Ki vagyok én?

Nagyon trendi, ha anyánkat Bélának hívják, vagy ha leendő kistestvérünket apa tervezi megszülni.

Végh Attila
2023. 07. 07. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamaszkoromban Hobo üvöltötte ezt a színpadról az őrjöngő csövesek felé, akik között (amolyan szaloncsövesként) jómagam is ott ugráltam. Akkoriban minden társadalmi szinten divatja volt az effajta identikus merengésnek. Tényleg, ki is vagyok én? – kérdezte magától boldog-boldogtalan.

Eltekintve attól az elhanyagolható, ám annál komikusabb rétegtől, amelynek tagjai még ma, hatvan-hetven évesen is ezt a kételyt vágják reggelente a fürdőszobatükörbe, demonstrálva, hogy azóta sem jutottak sehonnan sehova, az a nemzedék egészen tűrhetően felnőtt, és végül megtalálta a helyét a világban.

Akkoriban a közfelfogás megnyugtatóan homogén volt abban a tekintetben, hogy van itt egy barátságos Naprendszer, abban bolyg a mi bolygónk, azon van egy magasztos múltú, Európa nevű földrész, benne a megcsonkított, de még létező Magyarországgal, ahol kinek-kinek megvan a városa-faluja, ahol lokálpatriótáskodhat ezerrel, miközben kiélheti magát az identitás még szűkebb körében, a családban, a csajával és/vagy a barátaival, és hogy e szűkülő szeretetkörök közepén ott csücsül önazonossága, aki ő maga.

Nos, hölgyeim és uraim, ennek a biztonságos, koncentrikus énvilágnak egyszer s mindenkorra vége van. Korábbi azonosságtudatunk, biztonságunk oda. Szép sorban minden körét, bugyrát kilőtték a véleménymanipulátorok. (Hogy a tömegek teljes elbizonytalanítása kinek áll érdekében, arról vannak sejtéseim, de az majd egy másik írás tárgya lesz.) Nézzük sorjában!

A Naprendszert ma már a rosszindulatú fekete lyukak és az exobolygók semmije méregeti. És a szennyportálok naponta megírják, hogy melyik meteorit vagy napkitörés fogja pár napon belül elpusztítani a Földet.

Európa múltja még ma is magasztos, csakhogy mostanában az a szokás, hogy a fehér ember történelméről nem illik beszélni, helyette szégyellni illik, ha véletlenül sápadtarcúnak születtünk. Ami valóban szégyellhető, ha belegondolunk, hogy mit műveltek Európa népei más földrészek bennszülötteivel. Csak éppen az a probléma, hogy ezt a szégyent rá kellene bízni az egyénre. Döntse el ő, van-e kedve rég halott, napnyugati földrésztársai miatt pironkodni, vagy nincs. Csakhogy ez a szégyen immár kötelező, és aki ellene szól, azt bedarálják.

Magyarnak lenni ma önmagában gáz, mert ha külföldivel beszélgetsz, rögtön azt kérdezi, milyen érzés diktatúrában élni. Magyarország a fekete bárány, itt nincs jogállam, nincs szólásszabadság, Renitenskedő, rasszista, maradi köcsögök országa ez, gondolja a művelt Nyugat. Akik veszik a fáradságot és ide utaznak, azok ebből a fene nagy diktatúrából nem látnak ugyan semmit, de hát nyilván nem a szemüknek hisznek, hanem a nyugati sajtónak. Az európai országokat amúgy sem uralhatják azok, akik eddig tették, pusztán azért, mert ide születtek. Rájuk kell ereszteni mindenféle egzotikus népek tömegeit, hadd legyen úr a keveredés.

A városi vagy falusi lokálpatriotizmus eleve szégyenletes, hiszen globálisan kell gondolkodni, ez lett meghatározva. Begubózni egy városbuborékba elmaradott dolog, a faluról nem is beszélve.

A családok szétverése is látványosan halad. A hagyományos apa-anya-gyerek fölállás meghaladottá vált; sokkal korszerűbb, ha a gyerek olyan televényben növekszik, amelyben bármilyen őrület elképzelhető. 

Nagyon trendi, ha anyánkat Bélának hívják, vagy ha leendő kistestvérünket apa tervezi megszülni. 

Így könnyebb kibekkelnünk, amíg tizenkét évesek leszünk, hogy végre átoperáltathassuk magunkat azzá, amik úgysem lehetünk. (Nota bene, sérelmesnek érzem, hogy még nem kérhető a fajátalakító műtét. Felháborító, hogy csakis azért kell homo sapiensként végigélnem az életemet, mert véletlenül annak születtem. Jómagam például szeretnék inkább imádkozó sáska lenni. Igaz, hogy akkor a szexet nagyon meg kell majd gondolnom.)

A barátság és a szerelem hagyományos identitásával is baj van. A korszerű az a felfogás, amely szerint ezek az érzelmek oda-vissza átalakulhatnak egymásba. Ha egy amerikai filmben két barátot látunk, biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan smárolni fognak. Homokos párok eleve is kihagyhatatlanok a mai filmekből. Ha csak mellékesen is, de legalább egy b…zeráns jelenetnek mindegyikben lennie kell. Ezzel elértük az utolsó kört is: az embert már metafizikai, szubsztanciális szintjén is elbizonytalanították.

Hadd foglaljam össze az eddigieket. A „ki vagyok én” kérdése a mai véleménydiktátorok fáradságos munkája révén minden síkon megválaszolhatatlanná vált. A kozmosz, a Föld, Európa, a haza, a lakhely, a család, a társ síkjai egytől egyig elmocsarasodtak. Ennek a hatalmas ingoványnak a közepét próbál pillangózni az egyén. A minden hitéből kitért lepkelélek.

A folyamat a vége felé jár. A cél az, hogy legyünk mindannyian semmik. Hogy már eszembe se jusson, ki voltam én.

Borítókép: Illusztráció (A szerző felvétele)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.