Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Fonyódi Ildikó az egyetlen magyar paradíjlovas a párizsi paralimpián

Minden perce be van osztva Fonyódi Ildikónak, aki a paradíjlovas szakágban egyedüli magyarként kvalifikálta magát az augusztus 28. és szeptember 8. között Párizsban zajló XVII. Nyári Paralimpia Játékokra. Az eredmény mögött egy kitartó nő emberfeletti küzdelme áll.

2024. 05. 23. 5:10
Fonyódi Ildikó
Fonyódi Ildikó a paradíjlovas szakágban indul a paralimpián. Fotó: Lukasz Kowalski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paradíjlovasok számára december 31-ig volt lehetőség kvalifikációs pontokat szerezni. Fonyódi Ildikó Bojengel nevű lovával egyedüli magyarként szerepelt kategóriájában, és több nemzetközi megméretésen is az élmezőnyben végzett. A díjlovagló parasport 2006 óta szerepel a Nemzetközi Lovas Szövetség által összefogott szakágak között, azóta rendezik egy helyszínen és időpontban a paradíjlovagló versenyeket a hagyományos megméretésekkel. Eddig egy alkalommal, a 2004-es athéni játékokon képviselte a magyar színeket paradíjlovaglásban Andics Bernadett és Sándor Béla. Éppen húsz évvel később Fonyódi Ildikó állhat rajthoz a Magyar Lovassport Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával.

Fonyódi Ildikó
Fonyódi Ildikó Bojengel hátán (Fotó: Lukasz Kowalski)

Fonyódi Ildikó indul a párizsi paralimpián

A kajászói lovardában találkozunk. Amint megérkezik, első dolga, hogy végigsétál az istállóban, megnézi az összes lovat, minden rendben van-e velük. Kiviszi őket megmozgatni, ami azért is fontos, mert ha esik, akkor valószínűleg nem mehetnek ki a karámba. Sorra érkeznek a szilvásváradi versenyre készülő lovasok. 

Aki engem megtalál, általában versenyezni szeretne

– mondja mosolyogva a paraolimpikon. Pontos időbeosztás szerint él, az olimpiáig minden perce be van osztva. Délelőtt edz Pilisjászfalun, az Unikornis Lovardában. Három lóval tréningezik, fő lova, Bojengel, a 18 éves holland fedezőmén, vele tervez indulni a párizsi paralimpián is. A lovarda és Bojengel Arie Yom-Tov tulajdona, aki már a kvalifikáció előtt is segítette. Lánya, Yom-Tov Jázmin másfél éve Fonyódi Ildikó edzője, így a siker közös. A munka kezdetén Jázmin Hollandiában élt, így Ildikó fél éven keresztül utazott az edzésekhez. – A kislányomat itt kellett hagynom minden hónapban több napra. A legjobb kezekben hagytam, a férjem volt ilyenkor vele. Nagyon hálás vagyok neki ezért és a biztatásért, érezte, hogy szükségem van a cél kitűzésére és a küzdelemre. 

Tizenhárom éves voltam, amikor édesanyámmal és a testvéremmel elmentünk Nagycenkre, Széchenyi István márványistállójába. Amikor beléptem és megcsapott a lovak, az istálló illata, eldöntöttem, hogy lovagolni szeretnék

 – meséli Fonyódi Ildikó.

Nagytétényben, a Dunapart Lovas Klubban kezdett el lovagolni, Nagycenken vett részt első lovas táborában. Hosszú évekig járt vissza, már akkor is a díjlovaglás vonzotta. Volt országos bajnok, sokat és eredményesen versenyzett. Sosem volt saját lova, ami megnehezítette a versenyekre való készülést. Érettségi után Németországban dolgozott két istállóban. Egy évet töltött egy magánbirtokon, ezután Kölnben, a Schmitz-Heinen család díjlovas istállójában helyezkedett el, ahol rengeteget tanult. Amikor visszajött Magyarországra, edzőként és lovasként kezdett dolgozni, közben főiskolára, majd a jogi egyetemre járt. Sokat foglalkozott fiatal és nehéz lovakkal, képzetlen állatokat képzett ki díjlóvá. 

Amikor az ember fiatal lóval foglalkozik, először a futószáron tanítja, nyerget, kantárt tesz rá, felkapaszkodik az oldalára, sétál vele. Az a cél, hogy a lónak és a lovasnak is jó élmény legyen minden egyes lépés. Fontos, hogy első perctől kezdve partneri viszonyt építsünk ki a lóval

– magyarázza. A hét majdnem minden napján tanított és edzett, májustól októberig a hétvégénként versenyzett, szalagokat, kupákat nyert. A lovardából ment szülni, mert az utolsó pillanatig edzett. Mentálisan ez sokat segített neki, szerencséje volt, hogy terhesen is sokáig lovagolhatott.

