A Nyugat éjszakája

A molekulák szintjén kezdődik. Ez a változás még láthatatlan. De a sziromlevelekben hamarosan sötét érháló szövődik, terjed. A folyamat visszafordíthatatlan. Ami nemrég még udvarló gavallérok, hölgyeik, no meg különböző korú és nemű ünnepeltek számára a szeretetet, a reményt, a megújulás jelképezte, az lassan halálmetaforává hervad.

Végh Attila
2022. 02. 11. 7:30
Forrás: Végh Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így van ez a birodalmakkal is. Nem tudni, hogyan kezdődik. A hanyatlás jelei egyszerre megszaporodnak, a birodalom létcsúszdán találja magát. Így járt a görög világ, a Római Birodalom, Bizánc, a Szovjetunió. És most a Nyugat. A régi görögök állítólag szőkék és kék szeműek voltak. Mára írmagjuk sem maradt. Hogyan történhetett? És hogy mi volt a Római Birodalom bukásának fő oka, azon is máig vitatkoznak a történészek. Többen többféle okokkal állnak elő, de úgy tűnik, a szellemi vetélkedő győztesét sosem fogják kihirdetni.

Róma vesztének feltételezett okai közül a legvalószínűbbek: a birodalom, mint a kis gömböc, kihízta szubsztanciáját és szétpukkadt; nem sikerült megfékezni a kereszténység terjedését (amely csak egyetlen istent ismert, és az nem a császár volt); a császári hatalom és a terület megosztottá vált; a barbárok áradata elérte a birodalmat, ráadásul végül még be is telepítették nagy tömegeiket.

Úgy tűnik, a pusztulás a birodalmak történelmi sorsa. De hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb, azaz – hogy most már rákanyarodjunk témánkra, a jelenkorra – a belső szellemi hanyatlás vagy a migránsok barbár hada teszi be a kaput a Nyugatnak, az nagy kérdés. Jómagam hajlok rá, hogy általában a szellemben keressem az okokat, ami egyrészt mindig bölcs dolognak tűnik, másrészt általában cáfolhatatlan, merthogy mi a szellem, az nem megfogható. Én mindenesetre úgy látom, hogy Kelet-Európával ellentétben a háború utáni nagy jólétben a Nyugat elpuhult, és ez olyan eróziót indított el, amelynek vége pontosan az, ami Rómában volt: a birodalom tárt karokkal fogadja a barbárokat: gyertek, egyetek meg reggelire.

Ha az elpuhulás felszínes fogalma után szeretnénk nyomozni, jó támpont lehet Spengler. A Nyugat létezésének még kétszáz évet saccoló (ebből száz már eltelt) gondolkodó a szellemi hanyatlás előjeleit többek között a technikai civilizáció és a tömegkultúra előretörésében (a tömegek lázadásában, mondta valamivel később Ortega), a humanizmusban, az emberi jogok túlhangsúlyozásában látta. Nos, ezek mindegyike manapság, ahogy mondani szokták, csúcsra járatott. Olyannyira, hogy már elértük mindezeknek azt a szintjét, ahol ezek a valaha az emberhez méltó élet eszközeinek tekintett mozzanatok önmaguk paródiájává híztak. Túlszaladtak észszerű határaikon, és a kollektív őrület jeleit mutatják. A technikai civilizáció őrületére nemigen szükséges példát hozni, hiszen bárhol szétnézünk ma, ahol emberek vannak, nagy részük hűséges szolgaként urára, a mobiljára fülel és pillantgat, várva parancsait. És ha – ahogy én is teszem minden reggel, felkelés után – háziurunk, a számítógép elé ülve belenézünk valamelyik hírportálba, rögtön a tömegkultúra legalján találjuk magunkat, amikor a politikai hecckampányok szokásos gyűlölethírei között elolvassuk, hogy valamelyik, általunk sosem hallott nevű celeb, akit egyébként milliók követnek (hogy megváltozott a ’követő’ fogalma is, mióta ez a trágya megy, nem?), hogyan szelfizte meg előző nap a melltartóját szinte szétrepesztő szilikongömböcöt. És ha az emberi jogok harcosaira gondolunk, hát ott is azt kell látnunk, hogy általában eLMeBeTegeQ. Mindezt a hanyatlást tetőzi be a humanizmus mai állapota, ami azt jelenti, hogy a barbár hordákat olyan emberek gyülekezetének kell tekinteni, akiknek több joguk van, mint a birodalom polgárainak, hiszen jogukban áll kirabolni, megerőszakolni, zaklatni őket, különösebb következmények nélkül, a néma (tehát cinkos) sajtómunkások asszisztenciája mellett.

De ha emlékeztet is a mai helyzet a nagy történelmi birodalmak bukására, abban teljesen egyedi, hogy ez az első olyan hanyatlás, amely tragikomikus, hiszen mélyen önparodisztikus jellegű, ahogy a barbárok szépen elfoglalják a területet, miközben a rezidensek azon tépik egymást, hogy apu pisilhet-e állva a klotyón, hogy legyen-e joguk a férfiaknak gyereket szülni, és hogy – amint legutóbb amerikai filmekben láttuk – nem lehetséges-e, hogy Arthur király mai leszármazottja, Nagy Katalin udvarának egyik orosz grófja, valamint maga Boleyn Anna valóban néger volt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.