Már nem Kína a legnépesebb állam a világon?

A demográfusok nem biztosak abban, hogy India mikor veszi át a világ legnépesebb nemzete címet, mert korrekt népszámlálás híján becslésekre hagyatkoznak. De abban biztosak, hogy ez hamarosan megtörténik – ha eddig már nem történt meg.

2023. 05. 03. 5:50
Agri-workers head back home after work in share autorickshaws, in Bengaluru on November 24, 2022. (Photo by Manjunath KIRAN / AFP) Fotó: https://magyarnemzet.hu/mozaik/2023/04/tortenelmi-pillanat-sikeresen-futott-be-india-elso-viz-alatti-metrojarata-az-allomasra Forrás: Europress/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínában él a legtöbb ember a világon 1950 óta, de már nem sokáig, mert délnyugati szomszédja, India elképesztő mértékben gyarapodik. Az egykori brit gyarmaton 1955-ben alig 410 millió ember élt, az egymilliárdos lélekszámot 2000 körül haladta meg az ország. Jelenleg 1,418 milliárdan laknak ott, míg Kínában 1,44 milliárdan élnek.

– Valójában nem tudhatjuk pontosan, hogy India mikor előzi meg Kínát – mondta az amerikai AP hírügynökségnek Bruno Schoumaker, a belgiumi Université Catholique de Louvain demográfusa. Nemcsak India, hanem Kína lakosságát illetően is van némi bizonytalanság.

A népesedési adatokban meglehetősen pontos worldpopulationreview.com portálon még mindig az szerepel, hogy 2030 körül előzi meg India Kínát. Hasonló adattal szolgál a worldometers.info portál – ez utóbbi szintén 2030-ra várja a helycserét Kína és India között. Indiában él az emberiség 17,7 százaléka, ahol minden négyzetkilométerre átlagosan 464 ember jut. Hollandiában ugyanez az érték 508 ember négyzetkilométerenként. Az indiaiak 35 százaléka városokban lakik, az átlagéletkor jelenleg 28,4 év, azaz meglehetősen fiatal nemzetről van szó. (Ez a nemzet 2050-ben akár 1,6 milliárd emberből állhat.)

 

Az amerikai hírügynökség szerint számos felmérésből származó matematikai számítások, valamint születési és halálozási adatok azt vetítik előre, hogy India valamikor idén áprilisban megelőzi Kínát. A demográfusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy óvatosan kell ezt venni, mivel a számok homályosak és módosíthatók. – Ez durva közelítés – figyelmeztetett Patrick Gerland, az ENSZ New York-i népességbecslési és előrejelzési részlegének vezetője.

Az ENSZ demográfusai a legkülönfélébb adatforrásokból származó előrejelzések alapján készítenek demográfiai becsléseket. A számításokhoz használt adatok legutóbbi frissítése Indiára és Kínára vonatkozóan 2022 júliusában történt.

Mindkét nemzet lélekszámának alapja az évtizedenként végzett népszámlálás. Kínában az utolsó népszámlálás 2020-ban volt. A demográfusok születési és elhalálozási nyilvántartásokat, valamint egyéb adminisztratív adatokat használtak annak kiszámításához, hogy azóta hogyan változott a kínai népesség. Indiában az utolsó népszámlálás 2011-ben volt. A 2021-re tervezett népszámlálást a Covid–19 miatt elhalasztották. Több mint egy évtizede tényleges számlálás nélkül a mintavételes felmérések pótolták a hiányosságokat, hogy segítsenek a demográfusoknak és magának Indiának is – mondta Alok Vajpeyi, az újdelhi székhelyű Population Foundation of India munkatársa.

Kínában az elöregedő népesség stagnál, még azután is, hogy a kormány hét évvel ezelőtt visszavonult az egygyermekes politikától, és mindössze két éve azt engedélyezte, hogy a pároknak akár három gyermekük is lehessen. Indiában – a szomszédjánál – sokkal fiatalabb a lakosság, magasabb a termékenységi ráta, és csökkent a csecsemőhalandóság az elmúlt három évtizedben.

– Indiában minden évben több csecsemő születik, mint bármely más országban, miközben Kína is csatlakozott sok európai országhoz abban, hogy évente több a halálozás, mint a születések száma – mondta Dudley Poston, Jr., a Texas A&M Egyetem szociológia professor emeritusa.

Nem csak az elsőség forog kockán, hogy melyik a világ legnépesebb nemzete – ennek társadalmi és gazdasági következményei is vannak. Indiában a népességrobbanás növekvő számú munkaerőt és növekvő gazdasági aktivitást jelent. Kínában ezzel szemben arra készülnek, hogy kevesebb munkaképes felnőttnek kell eltartania az idősödő lakosságot.

Ha egy országban tartósan alacsony a termékenységi szint, gyakran nehéz helyreállítani a népességnövekedést, még akkor is, ha a kormány politikája a születéseket ösztönzi – üzeni Toshiko Kaneda, a washingtoni Population Reference Bureau demográfiai kutatási igazgatója, aki szerint pszichológiailag nehéz lesz Kína számára (különösen a két ország közötti rivalizálás miatt) a stafétabot átadása Indiának.

Még ha ilyen stafétabot nem is létezik.

Borítókép: Indiai mindennapok. Tömegközlekedés, ahogy lehet (Fotó: Europress/AFP: Manjunath Kiran)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.