilt tartalmazott.

A drog ellen küzdő hatóságok erőfeszítései ellenére a tinédzserek körében a túladagolás miatti halálozások száma soha nem volt olyan magas az Egyesült Államokban, mint az elmúlt években – az áldozatok leggyorsabban növekvő csoportja a tinédzsereké. A számtalan haláleset egyik oka, hogy a kartellek tömegesen gyártanak szivárványszínű, gyógyszer formájú, fentanilt tartalmazó pirulát, hogy utánozzák a vényköteles tablettákat. A szakértők szerint azokat a gyerekeket célozzák meg, akik nyitottabbak az újdonságokra és kisebb a veszélyérzetük.

Melanie Ramos családja nagyon jól tudja, mivel jár ez. A 15 éves lány 2022 szep­temberében halt meg, miután bevett egy fentanilt tartalmazó tablettát. Melanie és barátja azt gondolta, hogy Percocetet szednek, egy fájdalomcsillapítót, de a tabletta hamis volt, fentanillal főzték, emiatt halt meg a fiatal lány. Melanie középiskolájában, a Bernstein Gimnáziumban tartott tájékoztatók során a rendőrség nem véletlenül figyelmeztette arra a feldúlt családokat és gyerekeket, hogy egy tabletta is ölhet. A 15 éves lány halála után az összes Los Angeles-i iskolában tartanak a túladagolás visszafordítására szolgáló gyógyszert, egy orrspray-t, amelyet bárki használhat. A Community Health Project Los Angeles-i dolgozói ingyenes fentaniltesztcsíkokat biztosítanak – így az emberek tesztelhetik a kábítószert.

Egy közelmúltban tartott tréningen Sandra Mims drog- és alkoholtanácsadó bemutatta, hogyan kell használni túladagolás esetén a spray-t – egy spriccentés az orrba, majd a szegycsont dörzsölése. Két-három perc múlva újabb permetezés, ha a túladagoló személy nem reagált. – A gyerekek már 12 évesen kezdik – mondta Sandra Mims. Nick Angelo, aki korábban opiátokat használt, de most egy nonprofit szervezetnél dolgozik, egyetlen hét alatt három embert mentett meg az orrspray-vel. – Amikor én és a barátaim opiátokat fogyasztottunk, nem kellett attól tartanunk, hogy minden egyes találatunk az utolsó lehet – mondta a brit lapnak. (Az Egyesült Államok a túladagolás terén kiugróan rossz helyzetben van, hiszen a halálozási ráta hússzorosa a globális átlagnak – bár a brit portál szerint Skócia nem sokkal marad le mögötte.)

Los Angelesben is aggasztja a hatóságokat a tablettákkal kapcsolatos halálesetek özöne. Októberben egyetlen napon Kalifornia államban 24 kilogramm fentanilport foglaltak le, ami a kaliforniai főügyész szerint negyedmillió tabletta előállításához elegendő. A probléma az egész Egyesült Államokra kiterjed. New Yorkban október elején a hatóságok 15 ezer szivárványszínű tablettát találtak Lego játékdobozba rejtve. Joseph Friedman, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem szerhasználattal foglalkozó kutatója szerint az iskoláskorú gyerekek túladagolási aránya az Egyesült Államokban 2019 és 2020 között megduplázódott, 2021-ben további húsz százalékkal nőtt. – A tinédzserek drogfogyasztása egyre veszélyesebb – mondta Joseph Friedman, hozzátéve, hogy ezért nem a pandémia okozta stressz, hanem a fentanil okolható. A tinédzserek kábítószer-fogyasztása a világjárvány alatt valójában meredeken visszaesett, de a fentanil egyre terjed a körükben.

A fentanilnak létezik gyógyászati alkalmazása (például fájdalomcsillapító tapasz formájában), azonban a fogyasztók jellemzően nem ezzel élnek, hanem a feketepiacról beszerzett, injektálható változatokkal szúrják magukat.

 

A szer egyébként szúrás nélkül is ölhet.

 

Az Egyesült Államokban tavaly december közepén majdnem tragédia történt. Egy amerikai rendőrnő fentanillal érintkezett egy igazoltatás során, amitől aztán elájult – számolt be róla az UNILAD. A Florida állambeli Tavares rendőrségén dolgozó Courtney Bannick közúti ellenőrzésen vett részt két férfi kollégájával együtt. Amikor egy kocsi utasát kérdezte ki, váratlanul rosszul lett. Kiderült ugyanis, hogy az utasnál fentanil volt egy bankjegybe tekerve. A rendőrnő ugyan kesztyűt viselt, valahogy mégis érintkezett a szerrel, amitől a túladagolás tünetei kezdtek jelentkezni nála. A beadott ellenanyagnak köszönhetően tért magához.

