Délelőtt tízre ígérte magát a futár. A hazai házhoz szállítás anomáliái miatt volt nagy meglepetés, amikor tényleg csengetett. Huszonöt euróért rendeltem öt kiló gránátalmát és 45 euróért tíz kiló citromot. Ez persze hatalmas mennyiség, az egész családnak jut belőle a következő hetekben. A jelenlegi euróárfolyam mellett a citrom ára a duplája a hipermarketekben látható áraknak, a gránátalma esetében viszont szállítással együtt akár még olcsóbb is, mint ha üzletben vásárolnék. Itthon ugyanis a gránátalma különleges gyümölcs, darabáron kapható. Kilója 600–2600 forint, így történhet meg, hogy a Valencia mellett külön nekem szedett gránátalma olcsóbb lehet, mint a Törökországban nyersen leszedett, hűtőkamionban érlelt tucattermék.
A CrowdFarming Juliette Simonin spanyol sales szakember agyszüleménye, aki 2017-ben gyümölcsvásárlás közben megkérdezte az eladótól, hogy mennyire frissek a kitett mangók és avokádók. Miközben az eladó külön-külön műanyag zsákba rakta a gyümölcsöket, feszengve, de kötelességtudóan azt mondta, hogy aznap reggel érkeztek. Juliette-et nem hagyta nyugodni a dolog, és elkezdett utánanézni, valójában hol és hogyan termelik kedvenc vacsora-alapanyagait. Azt találta, hogy nagyüzemi termelésben aznap, amikor leszedik a gyümölcsöket, először vegyszerekkel és tartósítószerekkel kezelik, majd megmossák, és bő két hétre hűtőházba teszik. Innen kamion szállítja az eladás helyére, ahol a vevők körülbelül három hét után vásárolhatják meg azokat. Juliette növekvő környezettudatosságát és értékesítési tapasztalatát kapcsolta aztán össze a CrowdFarming oldallal, ahol lehetőséget ad a farmereknek, hogy közvetítő nélkül árulják portékáikat, így azok két, maximum három nap alatt a vevőnél vannak, és a legtöbb zöldség-gyümölcs további három-négy hétig is fogyasztható megfelelő tárolás esetén. Vásárolhatók kilós dobozok, vagy örökbe fogadhatók gyümölcsfák is, amely nyomán automatikusan érkezik a szüret idején a friss gyümölcs. A projekt olyan sikeres lett, hogy négy év múltán az egész Európai Unióban találhatók már gazdák és vásárlók is. Magyarországra leginkább a déligyümölcsöket termesztő spanyol és olasz gazdák szállítanak, de vehetünk francia sajtot vagy toszkán extraszűz olívaolajat is.