A felfázás igazából nem függ össze közvetlenül a hideggel

A húgyúti fertőzést – ahogy a köznyelvben hívják: felfázás – a hólyagba bejutott kórokozók okozzák.

Forrás: bama.hu2020. 08. 23. 17:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nők nagy része élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázáson”, ami valójában nem függ össze közvetlenül a hideggel – mondja Dr. Rákász István, az Urulógiai Központ urulógusa a Diéta és Fitnesznek.

A meleg éppúgy hozzájárulhat a kialakulásához, hiszen például a fürdők meleg vizében remek életkörülményeket találnak a különféle kórokozók, de a nem kielégítő személyes higiéné szintén hajlamosító tényező. Problémát jelentenek a különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, továbbá a hormonális változások (például fogamzásgátló szedése miatt, illetve a menopauza időszakában).

Mindkét nem esetében növeli a kockázatot a gyakori partnerváltás, valamint az alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül. Komoly rizikófaktornak számít a folyamatos stressz is, sokaknál a feszültségekkel teli időszakokban rendszeresen kiújulnak a tünetek, ez a betegség ugyanis kifejezetten hajlamos a kiújulásra!

Az érintettek elsősorban állandó, görcsös vizelési ingerről panaszkodnak, vizelet azonban gyakran nem ürül, vagy csak pár csepp távozik, erős, égető fájdalom kíséretében. Ha a húgyúti fertőzés nemcsak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz és nagy fokú elesettség súlyosbítja a helyzetet – sorolja szakértőnk a szimptómákat.

A gyakori antibiotikumhasználat következtében könnyen kialakulhat rezisztencia, a baktériumok ellenállóvá válnak, és egyszerűen nem reagálnak az adott gyógyszerre. Ezért csak orvosi utasításra szedjünk ilyen készítményeket, és szigorúan tartsuk be az előírásokat! – hangsúlyozza Dr. Rákász István.

A legfontosabb a bő folyadékfogyasztás, ugyanis ha hígul a vizelet, csökken a baktériumkoncentráció. A vízen kívül jó hatású lehet a medveszőlőlevél-, csalán- és cickafarkfűtea, a tőzegáfonyalé, valamint a C-vitamin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.