A fentanil szintetikus opioid, amely kezdetben kizárólag szigorúan szabályozott legális gyógyszerként volt elérhető, és amelyet általában rákos betegek fájdalomcsillapítására írnak fel, de szintén kaphatják a betegek műtét után, valamint olyan krónikus fájdalomban szenvedők, akiknél más opioidokkal szemben tolerancia alakult ki. Orvosi rendelvényre beszerezhető injekció­ként, tapaszként vagy pasztilla formájában, de létezik az orrba vagy a nyelv alá is permetezhető kiszerelésben is. 2019-ben jelent meg a hír, hogy nem gyártja tovább a Richter Gedeon Nyrt. a Fentanyl kábító hatású fájdalomcsillapítót. A műtéti altatásnál, illetve érzéstelenítésnél vagy súlyos műtéten áteső, nagy rizikójú betegeknek oxigénnel együtt adható fájdalomcsillapító szintetikus opioidot a Richter PR és kormányzati kapcsolatok osztálya szerint azért nem gyártották tovább, mert a Fentanyl licenctermék volt, melynek licencjogát a tulajdonos visszavonta. Ez annyit jelent, hogy a gyógyszergyártásban, ha egy gyártó kifejleszt egy készítményt, annak van kizárólagosan joga a gyártásra, viszont köthet szerződést más gyártókkal, akik így megszerezhetik a licencjogot. Amíg ezt a készítményt kifejlesztő gyártó vissza nem vonja, vagy a szerződés le nem jár, addig gyárthatják, illetve forgalmazhatják a gyógyszert.

A fentanil hatásai közé tartozik többek között az eufória, az ellazulás, a fájdalomcsillapítás, az álmosság. Ismételt használat esetén az agy alkalmazkodik a kábítószerhez, gátolva a szer nélküli örömérzet kialakulását. A Magyar Drogfigyelő tavaly novemberi számában arról írtak, hogy a fentanil használatának abbahagyása elvonáshoz vezet, mely extrém szorongást, hányást, izomfájdalmat, hidegrázást, szapora szívverést és erős izzadást okozhat. A krónikus fogyasztók egy idő után már nem érzik a fentanil euforikus hatását, így csak a rosszullét elkerülésére miatt használják. A „nagy” dózisú fentanil lelassítja a szervezet működését, és légzésdepressziót okoz, ami halálhoz vezet. A légzés lassúvá és felületessé válik, így a szervezet nem tudja ellátni a megfelelő életfunkcióit, ami szívleálláshoz vezet.

Európába és hazánkba is megérkezett a szer, de messze nem olyan mértékben, mint az Egyesült Államokba. 2018 szeptemberében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér postázójában találtak fentanilt. A fehér port egy nő rendelte saját nevére Kínából, összesen több mint ötszáz grammot. A nőt és partnerét is elfogták a rendőrök. Akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a rendkívül mérgező anyag nemcsak a kábítószert fogyasztókra életveszélyes, hanem az áruforgalmon keresztül érkező csomagokkal érintkező emberekre és a NAV szakembereire is.

– A fentanil az opiátok közé tartozik (ópium, heroin, morfium stb.), és ennek megfelelően sokkal nehezebb leszokni róla, mint más osztályba tartozó drogokról. Ha valaki régóta és nagy mennyiségben fogyasztja, az az elvonókúrába akár bele is halhat. Ilyenkor methadonfenntartó terápiára van szükség. Az opiátok osztályán belül azonban a fentanil nem emelkedik ki a leszokás nehézségét illetően – tájékoztatott Haller József neurobiológus, a Drogkutató Intézet igazgatója. A szakember szerint Magyarországon nyilván ugyanúgy fogyasztanak fentanilt, mint máshol, de a fogyasztás nem kiemelkedő más országokhoz képest. Inkább a „sereghajtókhoz” tartozunk, vagyis nálunk kevesebbet fogyasztanak, mint az országok többségében.

Amerikai szakértők szerint a tinédzserek kísérleteznek drogokkal, függetlenül attól, hogy mit mondanak vagy tanítanak nekik az iskolákban, így a túladagolás megelőzése az egyetlen módja annak, hogy lassítsák a halálozások számát.

Borítókép: A fentanil áldozatainak emlékhelye az amerikai Arlingtonban – középen 17 hónapos kislánnyal (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.