Tárnok Balázs: Magyar államfőjelölt Szlovákiában

Mi indokolja a magyar köztársaságielnök-jelölt nevezését?

2024. 02. 06. 5:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén március 23-án tartják az államfőválasztás első fordulóját Szlovákiában. A felvidéki magyarok egységpártja, a Magyar Szövetség saját jelöltet indít a megméretésen; a magyarok jelöltje Forró Krisztián. Bár tavaly néhány hónapon át magyar származású miniszterelnöke volt az országnak Ódor Lajos személyében, aki a sorozatos kormányválságokat követően Zuzana Caputová államfő által kinevezett szakértői kormány élén került a miniszterelnöki székbe, ez nem jelenti azt, hogy reális esély lenne arra, hogy az ország magyar köztársasági elnököt válasszon.  

Szlovákiában közvetlenül a polgárok választják az államfőt. 

Amennyiben a március 23-i választáson egyetlen jelöltnek sem sikerül megszerezni a szavazatok abszolút többségét, úgy április 6-án második fordulóra kerül sor, ahol az első körben két legtöbb szavazatot szerző jelölt közül választhatnak a polgárok.

Magyar államfőjelöltet először 2014-ben állított a magyar közösség Bárdos Gyula személyében, aki akkor a szavazatok 5,1 százalékát szerezte meg, és bár ezzel messze elmaradt a második fordulóba kerüléstől, egy rendkívül sikeres kampányt valósított meg, amely eredményesen tematizálta a magyar közösséget érintő kérdéseket. Öt évvel később már kevésbé volt sikeres az államfőválasztás magyar szempontból: a Magyar Közösség Pártjának jelöltje, Menyhárt József visszalépett a kampány során, Bugár Béla szlovák–magyar vegyespárti jelölt pedig csúfos vereséget szenvedett, ami betudható a Most –Híd vegyespárt Fico-féle maffiakormányzásban való részvételének is. Idén újra csak egy magyar jelölt indul a megméretésen, ami részben annak eredménye, hogy 2021-ben létrejött a felvidéki magyarok egységpártja, a Magyar Szövetség. Forró Krisztián közel harmincezer támogató aláírás összegyűjtésével érvényesítette jelöltségét, és azt nyilatkozta, hogy a minimális cél a négy százalék elérése lesz a választás március 23-i első fordulójában.

A magyarok jelöltjének sikere tehát nem realitás, de akkor mi indokolja a magyar köztársaságielnök-jelölt nevezését?

Motiválja egyrészt a magyar közösséget érintő kérdések megjelenítésének és tematizálásának lehetősége a szlovák nyilvánosságban, illetve hogy a felvidéki magyarok ilyen formában is láttassák magukat és jogos érdekeiket. A felvidéki magyar közösség jelenkori problémáinak egyik eredője, hogy a közösség elfogadni látszik a többségi nemzethez viszonyított alacsonyabb státusát; hogy a magyarok másodrendű polgárai az országnak. Ennek számos megjelenési formája van, a magyar nyelv közéleti nyilvánosságból való visszaszorulásától kezdve a Benes-dekrétumok mai napig történő alkalmazásáig. Mintha ennek feloldására a felvidéki magyar közösség nem a saját érdekeinek nyomatékosabb képviseletében látná a kiutat, hanem a többségi nemzethez való közeledésben a közélet és a politika területén. Ennek egyik megnyilvánulási formája, hogy a tavaly szeptemberi előre hozott választáson a szavazóurnákhoz járuló magyar választók mintegy harmada valamely szlovák pártra szavazott. Ez a folyamat végső soron feloldódást eredményez, és ezért is különösen fontos a magyarok által indított saját államfőjelölt, amely képes lehet felhívni a figyelmet az ország déli részén élő közösség problémaira, és jelezni, hogy az identitás, a nyelv, a kultúra, valamint a déli régió magyar jellegének megőrzése továbbra is fontos a felvidéki magyarságnak.

További motiváció a felvidéki magyar politikum részéről, hogy egy sikeres államfőjelölti kampánnyal mobilizálják a felvidéki magyar választókat. A tavaly szeptemberi előre hozott választás kudarcnak tekinthető, hiszen a felvidéki magyarok etnikai alapon szervezett pártja ismét a parlamenti bejutási küszöb alatt maradt, így már tizennegyedik éve nincs jelen a szlovák törvényhozásban. Forró Krisztián sikeres kampánya demonstrálni tudná a felvidéki magyar politikai érdekképviselet egységét, ami különösen fontos lenne a június 8-i európai parlamenti választás előtt. Az EP-választáson a Magyar Szövetség célja a 2019-ben elveszített felvidéki magyar EP-képviselői hely visszaszerzése lesz, és rendkívül fontos a választói hangulat megalapozása szempontjából, hogy a választók elhiggyék: a pártnak van esélye a mandátumszerzésre.

Ezenfelül a közvélemény-kutatások alapján biztosnak tűnik, hogy az elnökválasztás kétfordulós lesz. 

A két kiemelt jelölt, Ivan Korcok korábbi külügyminiszter, valamint Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök és jelenlegi házelnök (előbbi az ellenzéki, utóbbi a kormánypártok többségének támogatását élvezi) között elenyésző a különbség, így kettejük szoros versenyfutására lehet számítani. Ez azt is jelenti, hogy a magyarok is lehetnek azok, akik eldöntik, ki lesz Szlovákia új államfője, az első körben elért eredmény pedig lehetőséget teremthet a Magyar Szövetségnek, hogy a második körbe jutott jelöltekkel tárgyaljanak a magyar közösséget és a Felvidéket érintő kérdésekről, és megkérjék az árát a támogatásuknak a második fordulóban.

Egyik kiemelt esélyes sem tekinthető azonban jó jelöltnek magyar szempontból. Míg Korcok korábban számos olyan kijelentést és intézkedést tett, amellyel jogosan vívta ki a felvidéki magyarok ellenszenvét, Peter Pellegrinire Robert Fico árnyéka vetül, aki bár jelenleg jó kétoldalú kapcsolatokat tart fent Magyarországgal, a felvidéki magyarok érdekeinek előmozdítása és a déli régió gazdasági fellendítése eddig sem és várhatóan a későbbiekben sem lesz célja a populista-szociáldemokrata kormánynak. Ezért a sikeres magyar államfőjelölti kampány célja elsősorban a magyar közösség önbecsülésének, valamint a választói bizalomnak a visszaszerzése és megerősítése lesz, amire alapozva a felvidéki magyar politika el tudja kezdeni újraépíteni magát az elmúlt évek kudarcait követően. 

 

Borítókép: Forró Krisztián (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.