2019-ben egyéves volt a kislánya, amikor nagyon megfájdult a térde. Egy MRI-vizsgálat derítette ki, hogy combcsontjában rosszindulatú daganat van. El kellett távolítani emiatt a combcsont alsó és a sípcsont felső részét, a lágy részeket a combizomból. Tumor-protézist kapott. Újratanult járni, és úgy tűnt, a lovaglásról végleg le kell mondania. – A műtétek után másfél év rehabilitáció következett, de közben óvatosan elkezdtem lovagolni. 

Azért ültem lóra, mert szükségem volt rá, hogy elvonja a figyelmem erről a komoly betegségről. Nem akartam betegségtudatban élni. Örömforrás, építkezés és fizikális kihívás volt a lovaglás. Amikor felültem a lóra, eldobtam a mankót és újra tudtam járni.

Először csak sétáltam, majd ügetni, később vágtázni kezdtem. Megerősödtem és szép fokozatosan haladtam. Először a paradíjlovas-minősítés megszerzése volt a cél, ez Olaszországban történt. Az első nemzetközi versenyeredményemmel jutottam ki a dániai világbajnokságra, ahol tartalékos lettem a döntőre – mondja Ildikó. A kvalifikációs küzdelemben 2023 hat legjobb eredménye számított, ez adta a kvótahelyet. Belgiumban rendezték a szezonnyitó versenyt, utána támogatója, Arie Yom-Tov istállójában egy nemzetközi paradíjlovas versenyt Magyarországon, ahol két győzelmet is szerezett Bojengellel. Onnan Olaszországba, Hollandiába, majd Szlovákiába utazott, ahol szintén két győzelemmel zárt. A riesenbecki Paradíjlovas Európa-bajnokság volt a szezon legrangosabb versenye. Végül Hollandiában még két eredménnyel szerezte meg a kvótához szükséges százalékokat. Fonyódi Ildikó úgy tudja, szeptember másodikán kezdődnek a paralimpia lovas versenyei a versailles-i palota parkjában, ami a hosszú, nehéz küzdelem méltó megkoronázása lesz.

 

Mozgássérültek Coubertinje

A paralimpia elnevezést hivatalosan az 1988-as szöuli játékok során használták a fogyatékkal élők számára rendezett legismertebb nemzetközi sportversenyen. Ez volt az első alkalom, hogy a játékokat egyetlen nemzetközi testület, a Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének Nemzetközi Koordináló Bizottsága (ICC) felügyelte. Ludwig Guttmann német származású angliai idegsebész a háborús sérültek rehabilitációjára vezette be a mozgásterápiát, és ehhez kapcsolódóan az 1948-as londoni olimpiával egy időben megrendezte a Nemzetközi Kerekesszékes Játékokat az Aylesbury-ben működő Stoke Mandeville kórház hadi sérültjei számára. Az évente megrendezett játékok atlétikai versenyekkel, vívással és kosárlabdával bővültek. Az első paralimpiai játékokat 1960-ban tartották Rómában, hét nappal a XVII. nyári olimpia után, Antonio Maglio, az ostiai Gerincsérültek Központja igazgatójának kezdeményezésére. Sir Ludwig Guttmannt fogadta XXIII. János pápa is, aki szerint Guttmann a „a mozgássérültek Coubertinje” volt. Rómában 23 ország mintegy négyszáz kerekesszékes sportolója versenyzett nyolc sportágban, ekkor szerepelt először az asztalitenisz a programban. A XVII. Nyári Paralimpiai Játékoknak Párizs ad otthont  augusztus 28. és szeptember 8. között, ahová közel 4400 versenyzőt várnak a szervezők. A sportolók a város nevezetes helyszínein is versenyeznek majd. A paralimpiai játékok történelmében először fordul elő, hogy a megnyitóünnepséget stadionon kívül rendezik meg, és Párizs híres utcáin vonulnak végig a sportolók. Huszonkét sportág legjobbjai mérhetik össze tudásukat, 549 versenyszám lesz megtekinthető. A Magyar Paralimpiai Csapat minden idők második legsikeresebb szereplésével készülhet a 2024-es játékokra, amelyen lesz például kerekesszékes asztalitenisz, atlétika, íjászat, kosárlabda, rögbi, tenisz és vívás.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.