Annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű húst vásároljuk, néhány fontos dolgot szem előtt kell tartanunk.
Aranyszabály, hogy ha húst vásárolunk, inkább ellenőrzött helyről, szakboltból tegyük. Ez az első dolog, amit tehetünk azért, hogy a lehető legjobb minőségű és legfrissebb hús kerüljön az asztalra.
Azért is jó, ha közvetlenül a hentestől vásárolunk és nem előre csomagolt húst veszünk, mert így magunk ellenőrizhetjük az érzékszervi jellemzőket.
Ilyen a szín, a szag és a textúra, vagyis az állag. Arról nem beszélve, hogy érdemes olyan hentest választanunk, akiben megbízunk, akit mindenki nagyon kedvel korrektsége és friss áruja miatt.
1. Vizsgáljuk meg a színt és a textúrát
A sertéshús egy rózsaszínes, világos húsfajta. Ha a színe egy kicsit szürkés, inkább ne vegyük meg. Ha a csontos karaj régebbi, beszürkülnek a csontok.
A marhahúsnak sokkal élénkebb, sötétebb a színe, gumisabb az állaga.
A csirke nem tartható el olyan sokáig, mint a sertés. Élénk színű, gumisabb hús.

Ha régi a csirkehús, a csont elkezd feketedni. Ha pedig csirkemellfilét vásárolunk, és azt tapasztaljuk, hogy nem keményebb, tartósabb a hús, hanem inkább szétfolyik a kezünkben, akkor az a csirkehús már legalább 1-2 napos.
Nagyon fontos, hogy a hús felülete nem lehet nyálkás, tehát ha ezt tapasztaljuk, semmiképp se vegyük meg.
Amikor fagyasztott húst vásárolunk, arra figyeljünk, hogy ne legyen sérült a csomagolás. Ha így van a fagyasztóban, akkor egy idő után elkezd kiszáradni.
2. Ellenőrizzük a szagot
Az egyik legjobb módszer a hús frissességének megállapítására, ha ellenőrizzük az illatát.
Nem számít, milyen húst vásárolunk, ha erős, csípős szagot tapasztalunk, semmiképp se vegyük meg!
A baromfihúsnak általában nincs erős szaga, kissé húsos illatot érezhetünk. De ha ennél erősebb, akkor valószínűleg a hús már nem friss.

3. Mindig nézzük meg a címkét
Ha csomagolt húst vásárolunk, mindig ellenőrizzük a címkét. Így nemcsak a frissességéről bizonyosodhatunk meg, hanem a hús eredetéről is.
Ha feltüntetik, érdemes ellenőrizni a hús minőségét, a színhústartalmat és természetesen azt, hogy mennyi tartósítószert és egyéb adalékanyagot tartalmaz. Persze ne felejtsük el megnézni a húst sem!