Tavaly áprilisban kelt ki több mint ezer olyan halivadék, ami jelenlegi tudásunk szerint nem kelhetett volna ki. A szarvasi székhelyű NAIK Halászati Kutatóintézet vezette csoport úgynevezett indukált ginogenezis segítségével próbált utódokat létrehozni a Duna vízrendszerében őshonos, fokozottan veszélyeztetett vágó tok ivarérett génbanki egyedétől. Az indukált ginogenezis módszer abban segítheti a génmegőrzést, hogy ebben az esetben egy ivarérett anyai példány is elegendő a szaporodáshoz. A zigóta fejlődését egy másik faj ivarterméke indítja el, de az apai vonal genetikai anyaga nem öröklődik tovább.

Elképesztő, így néz ki a dubaji virsli, mutatjuk!
A dubaji virslit különlegessége, hogy pisztáciát és kadajif tésztát (az arab konyha egyik kedvelt, cérnametélthez hasonló sült tésztája) is tartalmaz.