Balkáni átváltozás

A régi boldog időkben az is megesett, hogy 13 kocsmában 13 különböző tamburazenekar húzta a talpalávalót.

Juhász Kristóf
2021. 05. 13. 16:44
null
A Poklade zenekar az A38 hajón Forrás: poklade.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén 21 éves mohácsi Poklade zenekar neve egyértelmű tisztelgés a híres szülőváros hagyományai előtt, a sokácok nevezik így a busójárást. A poklade horvátul általánosságban egyébként karnevált jelent, de átváltozást is. A zenekar második lemezének címe Balkántransz – ennél jobban nem is jelezhetnék, miféle átváltozásra kell gondolnunk.

Élő tradíciók zenei továbbéléséről van szó, hiszen a kultúrtörténeti alap az album ismertetője szerint a tamburazene fellegváraként is emlegetett Mohács, ahol a régi boldog időkben az is megesett, hogy 13 kocsmában 13 különböző tamburazenekar húzta a talpalávalót.

A Poklade tagjai az 1994-ben alapított, a műfaj megmentőjeként is emlegetett Mohácsi Tamburaiskolában indultak el a hangszereik mesterévé válásának útján, mára méltán foglalnak el elismert helyet a Kárpát-medencei olvasztótégely népzenei életében. Csak a szómágia kedvéért soroljuk föl a megszólaltatott hangszercsaládot: prímtambura, basszprímtambura, tamburabőgő, tamburabrácsa. De hogy rendes aljuk legyen az ütemeknek, gyakran előveszik a tapant, vagyis a kétfenekű dobot (hívják még tupannak, bubanjnak, illetve davulnak is) meg a darbukát is, a jellegzetes, homokóra alakú, alul nyitott dobot, amely még Észak-Afrikából indult el, hogy aztán a tradicionális arab és keleti zenéken keresztül meghódítsa az egész világot jellegzetes hangzásával. Az ütőhangszerek családjának egyik legkönnyebben hordozható, tenyérrel vagy gyorsan pergetve ujjakkal is megszólaltatható darabja, szintén sok neve van még, egyik szebb, mint a másik: kehelydob, tarabuka, debuka, doumbek, dumbec, dumbeg, dumbelek, toumperleki, tablah.

Az együttes tagjai heten vannak (Andrics Attila, Bischof Dávid, Bóka Balázs Andor, Balog Tamás „Cérna”, Pávkovics István, Cselinácz Marko, Róka Roland), hárman közülük énekelnek is, így az impozáns színpadképhez és hangzásbeli sűrűséghez gazdag vokálokat is kapunk, pláne, mikor bekapcsolódik a két rendszeres vendégművész, Gráf Vivien éneke és Babcsán Bence (a Babra zenekarból) szaxofonja vagy klarinétja.

A lemez nem egy tájegységre vagy irányzatra összpontosít, hanem szabad átéléssel vezet elő makedón, sokác, horvát, szerb, bosnyák, cigány dallamokat. Szépen megfér itt egymás mellett a Cicka már-már erotikusan kígyózó szaxofonfőtémája, a Cigansko kolo vérpezsdítő, csiklandozó vágtatása, a Još ne sviće rujna zora fojtott érzelmektől feszes lírája vagy a Moj dilbere nagyívű elvágyódása (jaj de szépen kiereszti a hangját Gráf Vivien a harmadik perctől!).

A Poklade zenekar az A38 hajón
Fotó: poklade.hu

Gyakorlatilag bárhol hallgatunk bele a lemezbe, hatalmas energiák, érzések ragadnak el. Nem is tudom, előfordult-e már ilyen: kedvenceim az első és az utolsó dal.

Az albumnyitó Domakinéban minden ott van, amitől ez a zene szerethető: markáns, erős, mégis tiszta férfikórus, óriási, fájdalmas dallamívek klarinétra és harmonikára, a tamburahúrok fényes izzása.

Jó, Gráf Vivient itt pont nem halljuk, de a többi dalban szerencsére annál inkább, ahogyan a záró Tutti fruttiban is, amely igazi agyeldobó balkáni mulatós (nem, nem „úgy” mulatós, hanem a szó normális értelmében) sláger. Többen ismerhetik a dalt a Gadjo dilo, vagyis Bolond idegen című filmből, amelyet témáját és vérmérsékletét tekintve Kusturica is rendezhetett volna, csak ebben nem jugoszláv cigányok muzsikálnak önfeledten, hanem romániaiak, és nem Trabantot eszik a disznó, hanem Zsiguli elé fogják a lovakat.

Balkáni virtusra vágyóknak kötelező lemez.

(Poklade: Balkántransz. Fonó Budai Zeneház, 2020. Ára: 2500 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.