Rezeda Kázmérnak felrémlett, mintha már írt volna egyszer régi szakácskönyvekről.
– Rémlik, rémlik, mint Toldi termetes növése és szálfaöklelése, de hogy az az értekezés semmit sem ért, az már egyszer biztos. Mit is érne, ha hiányzik belőle Csíksomlyó ferences barátainak szakácskönyve, s hiányoznia kell, hiszen az éppen most került a kezembe…
Így morfondírozott Rezeda Kázmér Csíkszeredában, a városi kórházban, s hogy miért került oda, arról majd beszámol egyszer, már ha akar, hiszen – és ezt lássuk be mindannyian – kórházban levésről beszámolni mindenkinek a legszentebb magánügye, mert, ugye, kinek elvitte lábát a vonat, kit megütött a szél, kinek meg csak kelés nőtt a fenekére, de hát annak, aki éppen ott van, a maga baja a legnagyobb baj, s nehezen beszél róla. Dixi.
Így aztán most elég annyi, hogy Rezeda Kázmér ott múlatta az időt, s kedves barátja behozta neki – székelyek között vagyunk, ráadásul Csíkban, úgyhogy inkább béhozta – a Ferencesek főztje című remekmívű kiadványt, alcíme szerint pedig ez nem más, mint „Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből”.
Talán nem kell különösebben bizonygatnom, hogy a Rezeda Kázmér-féle időutazók és korszerűtlen garabonciások, akik ráadásul szerelmesei a konyhaművészetnek, úgy érzik magukat egy ilyen könyv kézbevételekor, mint az az időből végleg kiszakított szerencsétlen korunk hőse, aki éppen megvette a legújabb mobiltelefonját, vagy azt az edzőcipőt, melynek értékét az adja, hogy ezrek állnak érte sorba már hajnalok hajnalán…
»Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből«” – na, hát most merészelje mondani valaki, hogy nem mélységes mély a múltnak kútja!
Mert most tessék csak kicsikét belegondolni, hogy az 1690-es éveket morzsolgatjuk, vagyis Apafi Mihály uram hosszú fejedelemségének utolsó évétől – 1690-ben halt meg őkegyelme, miután elhunyt imádott asszonya s ő pedig búskomorságba esvén meghűlt egy vadászaton, s április 15-én Fogarason kilehelte lelkét. Szóval ez a mi szakácskönyvünk első éve, s az étkek között ott lapul az az évtized, s benne Apafin túl Thököly Imre és a csata Zernyest mellett, meg a Diploma Leopoldinum és a karlócai béke – de odafönt Csíksomlyón egy ferences szerzetes főzött, csak főzött rendületlenül, s miképpen olvashatjuk a szép kötet tudós s jól megírt előtanulmányában: „Egy biztos A szakácsságnak aligha volt feltétele a szakérterem: akire a szolgálat került, bele kellett hogy tanuljon, a többiek pedig zokszó és válogatás nélkül ették a főztjét.”